Kollektivt kraftcenter i Køng

Den 25-årige højskoleelev Emil Hartoft er godt tilfreds med den kollektive stil, som forstander Svend Ove Jørgensen i snart et kvart århundrede har fastholdt som grundlaget for Køng folke- og idrætshøjskole.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kollektivt kraftcenter i Køng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GEJST: Folke- og Idrætshøjskolen i Køng har overlevet den ene krise efter den anden

GLAMSBJERG: - Vi har lige akkurat tilstrækkeligt med elever til, at vi kan køre. Vi er ikke lukningstruet i øjeblikket.

Sådan lyder forstander Svend Ove Jørgensens beskedne beskrivelse af situationen på Køng Folke- og I-drætshøjskole.

Den lille højskole ved Glamsbjerg har været igennem flere større kriser, som har truet med at tage livet af skolen. Men højskolen er stadig levende - og det kan man blandt andet takke forstanderen - og fåreavleren - Svend Ove Jørgensen for.

Det mener i hvert fald mange af dem, som i går mødte op på højskolen for at feste sammen med højskolelederen i anledning af hans 60-års fødselsdag.

Satte en ny kurs

- Svend Ove var med til at vende skuden, da økonomien var ved at gå helt ud af kurs i slutningen af 1970'erne, fortæller Helge Jensen fra Haarby, der i sin tid var formand for højskolens bestyrelse.

Dengang var højskolen i Køng kun en folkehøjskole - uden idræt. Men Svend Ove Jørgensen tog initiativ til en række nyskabelser, som kom til at præge den vestfynske højskole.

- For det første supplerede vi det folkeoplysende med i-drætten, og det har vist sig at være populært helt op til i dag. For det andet indførte vi kollektiv drift, både i ledelsen og blandt medarbejderne og eleverne. Den kollektive grundidé tillægger jeg også stor værdi, når det gælder skolens overlevelse, fastslår Svend Ove Jørgensen, som fortæller, at det faktisk kun er i officielle breve til ministerier og andre offentlige myndigheder, at han fremstår som skolens forstander.

- Vi har fastholdt kollektivet helt op til i dag, og det virker faktisk ganske fremragende i praksis, siger højskole-manden, som driver højskolen sammen med i alt 11 medarbejdere, heraf 6 lærere.

Emil Hartoft fra København tilhører med sine kun 25 år en helt anden generation end skolens gråhårede grundlæggere, men den unge højskoleelev har det alligevel helt fint med den over 20 år gamle idé om kollektive beslutninger på højskolen.

- Det er overhovedet ikke sådan, at vi som elever får trukket en række færdigstrikkede holdninger fra 68-generationen ned over hovedet. For mig er det positivt selv at have et medansvar for, hvad mit højskoleophold skal gå ud på, siger Emil Hartoft.

Værdien af fællesskab

- Det er jeg glad for, at du siger, for det er netop en af tankerne bag min idé om at drive højskolen som et kollektiv, svarer Svend Ove Jørgensen og understreger over for Stiftstidendes udsendte, at den kollektive beslutningsproces også gennemføres med succes blandt eleverne.

- I de 23 år, jeg har været med til at køre kollektivet, har jeg aldrig oplevet, at eleverne har udnyttet situationen på en usaglig måde, for eksempel ved at gennemtrumfe en flertalsbeslutning om at droppe undervisningen og tage til stranden i stedet for, tilføjer han.

Køng Folke- og Idrætshøjskole formåede også at holde sig flydende, da nye tilskudsregler for få år siden truede med at tørlægge højskolernes økonomiske grundlag.

- Lige nu oplever jeg faktisk en positiv tendens blandt højskoleeleverne. De har igen fundet frem til værdien af fællesskabet, frem for den stærke individualisme - og det gør mig fortrøstningsfuld, når det gælder fremtiden for os her i Køng, siger Svend Ove Jørgensen.

Kollektivt kraftcenter i Køng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce