Klumme: Nytårsaften - en besynderlig aften

Arkivfoto: Simon Læssøe

Klumme: Nytårsaften - en besynderlig aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mads Haugaard er del af det faste panel, som skriver klummer i Lokalavisen Assens.

December er altid en turbulent og travl måned for de fleste danskere. Først er der alle gaverne, som skal købes til jul, og når det er gjort, så bliver det nytårsaften.

En aften, som mange ser frem til, for nogen er det ligesom juleaften pga. krudtet, mens andre bare glæder sig til at være sammen med venner og bekendte for at fejre det nye år.

For mig har de seneste par års nytårsaftener foregået i Herning hos nogle gode venner, og det har været ganske stille og roligt. Men det er bestemt ikke sådan, det forløber alle steder i landet.

Da vi gik fra 2017 til 2018 kunne man læse i medierne, at flere havde skudt med fyrværkeri efter politiet og brandvæsnet. Ja, du læste det rigtigt mod de folk, som gør en kæmpe indsats for at passe på os danskere.

Det er fuldstændig sindssygt, og jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan få sig selv til det.

Der er alligevel en forklaring.

Alkohol.

Når folk får alt for meget at drikke, så gør man ting, som man måske ikke havde gjort, hvis man var ædru. Det er én af de ting, som jeg ikke forstår ved nytåret. Hvorfor skal man drikke sig helt fra vid og sans? Og så er det da jammerligt, at man så oven i købet går ud og skyder livsfarligt krudt af. I mit hoved giver det ingen mening på nogen som helst måde. Heldigvis er der mange, som fejrer nytåret stille og roligt - uden at drikke sig fra sans og samling.

Det er bare en ufattelig dårlig blanding det med alkoholen og fyrværkeriet. Den eneste dag på hele året, hvor man bruger noget så farligt som krudt, så skal man simpelthen også være så fuld, at man ikke kan tage vare på sig selv.

Det er et eller andet sted grotesk, at det skal være sammen, og når nogen så endda skyder krudt efter brandvæsnet, så er det gået for vidt. Derfor beder mange også om strengere regler, og ét af forslagene er, at det kun er professionelle fyrværkere, som må fyre krudt af, og det kan jeg godt se det fornuftige i.

Nu vil nogen sikkert sige, at jeg er kæmpe modstander af nytåret, men det er ikke tilfældet, langt fra endda.

Jeg kan rigtig godt lide nytår, for det er da en hyggelig tradition. Jeg synes også, at det er en fed måde at skyde året ind med krudt, men når man går så meget over stregen, som nogen gør, så er det ikke sjovt og hyggeligt mere.

Vi ser også år efter år, at folk får flere skader på grund af fyrværkeriet, og det må vi simpelthen ikke ignorere. Der skal være nogle andre regler, for når så mange får øjenskader, så er det noget man skal lave om på.

Omvendt, så er folk også lidt selv uden om det, hvis man ikke vil benytte sikkerhedsbriller. Det er simpelthen et problem, som vi bare bliver nødt til at belyse.

Jeg ved godt, at det kun er denne ene aften, at nogen virkelig kan få lov til at te sig som småbørn, men helt ærlig, folk burde tage sig sammen.

Hvis man så absolut vil drikke sig så meget i hegnet, at man ikke kan stå på sine ben, så må man i hvert fald droppe fyrværkeriet og omvendt.

Klumme: Nytårsaften - en besynderlig aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce