Klumme: Glæden ved at luge

Med håndkraft kan man få bugt med megen ukrudt. Arkivfoto

Klumme: Glæden ved at luge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Preben Heide skriver klummer for Lokalavisen Assens. Denne gang er han gået i haven, hvor det så småt er begyndt at pible frem med blomster, planter - og ukrudt.

Nu kommer snart den gode tid, da vi igen kan lægge os på knæ i haven og nyde glæden ved at luge. Når jorden er blevet mere tør, men stadig så våd at græs, vejbred, brændenælde, mælkebøtte, skvalderkål, brandbæger og hvad de nu hedder, lader sig rykke op uden besvær, skal man i gang. Det er godt, at man sparer mange timers arbejde senere på året ved at gribe ind i konkurrenceforholdet mellem krudt og ukrudt så tidligt som muligt.

Ukrudt stjæler nemlig grokraft fra de planter, man gerne vil have. Jeg holder af at falde ned på min gamle knæpude, mærke muldjorden gennem havehandskerne, fornemme duften af jord, hilse på en musvit og se regnormen, som allerede er i arbejdshumør. Nogle siger, at det eneste effektive middel mod ukrudt, er jern - altså lugejern. Andre bekender sig til Roundup, men jeg er fingermand og vil have jord under neglene.

Mit leksikon fortæller mig, at lugning kan udføres efter to grundsynspunkter:

1. Man fjerner alt, hvad der ikke kan genkendes som dyrkede planter

2. Man fjerner kun det, der kan genkendes som ukrudt

Den første metode stiller ikke de store krav. Hvis de dyrkede planter er genkendelige, kan jeg med sindsro rykke alt andet op. Fordelen ved metoden er, at bedet bliver helt rent, og derfor er det ofte den, jeg bruger. Den anden metode forudsætter et godt kendskab til, hvad der er ukrudt. Fordelen ved metoden er, at den lader interessante, selvsåede planter overleve.

Uanset hvad er arbejdet let og ligetil. Fingrene løber rundt af sig selv, og tankerne går deres egne veje. Hvad nu hvis en af "de interessante, selvsåede planter" viser sig at være en bjørneklo? Så er fanden løs. Den må du ikke have i din have, siger de folk fra staten, der mener, at vi skal styre naturen. Den skal dø. Hybenrose med de smukke blomster og livgivende frugter er ligeledes på miljøstyrelsens liste over arter, der skal bekæmpes, men skvalderkål fra naboens have har staten ikke nogen mening om? Skvalderkål er ellers temmelig invasiv, som det hedder.

Mennesker, der mener at forstå sig mere på natur end os, der kravler rundt mellem havens vækster, taler om biodiversitet, og derfor har de inde på Christiansborg besluttet, at 13.300 ha skov skal udlægges som vild, uplejet skov af hensyn til biodiversiteten. Her skal naturen have lov at gå sin egen skæve gang uden indblanding. Men det er da meget ulogisk. En bjørneklo, der formaster sig til at gro ved jordbassinerne i Assens, dømmes til døden og henrettes. Men hvad nu, hvis den søger asyl i de nye, uberørte skove? Så skal vi alligevel ud med lugefingrene og pille den væk. For naturen skal styres, ja, den skal. Danmark er en have, staten er den store gartner, og derfor må vi ned på knæ og luge ud.

Måske vi også skulle luge ud i uforståelige regler og lade gro, hvad der vil gro?

Klumme: Glæden ved at luge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce