Kloakering vil koste lille efterskole op til 66.000 kroner ekstra om året


Kloakering vil koste lille efterskole op til 66.000 kroner ekstra om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vestfyns Efterskole pålægges sammen med blot tre andre ejendomme på Nørremarksvej tilslutning til offentlig kloak, selv om den mener at kunne rense vandet bedre med eget sandfilteranlæg.

Tommerup: En ny spildevandsplan sendes i otte ugers høring, når byrådet onsdag har behandlet den. Planen har fokus på det nye rensningsanlæg i Assens, som alt spildevand skal føres til. For eksempel skal regnvand og spildevand adskilles, hvor det ikke allerede er sket, så kun spildevandet føres til det centrale rensningsanlæg, og de eksisterende rensningsanlæg lukkes et efter et med Aarup som det sidste i 2027. Der er også planer for, hvordan man imødegår større regnmængder i fremtiden.

Vestfyns Efterskole på Nørremarksvej i Tommerup, landets mindste, er meget mod sin vilje en del af planen.

Skolen har længe kæmpet imod, at den og fire andre ejendomme på en stikvej lidt længere ude ad vejen skal kloakeres, mens andre på vejen har private spildevandsløsninger. Efter afslag på et nedsivningsanlæg sendte skolen derfor en ny ansøgning om et nyt og støre sandfilteranlæg end det, den har, selv om det politisk er besluttet, at der skal administreres efter spildevandsplanen og ikke gives dispensationer.

Forleden fik efterskolen efter et halvt års ventetid afslag på sandfilteranlæget. Eneste begrundelse var spildevandsplanen. Måske ikke uventet erkender forstander Marie Klit. Det var, hvad borgmester Søren Steen Andersen (V) og miljøchef Marie Klit stillede i udsigt på et møde i efteråret: at hvis der ikke kom nye oplysninger, ville de fastholde spildevandsplanen.

Det her virker bare som et meget stort projekt for meget lidt.
Marie Klit, forstander

Usagligt

- Men det virker usagligt bare at henvise til spildevandsplanen. De har tidligere skrevet, at det bedre kunne accepteres med en anden type renseanlæg end det, vi først søgte om, fortæller Marie Klit. Hun undrer sig over, at Assens Kommune sendte de oplysninger med afslaget på nedsivninganlægget, hvis den ikke mente det.

På efterskolen oplever man, at den skal tvinges med på offentlig kloak for at få kloakeret fire ejendomme, der ikke efterlevede krav om at etablere private løsninger i Tommerup Kommunes tid.

Tidligere i sagsbehandlingen er det fremgået, at det vil blive for dyrt at kloakere de fire ejendomme, hvoraf kun de tre er beboet, hvis ikke Vestfyns Efterskole også kommer med.

- Vi har forhørt os om priser på offentlig kloak. De 800 meter ud til skolen (fra Møllebakken i Tommerup red.) vil koste cirka en mio. kroner. Hvis de sidste fire ejendomme skal tilsluttes, vil det koste yderligere en million. I sommerperioden, hvor skolen er lukket i cirka syv uger, vil der måske opstå et problem, fordi der er for lidt flow, det kan betyde, at systemet stopper til, skriver Marie Klit blandt andet i et svar på afslaget til Assens Kommune.

Store udgifter

Skal efterskolen tilsluttes offentlig kloak, vil den også få betydelige ekstraudgifter. Hvis begge løsninger afskrives over 20 år, vil kloakløsningen være 62.000 kroner dyrere årligt, når der tages højde for de store stigninger i vandafledningsafgiften, som der er udsigt til.

Marie Klit kan godt se, det kan danne præcedens, hvis efterskolen bliver fritaget.

- Det her virker bare som et meget stort projekt for meget lidt, siger hun.

Kloakering vil koste lille efterskole op til 66.000 kroner ekstra om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce