Klumme: Længst muligt i eget hjem

Britta Schall Holberg. Privatfoto

Klumme: Længst muligt i eget hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Hult er det da, at partierne gik til kommunalvalg på, at de ældre skulle have den allerbedste behandling, vel vidende at ordene siges efter en vedtagelse i 2016, der allerede nu har betydet forringelser for en række borgere, og nu efter valget vil betyde forringelser for endnu flere". Sådan skriver Britta Schall Holberg, der er del af det faste panel, som skriver klummer i Lokalavisen Assens. Læs hele klummen her.

Der har været talt meget, og meget varmt om ældre og om ældres værdighed i denne kommunalvalgkamp.

Derfor kommer det givetvis som noget af en overraskelse for Assens Kommunes ældre hjemmeboende, der er visiteret til hjælp fra hjemmeplejen, at de alle syv dage efter kommunalvalget og alle de smukke ord, modtog et brev om, at rengøringen fra 1. januar 2018 bliver indskrænket. Fra at få gjort rent hver anden uge, vil de ældre fra januar kun få gjort rent hver tredje uge.

Det viser sig, at brevet er et resultat af budgetaftalen fra 21. september 2016. Effektueringen af aftalen har bare været noget længe undervejs, kan man sige. I alle tilfælde for de borgere, der først modtager det overraskende brev nu. Nogle borgere har i det halvandet år, der er gået siden vedtagelsen, allerede måtte opleve, at deres hver fjortende dags-rengøring er ændret til rengøring hver tredje uge. Det betyder rengøring 18 gange om året. 18!

Ærlig talt: har det noget med værdighed at gøre? Og hvor er alle de smukke, varme ord om de ældre lige blevet af? Var det hult det hele? Hult er det da, at partierne gik til kommunalvalg på, at de ældre skulle have den allerbedste behandling, vel vidende at ordene siges efter en vedtagelse i 2016, der allerede nu har betydet forringelser for en række borgere, og nu efter valget vil betyde forringelser for endnu flere.

Jeg tænker på, om nogle af de herrer og damer i byrådet nøjes med at gøre rent i deres badeværelse, deres køkken og deres soveværelse hver tredje uge?

Mange af de, der bliver ramt af denne indskrænkning i rengøringen, er endda mennesker, som har hjemmepleje en eller måske mange gange om dagen og om natten. Det betyder, at der kan komme rigtig mange mennesker i løbet af tre uger.

For at sige det, som det er, så er nogle af disse hjælpende mennesker meget dygtige og meget omhyggelige, men der er sandelig også de, der måske er noget mindre omhyggelige i det daglige, netop i de rum, hvor der altså nu ikke bliver gjort rent hver anden uge, men nu kun hver tredje.

Med de mange skiftende medarbejdere, der måske kommer for første gang i et hjem og har svært nok ved at finde ud af, hvor tingene er, og hvordan dagligdagen i øvrigt plejer at forløbe, er det også umådelig svært ved at nå at yde en optimal indsats, der strækker sig ud over det mest nødtørftige.

Hvis der fra planlæggerne blev sørget for, at det var faste medarbejdere, der kom i hjemmene, kunne det endda gå. Sådanne faste det medarbejdere ville have en helt anden tilgang til det daglige liv i det enkelte hjem. Og givetvis en meget større arbejdsglæde. Men af en eller anden ubegribelig grund rokeres der i den grad rundt på medarbejderne, så de - og den ældre - ikke oplever denne ro i dagligdagen.

Der er så mennesker, der har pårørende, der kan påtage sig opgaven at være den hjælpende hånd, men nogle af disse pårørende kan jo også være ældre og svagelige og derfor måske ikke lige den stærkeste hjælp heller ikke, når det drejer sig om støvsugning og skrubning og vask af gulve.

Så er der børnene, men de kan bo langt væk og har deres arbejde at passe, men har det derfor ikke mindre dårligt med, at deres ene eller begge forældre sidder der og mangler rengøring.

Og så er der selvfølgelig de, der kan betale sig til ekstra hjælp, hvis en sådan er til at få.

Men var det meningen med den smukke tese om: "Længst muligt i eget hjem?"

Jeg er sikker på, at det brev syv dage efter kommunalvalget og alle de smukke ord om, at de ældre skulle der i alle tilfælde ikke spares på, ikke har været nogen velkommen gave her op til jul, hverken for de ældre, der er afhængige af hjælp, eller for deres pårørende.

Mon ikke her var noget at se på for det nye socialudvalg?

Klumme: Længst muligt i eget hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce