Ingen grund til at tage hjælpen fra min mor


Ingen grund til at tage hjælpen fra min mor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokaldebat

Af Charlotte Vestergaard Jensen

Svendborgvej 303, Odsense S

Fyens Stiftstidende havde forrige fredag en artikel om Inge Lis Vestergaard, der var blevet frataget sin hjælpeordning.

Som datter af Inge Lis (IL), vil jeg gerne fortælle, hvorfor vi mener, Assens Kommunes (AK) afgørelse er urimelig og hurtigst muligt bør laves om.

AK begrunder sin beslutning med at for lavt aktivitetsniveau. Dette er forkert på flere punkter. Først og fremmest er der ikke sket en reel forandring med IL' aktivitetsniveau siden hun i 2004 kom til Grønnemose.

Hun deltager i behandling to gange om ugen; hun er bestyrelsesmedlem i den lokale afdeling af Dansk Handicaphjælp; hun deltager i Scleroseforeningens arrangementer; og hun besøger familie og venner. Det lyder måske ikke af meget for en rask person, men IL's sygdom medfører stor træthed, stærke smerter og udmatning.

Men problemet er egentlig ikke, at AK mener, IL laver for lidt. Hun laver bare det forkerte.

Der er nemlig blandt sagsbehandlere tradition for, at kun uddannelse og foreningsarbejde godkendes som aktiviteter, og på den måde er det i denne sag kun IL' bestyrelsesarbejde, der tæller. Pga. denne tradition er der nu en lovændring på vej, hvor der ikke længere vil blive stillet krav om et bestemt aktivitetsniveau hos handicappede.

Der findes dog også en anden tradition blandt sagsbehandlere. I sager, hvor den handicappede har en progredierende sygdom, som f.eks. sclerose, fratager sagsbehandlerne ikke de handicappede deres hjælpere, fordi jo svagere de handicappede bliver, jo færre aktiviteter kan de deltage i, og jo mere har de brug for pleje.

Da IL i et par måneder ikke deltog i behandling, var det netop pga. øget behov for omsorg og hjælp. Alligevel vælger AK at bryde med al anstændighed og fratage IL hendes hjælpere. IL har, siden hun mistede sin hjælper, tabt 3 kilo, så hun nu vejer 46 kilo.

Hun er blevet mere og mere træt, og hun har ikke længere kræfter til de ting, hun før kunne klare selv. F.eks. kan hun selv flytte sig fra sin kørestol over på toilettet, men hun har ikke længere kræfter til at holde sig oprejst, så hun kan vaske hænder bagefter.

Min mor er pga. sclerosen ikke særlig frisk om morgenen, og hendes hukommelse osv. fungerer bedst efter kl.10.30. Med den nye ordning bliver hun vækket omkring kl.9, og der kræves af hende, at hun skal kunne forklare alle de forskellige hjemmehjælpere, hvad der skal gøres.

Dette kræver enorme kræfter. Trods det, glemmer de gentagne gange bl.a. at lægge medicin frem eller at sætte mad frem til hende. Hun græder flere gange om dagen pga. afmagt og håbløshed.

Min søster og jeg gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe hende, og havde vi den økonomiske formåen, købte vi selv hjælpen til vores mor.

Det eneste, der har ændret sig, er, at Assens Kommune mangler penge.

De burde skamme sig!

Ingen grund til at tage hjælpen fra min mor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce