Klumme: Vinhandlerens juledagsprogram

Henrik Lund Nim. Privatfoto

Klumme: Vinhandlerens juledagsprogram

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henrik Lund Nim skriver om vin i Lokalavisen Assens, og for ham handler julen også om alt det gode, han skal drikke. Han giver dig tips til det bedste flydende tilbehør til julemaden.

Vinens verden

Det er hårdt at være vinhandler i julen, og nu tænker jeg ikke kun på juletravlheden, som starter ultimo november, men mere på smageprogrammet, som én skal igennem i juledagene.

Det starter allerede den 23. december, når butikken lukker, og alle ansatte samt Vinhandleren skåler i champagne for at ønske hinanden glædelig jul og tak for kampen.

Alt efter hvordan julen er gået, svinger prisen på skummet. Eller det vil sige de første år, hvor det var lidt hårdt, druknede de fortjent sorgerne i dyre dråber, og i de senere år, hvor det er gået rigtig godt for den lille vinhandel, er det kun naturligt og en selvfølge for eksempel at åbne en flaske Krug, som vel nok regnes for verdens bedste champagnehus blandt eksperter.

Når Vinhandleren kommer hjem i privaten om aftenen den 23. december, står den igen på champagne. Ofte en lidt ældre vintage-champagne fra et godt hus med den fylde og fedme, som Vinhandleren sætter så stor pris på.

Familien fejrer, at farmand er hjemme igen, men børnene, som stort set ikke har set deres far i en måned, skal lige overvinde den værste generthed, da de ikke helt kan huske hvem den fremmede mand er, før farmand får en krammer.

24. december: Dagen starter tidligt med, at ænderne skal i ovnen for at langtidsstege. Det vigtigste punkt på dagsordenen, aftenens sovs, skal forberedes nu. Dertil skal der bruges portvin, som skal koges ned sammen med urter.

Vinhandleren bruger selvfølgelig en portvin af en vis kvalitet, da en god portvin jo ikke gør sovsen dårligere, som han så spøgefuldt siger, og nå ja, så kan han jo også lige smage på den, mens porten koges ned.

Det skal være en portvin af typen Late Bottled Vintage, altså en mørk og fyldig port, som giver lidt fylde og sødme til sovsen.

Om eftermiddagen kommer Vinhandlerens gode ven på besøg for at ønske glædelig jul. Det er den officielle forklaring, men han kommer også, så de kan aftale hvornår "Julemanden" skal komme på besøg på de respektive adresser (håber ikke børnene læser dette!).

Der skåles i et glas dansk kirsebærvin. Dansk vin er efter Vinhandlerens mening allerbedst når frugten, der bruges vokser naturligt i Danmark såsom kirsebær, æbler, jordbær og lignende.

Klokken 17 er der Disney's Juleshow i fjernsynet. Traditionen tro bliver der serveret juleknas, samt ikke mindst Vintage Port. Den ypperste form for port efter Vinhandlerens mening. Gerne i en moden årgang, som jo SKAL drikkes inden for et par timer.

Familien og gæsterne går til bords, og der bliver serveret vintage-champagne igen i en moden årgang, som er blevet et hit til julemaden. Champagne passer nemlig til ALT. Julemad, hot dogs, biksemad. ALT!

Der bliver også serveret en fyldig rødvin til traditionalisterne, som insisterer på at slumre hen efter maden, i stedet for den stepdans rundt om træet, som Champagnens beruselse giver mulighed for. Når gaverne skal åbnes, skal eventuelle rester af vintage-porten fra Disney's Juleshow drikkes. Gammel Vintage Port skal som sagt drikkes forholdsvis hurtigt, fordi portvinen ret hurtigt "dør" efter åbningen, da væsken er meget skrøbelig i forhold til ilt. Jo ældre, jo hurtigere skal den drikkes.

Inden sengetid er en godnatøl på sin plads og gerne en let og frisk Weissbier fra Tyskland. Og så siger Vinhandleren ellers godnat og god jul!

Og husk nu inden puritanerne går amok, og de lilla bleer går i selvsving over Vinhandlerens store alkoholindtag, at alting er fiktion.

Måske.

Familien fejrer, at farmand er hjemme igen, men børnene, som stort set ikke har set deres far i en måned, skal lige overvinde den værste generthed, da de ikke helt kan huske hvem den fremmede mand er, før farmand får en krammer.
Henrik Lund Nim, vinhandler, Assens

Klumme: Vinhandlerens juledagsprogram

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce