Kommune afviser: Patriciervilla var aldrig en mulighed

Det oprindelige hus blev nedrevet sidste år. Foreløbig har Helle og Morten Lissner frist til april for påbegyndelse af byggeriet. Står det til Assens Kommune bliver det ikke i form af den patriciervilla, de allerhelst ville bygge. Den ville ifølge planchefen også kunne afvises i henhold til kommuneplanrammerne, idet huset med mansardtag ville blive betragtet som et hus i to polan. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen.

Kommune afviser: Patriciervilla var aldrig en mulighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Kommune afviser at have handlet forkert i sagen om Præstevænget 9. Den kunne altid have benyttet sig af forbud mod det pågældende byggeri, påpeger plan og kulturchef Peter Nielsen.

Assens: Hvis Assens Kommune har ret, er der ikke begået nogen fejl i sagen om Præstevænget 9 i Assens. Ejerne, Helle og Morten Lissner, har ellers via en advokat gjort gældende, at de skulle have haft lov til at bygge den hvide patriciervilla, de henvendte sig til kommunen om for to år siden, i januar 2016.

Det skete med henvisning til, at Præstevænget på det tidspunkt endnu ikke var optaget som bevaringsværdigt kulturmiljø i Kommuneplanen, derfor havde kommunen ikke et retligt grundlag for at afvise det ønskede byggeri. Desuden havde kommunen ikke benyttet sig af sin mulighed for at nedlægge et paragraf 14 forbud efter Planloven. Med den kan man forhindre uønsket byggeri, mens man i løbet af et år får udarbejdet en lokalplan.

Men der var ikke tale om en byggeansøgning til den patriciervilla, som ægteparret mener, det burde have haft lov til at bygge, anfører plan- og kulturchef Peter Nielsen.

- I slutningen af januar sendte de en anmodning om en godkendelse af en hvid patriciervilla. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget valgte at fastholde retningslinjerne for ny bebyggelse på Præstevænget fra 2015 (derfor afvises den hvide villa red.). En egentlig byggeansgøning modtager vi først 31. maj 2016, siger Peter Nielsen.

Præstevænget 9, forløb
Januar-februar 2016 - Assens Kommune modtager projekt for hvid patriciervilla til principiel godkendelse. Politisk afvises projektet med henvisning til retningslinjer fra 2015.

Marts - april 2016: Der udarbejdes tre principskitser. Politisk lempes en smule på retningslinjerne. Mulighed for sorte, matte tage gives.

31. maj 2016: 1. byggeansøgning. Ændret i forhold til skitser fra april.

Juni 2016: Der kommer supplerende materiale til byggesagen.

September 2016: Et flertal Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vil ændre retningslinjerne så det indsendte byggeri kan gennemføres. Et byrådsflertal vedtager at nedlægge paragraf 14-forbud.

Oktober 2016: Projektet revideres, så forbudet ikke længere er aktuelt.

November 2016: Ny dialog om projekt.

Februar 2017: Ny Byggetilladelse gives.

December 2017: Frist for byggeri forlænges til april.

- Vi vælger dialogen

- Men kan man administrere efter retningslinjer for et bevaringsværdigt område, der ikke er bevaringsværdigt, før det er optaget i kommuneplanen, hvilket det først bliver 30. august 2017?

- Retningslinjerne er et administrationsgrundlag. De har ikke juridisk gyldighed, det er politisk vedtagne retnignslinjer, som vi har administreret efter. Hvis bygherrer vil bygge noget, der ikke kan indeholdes i dem, har vi mulighed for efter politisk beslutning at nedlægge et paragraf 14-forbud, siger Peter Nielsen.

Han understreger, at det sjældendt kommer i anvendelse i Assens Kommune, hvor udgangspunktet altid er dialog med borgerne.

I den konkrete sag om Præstevænget 9 vedtog et lille flertal i byrådet et paragraf 14-forbud i september 2016. Det kom dog ikke i anvendelse, da projektet blev rettet til, så det ikke længere var det samme, som der var nedlagt forbud mod.

Retningslinjer afgørende

Helle og Morten Lissner undrer sig over, at der er givet tilladelse til to moderne villabyggerier på Præstevænget, efter vejen blev udpeget som bevaringsværdigt kulturmiljø i 2009.

- Hvorfor giver I lov til at bygge to moderne villaer som Præstevænget 35 og 18 i 2012 og 13, efter det bevaringsværdige kulturmiljø var udpeget?

- Nummer 35 ligger uden for det udpegede kulturmiljø. Nummer 18 kender jeg ikke, men det var først i 2015, vi fik retningslinjerne, og det er der, vi er begyndt at bruge dem som aktivt redskab.

- Men I har udpeget området i 2009. Er det så ikke mærkeligt, at I derefter giver tilladelse til moderne byggeri?

- Man kan sige, hvis vi havde været lige så kloge, som vi er efter 2015, kan man godt anlægge den betragtning, men det er først fra 2015 og frem, vi har haft de politiske retningslinjer..

Kommune afviser: Patriciervilla var aldrig en mulighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce