Vi formes af vores tanker; vi bliver, hvad vi tænker. Når sindet er rent, følger lykken som en skygge, der aldrig forsvinder, skriver lykkeekspert Nathalie Dahl i sin klumme i Lokalavisen Assens

Alle problemer begynder i dit hoved.

Ingen og intet giver os så mange bekymringer som vores egne tanker.

For flere år siden fandt jeg en lille bog som har ændret mit liv. Den handlede om, at vores tanker påvirker vores liv. Den vinkel var nyt og mærkeligt for mig, da jeg havde aldrig tænkt på den måde. Men efter læsningen blev jeg mere opmærksom på, hvad jeg tænkte på i løbet af dagen og kunne indse, at mine tanker ikke var særlig positive.

Jeg tænkte mest på, hvad jeg ikke ønskede og de ting, som irriterede mig frem for at tænke på, hvad jeg godt kunne tænke mig og var glad for. Efterhånden lykkedes det for mig at få ændret min tankegang, og jeg kunne mærke, hvordan mit liv har ændret sig til den positiv retning. Jeg startede med at vælge mine tanker frem for at mine tanker gjorde mig ked af det. På den måde har jeg lært at få ro i kroppen og kunne bevare balance uanset situation.

Man kan programmere sig selv til noget godt eller til noget dårligt. For eksempel placeboeffekt, hvor en pille uden medicin kan helbrede patienten kun ved hans tanker om, at det hjælper ham.

Gennemsnitlig får man 60.000 tanker hver dag, 95% af dem er de samme som dagen før! Og i gennemsnit er 70% af dem negative. Men hvor ofte tænker du på, hvilke tanker du har i løbet af dagen? Hvis du prøver at skrive alle dine tanker ned, som du får i løbet af bare 10 minutter, får du et chok!

Tankene er som aberne i junglen, der hopper fra et træ til det andet uden kontrol. Der er en kaos i tankene, der giver stress-symptomer. Man siger, at når man tænker negativt i tre dage, kan man ende i en dyb depression. Så negative tanker er meget destruktive og kan påvirke dig på både det psykiske og det fysiske niveauer. 

Vælg positive tanker

Ingen er mere tiltrækkende end en oprigtig positiv person.

Du bestemmer selv, om at du vil koncentrere dig om positive eller negative ting. At tænke positivt er faktisk lige så let som at tænke negativt. Men.. det er som alle andre dårlige vaner, kræver tid, disciplin og forståelse for, hvad præcist du tænker på.

Hvordan kommer du til at tænke mere positivt? Simpelthen ved at begynde at prioritere at se de gode ting omkring dig og i andre mennesker og dyrker de positive tanker. Fokusér på din glæde og de inspirerende ting omkring dig og inden i dig. På de ting som du kan være taknemlig for.

Find flere grunde til at grine, også af dig selv. God grin er meget sundt. Vi elsker, når andre mennesker smiler til os. Der føles dejligt, afslappende og der smitter af på os. Hvis du prøver at smile, når du har dårlig humør, får du det bedre. Du kan ikke tænke på bekymringer og smile samtidigt.

Vent ikke en snelavine

Negative tanker er som en virus, som smitter.

Du har nok bemærket, at du bliver mere negativ og træt efter en snak med en negativ person eller om noget negativt.  Derfor burde en negativ tanke "neutraliseres", lige fra du har lagt mærke til den. Hvis du ikke gør det, formerer det sig til flere negative tanker, og så er det meget svært at stoppe processen. Ligesom en snefnug. Det er let at fjerne den fra tøjet lige så snart den falder på os, men det er umuligt at stoppe en snelavine, selv om den består af snefnug.

For eksempel: Jeg har ikke noget job lige nu, men jeg har en dejlig kæreste. Jeg har ikke råd til at købe en ny bil, men jeg har et dejlig hus og kan alligevel tager på ferie.

Resultatet er at de negative tanker efterhånden forsvinder, ligesom en uønsket gæst, der ikke får opmærksomhed fra værtinden.

Hvis nogle negative tanker dukker op igen og igen, skal du forstå og  bearbejde dem. I dette tilfælde kunne du prøve at registre, at de er der, og konsekvent skrive dem ned, og tag dem så op igen, når du har tid til at fokusere på, hvorfor de er dukket op i din tankerække, eventuelt med en dygtig coach.

Mist ikke dagen i dag

Vi er der, hvor vores tanker er.

På dine tanker kan du se, hvor er du henne i tiden. Og ofte er man i fremtiden eller i fortiden, desværre ofte med uønskede tanker. På den måde mister du den eneste tid du har, i dag. Så når du er opmærksom på hvilke tanker du har, kan du være mere til stede, og mere effektiv med de ting, du er i gang med. 

Hvis du ikke styrer dine tanker, styrer de dig. Så det kan betale sig, at du vælger selv, hvilke af dine tanker, der skal dyrkes og plejes.

Ellers er tankerne uden for din kontrol, og der er en risiko for, at de styrer dit liv.

  • Plovgaard_Søren

    Af: