Kan ikke tåle vand: Mystisk betonproblem forsinker svømmehal

Der er stadig ingen vand i bassinet i Haarby Svømmehal, og det varer lidt endnu, inden det sker. Der er nemlig problemer med det afsluttende betonarbejde. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Kan ikke tåle vand: Mystisk betonproblem forsinker svømmehal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det afsluttende lag spartel i Haarby Svømmehal smuldrer ved kontakt med vand. Derfor bliver den planlagte genåbning af hallen udskudt et par måneder.

Haarby: Søren Wittorff er en frustreret mand.

Han er projektchef i Raunstrup, som har totalentreprisen på ombygningen af Haarby Svømmehal. Planen var, at svømmehallen skulle genåbne 1. februar, men det er nu udskudt, fordi der er problemer med det afsluttende arbejde med betonen i bassinerne.

Og problemet er mystisk, fordi et kendt produkt med kendt udførelsesteknik ikke opfører sig som normalt. For det sidste lag spartel, som bassinerne skal påføres, efter de er støbt i beton, makker på ingen måde ret.

- Tyndspartlen skal hærde op og blive som beton. Det gør den også umiddelbart, men lige så snart du påfører vand, så opløses den i overfladen og kan skrabes af med en negl.

- Det er nogle udfordringer, som vi har aldrig har oplevet før. Jeg har været i branchen siden 1990, og jeg har ikke prøvet det før, og jeg har endnu ikke fundet nogle i branchen, som har prøvet det før. Det er vildt frustrerende, siger Søren Wittorff.

- Det kan vi simpelthen ikke aflevere, og det vil vi ikke, siger han for baggrunden for forsinkelsen.

Haarby Svømmehal
I 2011 viste en rapport fra Cowi, at der er brug for renovering af Haarby Svømmehal, fordi der er problemer med vandbehandlingsanlægget, ventilationen og betonkonstruktionen. Det betyder, at der er betydelige kloridbetingede tæringer i armeringsjernet i promenadedæk og bassinvægge.Flere gange er der blevet sat penge af til renoveringen, men først i april 2017 bliver arbejdet sat i gang.

Efter planen skulle svømmehallen åbne og være klar til brug 1. februar, men det er nu udskudt i hvert fald to måneder, mens der arbejdes på en løsning.

Leder efter årsag

Raunstrup er nu gået i gang med at finde ud af, hvad der er gået galt. I den forbindelse skal både betonprodukterne og arbejdsmetoden kigges efter i sømmene.

- Vi er ved at undersøge mulige fejl ved inddragelse af Teknologisk Institut. Det er produkter og udførelsesmetoder, som vi er meget trygge ved, at vores underleverandører er vant til at håndtere. Vi har et godt samarbejde, og de undrer sig lige som mig. Vi ved ikke, om det er en produktfejl, eller om det er et eller andet i udførelsen, der er gjort forkert.

- Vi har bedt betonleverandøren undersøge produktet. For ikke udelukkende at være bundet op på leverandørens svar har vi valgt at sende nogle prøver til Teknologisk Institut for at se, hvad de siger. Det er undersøgelser, der tager tid, fortæller Søren Wittorff og fortæller, at løsningen på problemerne afhænger af konklusionen på undersøgelserne.

Søren Wittorff siger, at man vil arbejde så hurtigt som muligt.

- Vi forsøger at få kørt alle processer på så kort tid som muligt, så vi kan få hældt vand i bassinerne og få børnene ud at svømme igen.

Hal ikke i fare

I Haarby-Hallernes bestyrelse er man naturligvis ked af forsinkelsen.

- Ikke mindst på vores mange brugeres vegne, som har været tålmodige. Vi havde jo forsøgt at lægge det, så man kunne komme i vandet i en del af sæsonen. Det lykkes så ikke. Det er vi rigtig kede af. Selvfølgelig for de almindelige borgere i Haarby, som gerne vil have en dukkert igen, men ikke mindst for de foreninger, som planlægger brugen af svømmehallen. Det gælder også skoleeleverne, som skulle lære at svømme op til sæsonen. Så det gør rigtig ondt på os, siger Jim Staffensen, der er medlem af bestyrelsen.

Økonomisk vil Haarby-hallerne blive ramt som følge af manglende indtægter, men halprojektet er ikke i fare, siger Jim Staffensen.

- Der er en kontrakt om, at der skal afleveres til tiden. Vi står ikke i en situation, hvor vi ikke kan gennemføre noget på grund af økonomi.

Kan ikke tåle vand: Mystisk betonproblem forsinker svømmehal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce