Klarer sig kun godt i storbyer: Næsten hver anden bager er lukket på 10 år

Det er foreløbig slut med frisk bagerbrød fra Skolevej 15, men ejerne håber, at en anden har lyst til at overtage bageriet. Foto: Søren Plovgaard

Klarer sig kun godt i storbyer: Næsten hver anden bager er lukket på 10 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag lukkede Tommerup Bageri efter 108 år. Dermed følger bageriet efter 700 kolleger, der er forsvundet på 10 år.

Tommerup: "Det er med stor sorg og ikke med vores gode vilje, at vi må meddele, at Tommerup Bageri er lukket med øjeblikkelig virkning".

Sådan skrev bagermester Inna Steenfeldt, Tommerup Bageri, i et opslag på Facebook 2. pinsedag, da ovnene var slukket, og den absolut sidste jordbærtærte og det sidste gourmetbrød var langet over disken i bagerforretningen. Nyheden kom tydeligvis bag på mange og har fået over 100 kommentarer. Heriblandt folk der undrer sig over årsagen.

Inna Steenfeldt tilskriver den finanskrisen.

- Finanskrisen har trukket ud i mange år, selv om det er vendt nu, bliver vi ved med at hænge i den, lyder hendes forklaring på den for mange overraskende lukning.

- Kunderne er vendt tilbage, og vi kan se fremgang, det er bare for sent, konstaterer Inna Steenfeldt, der har drevet forretningen i 32 år sammen med sin mand Troels Steenfeldt.

Helt upåvirket er Tommerup Bageri næppe heller af, at brugserne i både Tommerup og Tommerup St. samt Rema 1000 inden for de senere år er begyndt at sælge frisk bagerbrød, derudover har både Fakta og Dagli'Brugsen i Brylle bake-off-varer.

Hvad Inna og Troels Steenfeldt nu vil kaste sig over, står foreløbig hen i det uvisse.

- Vi ved ikke, hvad der skal ske. Vi starter et nyt kapitel nu, vi er kun midaldrende og stadig fit for fight, fastslår Inna Steenfeldt.

Hun håber, at andre har lyst til at prøve kræfter med bageriet, der var det sidste i postnummer 5690.

Tommerup Bageri
Knarreborg Bageri blev oprettet af N.P. Jørgensen i 1910.Bageriet skiftede senere navn til Tommerup Bageri.

Forretningen har alle årene haft adresse på Skolevej 15. I 1989 blev der dog bygget nyt forhus til ejendommen.

Inna Steenfeldt, der sammen med sin mand Troels Steenfeldt overtog Tommerup Bageri i 1985, er den fjerde bagermester i rækken.
Tommerup Bageri lukket. Foto: Søren Plovgaard
Tommerup Bageri lukket. Foto: Søren Plovgaard

Svært i små byer

Lukningen af Tommerup Bageri er ikke tegn på en entydig tendens, siger Anders Grabow, kommunikationschef hos brancheforeingen Bager- og Konditormestre i Danmark.

- Det går godt i de store byer og knap så godt i de mindre. Det handler om vores måde at leve på. Vi pendler og bruger bagerne på en anden måde, end vi gjorde for 20 år siden.

- Nogle steder - og det gælder især de større byer - er de næsten lige så meget caféer. Det kan også have med beliggenheden at gøre. Den kan have været god for 20 år siden, men er det måske ikke længere, siger Anders Grabow.

Fyn ikke med

Tendensen, at bagerbutikker i de små byer lukker, har dog ikke været så fremherskende på Fyn som på Sjælland og i Jylland.

- For et par år siden var Fyn superkonstant. Der var ikke sket det store. Ny begynder de at lukke hist og pist der også, konstaterer Anders Grabow, der dog ikke på stående fod kan diske op med friske tal fra Fyn.

På landsplan er der i dag mellem 800 og 850 bagerbutikker, ejet af 600 virksomheder. For 10 år siden var der 1500.

- Den danske forbruger er doven, vi klarer vores daglige indkøb i supermarkedet, mens bageren er til hygge og fest, mener Anders Grabow.

Det hjælper heller ikke, hvis der pludselig er en mere, der leverer brød.

- Det giver selvfølgelig konkurrence, og så må man overveje, hvordan man imødegår den, siger han.

Klarer sig kun godt i storbyer: Næsten hver anden bager er lukket på 10 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce