Intet underligt i piges adfærd


Intet underligt i piges adfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

16-årig pige anmeldte ikke voldtægt og slog ikke hånden af voldtægtsmændene. Det overrasker ikke på Center for Voldtægtsofre

GLAMSBJERG: Almindelig sund logik syntes at have trange kår, da en 16-årig pige blev voldtaget af en 26-årig mand fra Odense og en 17-årig dreng fra Glamsbjerg natten til den 27. oktober sidste år.

Ved det halvanden dag lange retsmøde, som blev afrundet, da de begge blev dømt for voldtægt onsdag, hæftede forsvarerne, Niels Rex og Mogens Juhl, sig ved, at pigens adfærd gjorde det usandsynligt, at hun var blevet voldtaget.

For eksempel meldte hun ikke selv sagen politiet. I stedet bebrejdede hun den 17-årige i en sms-besked, og det var faktisk den 17-årige selv, som henvendte sig til politiet og fortalte om beskyldningerne.

Føler skyld

Det svækkede pigens troværdighed, vurderede forsvarerne, men det er der delte meninger om.

- Nogle af dem, der kommer hos os, vil ikke anmelde overgrebet. For mekanismen er ofte, at de selv føler sig skyldige, fortæller Lone Schultz Hedemand, som er oversygeplejerske på Center for Voldtægtsofre på Odense Universitetshospital.

Hun understreger, at hun intet kender til den konkrete sag. Pigen har ikke været i kontakt med centret, og Lone Schultz Hedemand udtaler sig derfor udelukkende på baggrund af erfaringer fra sit arbejde.

Men overrasket over den manglende anmeldelse er hun ikke - og da slet ikke i betragtning af, at pigen kendte den 17-årige i forvejen.

- Det er ofte i situationer, hvor overgrebet bliver begået inden for familien eller éns netværk, at det ikke bliver anmeldt. Pigen eller kvinden vil jo tit føle, at hun vil komme til at stå som taber, siger hun.

Reagerer forskelligt

I retten kom det også frem, at pigen forholdt sig passivt og lod, som om hun sov, i de omkring tre timer, de to forgreb sig på hende.

Den reaktion er ifølge forsvarer Niels Rex "utroværdig", men det afviser Lone Schultz Hedemand.

- Man reagerer forskelligt i den slags situationer. Nogle går til modangreb, andre forsvarer sig, mens andre igen spiller død, siger hun.

Logik en sjælden gæst

Ifølge forsvarerne er det også påfaldende, at pigen næste dag drak kaffe sammen med sin søster, dennes kæreste - og de to voldtægtsmænd.

Det virker heller ikke umiddelbart logisk, erkender Lone Schultz Hedemand, som dog pointerer, at logik er en sjælden gæst i den slags sager.

- Hvis en 16-årig pige bliver udsat for det her, så er alle reaktioner faktisk mulige. Især når det er sket inden for hendes eget netværk, fortæller hun.

Stiftstidendes dækning af sagen har i øvrigt medført nogen debat på hjemmesiden fyens.dk.

En enkelt af debattørerne mener, at de to dømte direkte har været udsat for et justitsmord, fordi det var småt med de tekniske beviser.

Den holdning har Lone Schultz Hedemand ingen sympati for.

- Der er faldet dom, så selvfølgelig har pigen været udsat for et overgreb, siger hun.

Intet underligt i piges adfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce