Jubilæum: Karen har strikket strømper til nødstedte i 30 år

Selvom der mest strikkes, hækles og sys når Nørklerne fra Røde Kors i Haarby mødes, så er der også plads til både kaffe og grin. Her får 84-årige Karen Jacobsen (t.v.) sig et enkelt med Betty Skousen (t.h.) på 101 år. Foto: Laura Kold

Jubilæum: Karen har strikket strømper til nødstedte i 30 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lørdag er der strikkefest i Haarby, da Røde Kors' Nørklere mødes for at fejre de sidste 30 års strikkerier til nødstedte. Med til jubilæumsfest er 84-årige Karen Jacobsen, der var med til at starte den frivillige håndarbejds-gruppe i byen.

Haarby: Det er præcis 30 år og to dage siden, de første Nørklere mødtes i Haarby for at strikke og sy tøj til Røde Kors' nødhjælpspakker, der sendes ud til katastroferamte steder i verden.

Sådan et jubilæum kan selvfølgelig ikke gå ubemærket hen, og Røde Kors' frivillige håndarbejdsgruppe inviterer derfor lørdag formiddag til kaffe, kringle og strik.

Med til højbords sidder et par ganske særlige damer. 84-årige Karen Jacobsen er et kendt ansigt blandt de fremmødte festgæster. Det var nemlig hende, der 4. januar 1988 tog initiativ til at starte Nørkle-gruppen i Haarby. Og hun har strikket lige siden.

- Det jeg kunne var at strikke og sy. Men mange ældre mennesker sidder bare derhjemme og laver håndarbejde for at komme det i skuffen. Derfor fik jeg tanken, at vi skulle mødes og lave noget, der kunne bruges ude i verden, siger Karen Jacobsen, der startede gruppen op, da hun dengang som 54-årig landmandskone blev valgt ind i Røde Kors' bestyrelse i Haarby.

Selvom de i starten kun var to strikke-ildsjæle blev de hurtigt flere, og efter Røde Kors-butikken og tøjcontainerne blev sat op i byen kom der fart på.

- Vi blev to - tre stykker mere for hver gang, siger Karen Jacobsen.

101 år og stadig strikkende

I dag er der omkring 50 aktive nørklere i Haarby, hvoraf de 30 mødes hver anden uge og over en kop kaffe arbejder på deres håndarbejde til børn ude i verden. Resten er en gruppe af en seje, ældre damer, der trods de ofte må blive hjemme, stadig er aktive i gruppen.

En af dem er 101-årige Betty Skousen. Hun sidder hjemme og trevler indleverede, beskadigede stykker strik op, så de andre nørklere kan sy eller strikke nyt tøj af garnet.

- Jeg har lavet så meget håndarbejde i mit liv, men nu duer hænderne ikke mere, siger Betty Skousen, der kom med i nørklerne, da hun flyttede til byen få år efter Karen Jacobsen startede gruppen.

Det bliver heller ikke til helt så meget nørkleri for Karen Jacobsen, som det har gjort tidligere. Kroppen er træt, og så går tiden også med at få strikket til familien derhjemme, fortæller Røde Kors-ildsjælen, der dengang gruppen startede selv sorterede og vaskede det indleverede tøj i containerne i hendes kælder på gården.

- Jeg har selv prøvet at være ludfattig som barn, og så kan jeg godt lide at bruge mine hænder. Jeg har uro i dem, hvis de sidder stille, siger Karen Jacobsen, der kan prale af at kunne strikke til 5 børn, 13 børnebørn og 2 oldebørn.

Men ikke alle nørklerne sidder derhjemme. Sweatere, huer, joggindragter, undertøj, kjoler og sokker bliver også produceret, når 30 af nørklerne mødes hver anden onsdag.

- Nogle gange får vi strikket meget, andre gange knap så meget, siger Elin Madsen, med henvisning til at damerne også kan snakke.

Jubilæum: Karen har strikket strømper til nødstedte i 30 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce