Kræmmer kritiserer kolbøttenisser

Er disse nisser farlige? Det spørgsmål er blevet kernen i en strid om kolbøttenisser - produceret og patenteret - af Ib Hansen fra Jordløse. Nu skal Forbrugerstyrelsen se nærmere på nisserne og blykuglen, der få
Foto: Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Kræmmer kritiserer kolbøttenisser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Påstand: Nisser farlige på grund af blykugle i maven, mener kræmmer

Glamsbjerg: Kræmmer Tage Hansen fra Glamsbjerg er vred. Han har købt 100 såkaldte "kolbøttenisser" af producent Ib Hansen fra Jordløse, men kan ikke få nisserne solgt:

- Ib Hansen lovede mig, at kolbøttenisserne ville sælge godt. Men jeg kan i hvert fald ikke sælge dem. Desuden er jeg sikker på, at nisserne er giftige, siger kræmmer Tage Hansen.

Fyens Stiftstidende har tidligere fortalt historien om Ib Hansen, der har opfundet en stofnisse, som slår kolbøtter. Inde i nissens krop sidder en 62 gram tung blykugle, der får nissen til at tumle rundt.

Denne kugle er blevet det centrale omdrejningspunkt i en strid mellem sælger og køber, idet køber Tage Hansen mener, at blykuglen gør nissen uegnet for børn, mens Ib Hansen ikke mener, at kuglen skaber nogen problemer.

Ib Hansen mener, at det i stedet er Tage Hansen, der har set sig gal på ham.

- Jeg forstår ikke, hvorfor han er efter mig. I går fik jeg et anbefalet brev retur, som han ikke ville modtage. Jeg havde sendt et brev med alle papirerne fra de forskellige styrelser vedrørende nisserne, så han selv kunne se, at alting er i orden. Men han mener åbenbart, at vi skal strides, siger Ib Hansen.

Vil stoppe nisserne

I Glamsbjerg siger Tage Hansen til gengæld, at det ikke kan være rimeligt, at sundhedsskadelige nisser sælges til børn.

- Jeg skal nok få sat en stopper for ham og de nisser. Nu sender jeg kolbøttenissen til Forbrugerstyrelsen. Så kan de tjekke, om den er farlig for børn, siger Tage Hansen, som forklarer, at nissen nemt kan skilles ad, og kuglen på den måde risikerer at blive slugt af børn. Men det vigtigst er, mener Tage Hansen, at nissens kugle er fremstillet af bly.

Ifølge miljøreglerne er bly i legetøj endnu ikke forbudt, men der er regler på vej, som højst sandsynligt kommer til foråret.

Civilingeniør Henri Heron i Miljøstyrelsen peger på, at det, der er problemet i sagen med blykuglen egentlig er, hvorvidt man opfatter kolbøttenissen som legetøj eller som en dekoration.

- Vi er ved at udarbejde nye regler vedrørende metallisk bly, som denne kugle er lavet af. I foråret bliver det forbudt i dekorative ting, men det er altså tilladt i øjeblikket, understreger Henri Heron.

Hvis nissen derimod betegnes som legetøj, så fastslår reglerne, at barnet ikke skal kunne komme til at sutte på blyet.

Ib Hansen siger:

- Kolbøttenisserne limes først sammen og sys derefter. De kan ikke sådan uden videre vrides fra hinanden.

Kræmmer kritiserer kolbøttenisser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce