Ingen sundhedsfare for lånerne


Ingen sundhedsfare for lånerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om de ansatte på Assens Bibliotek er sløje af snavset i lokalerne, så er lånerne ikke i fare, vurderer en seniorforsker

ASSENS: Et gammelt snavset gulvtæppe og åregammelt støv er det indeklima, som de ansatte på Assens Bibliotek arbejder i hver dag. Men selv om de, som tidligere beskrevet her på siden, får irriterede øjne, tilstoppede bihuler og ondt i hovedet, så er der ingen fare på færde for lånerne. Det vurderer Lars Gunnarsen, som er seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut.

Han understreger, at han udtaler sig generelt, fordi han ikke selv har besøgt biblioteket, og derfor ikke har set snavset med egne øjne.

Alligevel er han med sin viden om indeklima ikke bange for at konkludere, at skidtet ikke er sundhedsskadeligt for alle de borgere, der låner bøger i lokalerne i Korsvang Centeret.

- Typisk er et gammelt støvet lokale ikke farligt at opholde sig i kortere tid af gangen, siger Lars Gunnarsen.

- De ansatte er i en anderledes risiko fysisk og psykisk.

Gammelt støv indeholder nemlig problematiske kemikalier, og når der ikke bliver gjort ordentligt rent, så svirrer de rundt i luften. Men selv om de ansatte er generede af skidtet, når de er på arbejde, har to af dem tidligere fortalt, at de slet ikke oplever de samme gener, når de holder fri.

Af samme grund vurderer Lars Gunnarsen, at der er tale om almindelig irritation af slimhinderne.

- Men der er jo risiko for, at støvet kan indeholde kemikalier, der er sundhedsskadelige, eller som kan fremkalde allergiske reaktioner. Blandt andet derfor er rengøring så vigtig, siger Lars Gunnarsen.

Ud med gulvtæppet

Men det er ikke kun fysisk, generne forstyrrer de ansatte.

- Det bliver også et symbol på sjusk og manglende omtanke for medarbejderne. Til sidst bliver snavset også en psykisk påvirkning, for hvis man hver dag med god ret føler sig foranlediget til at brokke sig over noget, som ikke er tilstrækkeligt, så giver det en følelse af afmagt, siger Lars Gunnarsen.

Især er det gamle gulvtæppe en synder for indeklimaet, forklarer han.

- Gamle gulvtæpper er noget rigtig skidt. Gulvtæpper skal normalt skiftes hvert 5. til 10. år i et offentligt miljø, siger Lars Gunnarsen.

På Assens Bibliotek har tæppet ligget på gulvet i hvert fald siden midten af 80'erne, hvor biblioteket flyttede ind i lokalerne. Før blev de brugt som udstillingslokale for en bilforhandler.

- Det er overraskende, at man har overtaget det gulvtæppe, siger Lars Gunnarsen.

Han bifalder dermed den handleplan, som bliver sat i værk efter årsskiftet. Her bliver tæppet nemlig hevet af gulvet, og en hovedrengøring bliver sat i gang.

Men selv om ventilation ikke er en del af første trin af renoveringsarbejdet, så understreger Lars Gunnarsen vigtigheden af ordentlig udluftning.

- Der er støv i gamle bøger, og de udsender ligesom gulvtæppet skadelige kemikalier. Derfor er det vældig vældig vigtigt med ventilation, fordi det fortynder luftforureningen. Det kan både gøres ved mekanisk udluftning og ved at åbne dørene, siger seniorforskeren.
Fakta
Tidligere på året fik Assens Bibliotek et påbud af Arbejdstilsynet. Lokalerne er nemlig møgbeskidte. Derfor fik biblioteket besked på at få forholdene forbedret.

Der er lavet en handleplan, som bliver sat i gang efter årsskiftet.

Gulvtæppet skal fjernes, der skal lægges linoleum på gulvet, og så skal der gøres hovedrent.

Ingen sundhedsfare for lånerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce