Kirkegården er en attraktion


Kirkegården er en attraktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BESØG: Turister, fagfolk og menighedsråd valfarter til landets største landsbykirkegård
VISSENBJERG: Danmarks største landsbykirkegård ligger i Vissenbjerg, og turister, fagfolk og menighedsråd valfarter til byen for at se den. Det skyldes ikke alene størrelsen, men også at den er særdeles smuk og velholdt og opdelt i mange forskellige former for gravsteder.

- Jeg oplever i denne tid mange turister - også udenlandske - som går rundt og kigger og bliver imponeret. En del sætter sig også ned på de opstillede bænke af faldne træer fra orkanen og spiser deres medbragte mad, mens de nyder roen og freden, siger kirkegårdsleder Jørgen Pedersen, der ofte "tegner og fortæller", når der er rundvisninger for hold. Senest har han haft besøg af 40 kolleger - gravere og medhjælpere - fra Nordvestfyn.

Nogle af turisterne kommer tilfældigt ovre fra naboen, terrariet. De drages også af den store, grønne kirkegård, hvor man godt kan få nogle timer til at gå med at slentre rundt og studere sten og gravsteder eller slå et smut inden for i kirken, som stammer fra 1200-tallet og er Fyns største og højest beliggende landsbykirke.

Lavsopdelt

Kirkegården ligger i dag på 4,5 hektar svarende til fem-seks fodboldbaner. Når den er så stor, hænger det sammen med, at den altid har været det eneste og sidste hvilested for samtlige indbyggere i kommunen, hvor der kun er én kirke og ét sogn, mens der er mange i nabokommunerne. Der er i dag 2450 gravsteder i brug, hvoraf kirkegårdspersonalet passer de 2300, mens kun 150 gravsteder holdes af slægtninge.

Kirkegården var i gamle dage opdelt, så den var et miniaturebillede af sognet. De forskellige bylav havde gravsteder i en stjerneform omkring kirken. Dette mønster er dog til dels blevet sprængt ved de forskellige former for udvidelser, der har fundet sted.

Populær skovkirkegård

I begyndelsen af 1970´erne blev der anlagt en skovkirkegård, som var en af de første i landet, og den er i dag meget populær. Den betød et farvel til de traditionelle hække og gravsteder og goddag til flere løv- og grantræer og buske i asymmetriske mønstre. Skovkirkegården udgør i dag to hektar.

- Vi har også prøvet med rhododendron, men de egner sig ikke til den megen grus i jorden, fortæller Jørgen Pedersen, der styrer en stab på fem medarbejdere - to fuldtidsansatte og tre kvinder i den travle tid fra marts til september. Han drev selv tidligere et stort anlægsgartneri med 25 mand i byen, men det blev han træt af og søgte derfor stillingen som kirkegårdsleder for 11 år siden.

Udover den store kirkegård skal de også holde haverne til de to præstegårde. De samlede årlige lønudgifter ligger et pænt stykke over en million kroner, og indtægterne på 750.000 kroner, svarer nogenlunde til udgifter til maskineder, redskaber, planter og blomster. Indtægterne stammer fra bidragene for gravstederne. Priserne er forskellige, men som eksempel koster det typisk 26.500 at holde et dobbeltgravsted i 25 år med mulighed for forlængelse i fem og ti år.

- Man behøver ikke at binde sig til 25 år, men de fleste vælger at betale hele beløbet på én gang. Når jeg sender prisoverslag ud er det som regel for ti år, tilføjer Jørgen Pedersen, der bruger halvdelen af sin tid på kontoret og den anden halvdel udendørs med praktisk arbejde.

Kirkegården ændres

Efterhånden som de gamle gravsteder sløjfes, ændres linjerne i kirkegården som følge af kravene til arbejdsmiljø, herunder bredere gange. Det er en langvarig proces, som først forventes afsluttet om fem-ti år.

- Der er ikke flere udvidelsesmuligheder, men jeg tror heller ikke, der bliver behov for det. Indbyggertallet i Vissenbjerg ligger nogenlunde stabilt. Forholdsvis mange foretrækker stadig at blive begravet i en kiste i traditionel grav, mens folk fra nyere kvarterer som Duedalen ønsker at blive bisat i urner, siger Jørgen Pedersen.

Der er 70-80 begravelser eller bisættelser i Vissenbjerg om året fordelt nogenlunde ligeligt.

Kirkegården er en attraktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce