Klage skaber ravage hos rideklub: Risikerer at miste udearealer

- Jeg kan jo ikke hviske til eleverne, når vi rider udendørs, forklarer berider og daglig leder Mette Tang Hansen. Foto: Kim Rune

Klage skaber ravage hos rideklub: Risikerer at miste udearealer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ebberup Rideklub har modtaget en klage, som har resulteret i, at hestene i en periode ikke måtte ride udenfor, men blev holdt indendøre.

Ebberup: Hvad der skulle have været en helt almindelig ansøgningsproces endte pludselig meget bøvlet og kedeligt for Ebberup Rideklub.

Den har i 30 år benyttet de omkringliggende udearealer til ridning. Det er en såkaldt landzonetilladelse, som man skal ansøge om, og som giver tilladelse til benyttelse af et sådant område.

- Den landzonetilladelse, som vi taler om, havde en 30 års begrænsning, som blev fastlagt, da man i sin tid startede klubben, forklarer næstformand i Ebberup Rideklub, Ole Madsen.

Så helt lavpraktisk udløb tilladelsen, og den skulle blot fornys, så både heste og ryttere kunne fortsætte med at benytte de udendørs arealer.

Til Ole Madsens store ærgelse gik det dog ikke så nemt.

Sagen kort
26. september 2017: Ebberup Rideklub anmoder Assens Kommune om fornyelse af landzonetilladelsen.

18. januar 2018:
Assens Kommune sender en mail til naboer, som ligger op til ridebanen. En såkaldt naboorientering, hvor naboerne har lov til at komme med en udtalelse, inden Assens Kommune fornyer landzonetilladelsen. I det tilfælde kan kommunen nemlig ikke meddele tilladelse, inden der er gået 2 uger, efter den har givet en skriftlig orientering til naboerne til ejendommen. Kurt Larsen forklarer, at han ikke modtog en naboorientering, selvom han er nabo til rideklubben, derfor klager han først senere i processen.

5. februar 2018: Assens Kommune giver tilladelse til fornyelse af landzonetilladelsen. Landzonetilladelsen bliver offentliggjort på kommunens hjemmeside, og herefter er der fire ugers klagefrist.

26. februar 2018: Klagen fra nabo Kurt Larsen bliver sendt til Assens Kommune og Planklagenævnet.

15. marts 2018: Assens kommune overdrager klagen - sammen med kommunens bemærkninger - til Planklagenævnet.

1. juni: Planklagenævnet ophæver den opsættende virkning af klagen for ridebanen nærmest ridehallen og afviser at ophæve den opsættende virkning for ridebanen nærmest søen.
En nabo til Ebberup Rideklub har blandt andet klaget over støjniveauet, når rytterne træner på banen. Foto: Kim Rune
En nabo til Ebberup Rideklub har blandt andet klaget over støjniveauet, når rytterne træner på banen. Foto: Kim Rune

Råben på ridebanerne

En nabo til rideklubben valgte nemlig at klage over Ebberup Rideklub. Og dermed begyndte en længerevarende konflikt mellem de to parter.

- Når ansøgningen om landzonetilladelsen skal fornys, er der klagemulighed, og det er der en, der har benyttet sig af, forklarer Ole Madsen.

Hvad klagen præcist går ud på, har næstformanden ikke lyst til at fortælle. Og i det hele taget har Ebberup Rideklub været meget påpasselig med at melde noget ud offentligt om hele miséren.

- Det har været bestyrelsens holdning, at vi ikke har skullet gå i avisen med det, fordi vi mener, at vores bedste mulighed for at få det her til at køre, var, ikke at gøre for meget ud af det, siger Ole Madsen.

Avisen har hos Assens Kommune fået aktindsigt i konflikten mellem de to parter, og af den fremgår det, at nabo Kurt Larsen blandt andet klager over larm fra rytterne, som bruger ridebanerne. Og derudover mener han, at den ene af de to ridebaner ikke er etableret på et lovligt grundlag.

- Det larmer utroligt meget, når underviseren råber kommandoer til rytterne, forklarer Kurt Larsen, der før har sendt klager til Assens Kommune angående Ebberup Rideklub.

Han understreger dog, at han ikke har i sinde at chikanere rideskolen med sine klager.

- Jeg forholder mig kun til lovgivningen. Og på en oversigtstegning af rideskolen fra 1997 ses kun den ene dressurbane, men på en oversigtstegning fra 2003 ses pludselig to dressurbaner. Og det er jo et problem, at bane nummer to er blevet til uden sagsbehandling, forklarer Kurt Larsen.

Naboen til Ebberup Rideklub Kurt Larsen har klaget over fornyelsen af rideskolens landzonetilladelse. Foto: Kim Rune
Naboen til Ebberup Rideklub Kurt Larsen har klaget over fornyelsen af rideskolens landzonetilladelse. Foto: Kim Rune

Hestene sveder

Ebberup Rideklub fik imidlertid godkendt den nye landzoneansøgning af Assens Kommune.

- Men den beslutning kan man klage over, og det blev så gjort, siger næstformanden og henviser til, at nabo Kurt Larsen klagede over kommunens beslutning.

Kurt Larsen klagede til Planklagenævnet, som nu skal behandle sagen.

Ebberup Rideklub har haft nok at se til i forbindelse med klagen og forsøger at gøre den kommende tid så smertefri som muligt. Humlen er nemlig, at mens Planklagenævnet behandler klagen, må rideklubben ikke bruge de to dressurbaner, og behandlingstiden kan være op til et år.

- Vi overvejede også at gå i pressen med det med hensyn til det rent dyrevelfærdsmæssige. For at skulle ride indenfor i en overophedet hal, og så har der jo været hesteherpes, som har gjort, at vi faktisk ikke har måttet komme ud i lokalområdet. Så vi har været spærret inde i hallen. Og træningen har måttet foregå indendørs, og nogle dage har vi måttet lave noget undervisning i strigling i stedet for at træne. Simpelthen fordi det ikke var til at holde ud at være i hallen. Så det er et ret stort problem, siger Ole Madsen.

Må bruge den ene bane

Ole Madsen forklarer, at når rideklubben ikke må benytte de udendørs baner, kan det betyde, at den må dreje nøglen om, da ryttere vil søge andre steder hen med deres heste.

Derfor anmodede klubben Planklagenævnet om at ophæve den opsættende virkning af klagen, så rideklubben kan bruge banerne, mens klagen bliver behandlet.

- Det har vi anmodet om med den begrundelse, at vi bare fortsætter med at gøre det, vi hele tiden har gjort de seneste 30 år, siger Ole Madsen.

Planklagenævnet har givet Ebberup Rideklub tilladelse til at bruge den ene af de to dressurbaner, mens nævnet behandler klagen.

- Altså vi har ro på, indtil den endelige afgørelse falder. Men de skriver, at selvom vi får medhold nu, så er det ikke det samme, som at vi får det i sidste ende, uddyber Ole Madsen.

Nabo Kurt Larsen har det fint med Planklagenævnets beslutning.

- Det er jo deres beslutning, og det har jeg det fint med. Jeg regner dog stadig med, at de ikke får lov til at bruge den anden dressurbane, fordi de har slet ikke haft tilladelse til at anlægge den i første omgang, siger Kurt Larsen.

Klage skaber ravage hos rideklub: Risikerer at miste udearealer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce