Kirsten og Jørgen frygter politikernes besparelser på daghjem: Lukkedage vil være en katastrofe

72-årige Kirsten Grooss fra Haarby og 82-årige Jørgen Nielsen fra Glamsbjerg mener ikke, der skal spares på daghjemmene. Foto: Nanna Bundgaard Bruun

Kirsten og Jørgen frygter politikernes besparelser på daghjem: Lukkedage vil være en katastrofe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Social- og Sundhedsudvalgets to forslag til at hente de vedtagne besparelser på daghjemmene ind vækker bekymring på daghjemmet i Haarby. Kirsten Grooss og Jørgen Nielsen, der er brugere på daghjemmet, mener det vil være en katastrofe for dem, hvis der indføres lukkedage og fyres medarbejdere.

Haarby: Der skal spares 900.000 kroner på daghjemsområdet i Assens Kommune. Det besluttede det tidligere byråd i august sidste år, og nu skal besparelserne findes. Derfor har Social- og Sundhedsudvalget sendt to forslag i høring.

Det ene medfører, at der svarende til fem dage om ugen ikke er kørsel til et af daghjemmene.

Det andet medfører en ugentlig lukkedag per daghjem, hvilket både vil medføre færre udgifter til løn og kørsel.

Besparelserne
Her er de to modeller, som Social- og Sundhedsudvalget har sendt i høring:Model 1 - indførelse af lukkedage på daghjemmene. Der indføres fire lukkedage svarende til en dag per lokalitet om ugen. Der vil på lukkedagene ikke skulle foretages kørsel af borgere, og der vil samtidig kunne reduceres i antallet af medarbejdertimer. Det vurderes at give en besparelse i form af mindre kørsel på 630.000 kroner per år og på løn 270.000 kroner per år - i alt 900.000 kroner.

Modellen udmønter besparelsen i indholdsmæssig overensstemmelse med beslutning i byrådet den 30. august 2017.

Model 2 - daghjemmenes åbningsdage fastholdes, som de kendes i dag. Ændringen er, at der svarende til fem dage per uge ikke er kørsel til én lokalitet. Det kan være forskellige lokaliteter, hvortil der ikke er kørsel.
Mens Kirsten Grooss og Jørgen Nielsen bowlede, var de andre ældre i gang med at spille et andet spil bagved. Foto: Nanna Bundgaard Bruun
Mens Kirsten Grooss og Jørgen Nielsen bowlede, var de andre ældre i gang med at spille et andet spil bagved. Foto: Nanna Bundgaard Bruun

72-årige Kirsten Grooss fra Haarby og 82-årige Jørgen Nielsen fra Glamsbjerg er kommet på Daghjemmet Æblehaven i Haarby gennem henholdsvis tre og fire år. De er begge meget bekymrede for de varslede besparelser.

- Jeg ville blive meget ulykkelig, hvis der kom en lukkedag. Jeg er meget afhængig af at kunne komme her. Min mand er hjerneskadet, og det er rigtig hårdt. Personalet her kan se, hvis jeg har en dårlig dag. Så trækker de mig til side, og vi får vendt det, så jeg kommer lidt op at stå igen, siger Kirsten Grooss.

Inviterer politikerne

Jørgen Nielsen bakker hende op.

- Det er en katastrofe. Det er helt uacceptabelt, hvis de vil indføre lukkedage. Jeg kan ikke overskue konsekvenserne, hvis de fyrer en medarbejder. De er uundværlige her på stedet. Ergoterapeuterne er fantastiske til at snakke om de små og store problemer, og jeg får en virkelig god snak med dem. De er meget åbne og hjælper, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, politikerne skulle komme ud og se, hvordan det er at være på et daghjem i stedet for bare at sidde og tage beslutninger.

Kirsten Grooss og Jørgen Nielsen er blevet gode venner på daghjemmet, hvor Kirsten Grooss kommer to gange om ugen, og Jørgen Nielsen kommer tre.

- Vi snakker sammen derhjemme også. Det er utrolig vigtigt at have nogen at dele ting med. Det har man ikke, når man sidder derhjemme alene.

- Ikke en måde at spare på

Men det er ikke kun samværet, der gør, at de er glade for at komme på daghjemmet.

- De aktiverer os med alt muligt, så vores helbred ikke går helt i stå. De øvelser, vi laver, hjælper mig rigtig meget. Hvis jeg ikke kom her, ville jeg sandsynligvis have dyrere sygehusregninger. Det er ikke en måde at spare på, siger Kirsten Grooss.

Hun fortæller, at de både bowler, dyrker gymnastik og spiller spil på daghjemmet.

- Vi har også skydning, dart og curling. Der sker virkelig noget, indskyder Jørgen Nielsen.

Hellere højere brugerbetaling

Jørgen Nielsen kan ikke selv sørge for sin transport mellem Glamsbjerg og daghjemmet på grund af sine balanceproblemer. I stedet vil han hellere betale en højere brugerbetaling for at bruge daghjemmet.

Kirsten Grooss har det på samme måde.

- Jeg vil også gerne betale mere. For med min gigt er jeg ikke i stand til at køre på min scooter hver dag. Det afhænger meget af vejret, og i det her vejr, kan jeg ikke køre, siger hun.

I øjeblikket betaler de visiterede borgere 57 kroner per dag for at være på daghjemmet. De skal der ud over også selv betale for deres frokost, men kørsel til og fra daghjemmet er med i prisen på de 57 kroner.

Kirsten og Jørgen frygter politikernes besparelser på daghjem: Lukkedage vil være en katastrofe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce