Ib har kvittet smøgerne efter 77 år

Sundhedskonsulent Christina Lykke besøger stadig Ib Christiansen for at høre, hvordan det går med at nedtrappe nikotintabletterne. Foto: Lise Wolf

Ib har kvittet smøgerne efter 77 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er aldrig for sent at holde op med at ryge. Det er Ib Christiansen bevis på. I en alder af 84 år har han lagt røgen på hylden

Ib Christiansen var blot syv år gammel, da han første gang stjal cigaretter fra sin far. Det blev først opdaget af forældrene to-tre år senere, at den lille søn røg, og som Ib Christiansen husker det, var det ikke noget, de sagde noget videre til.

Som 10-årig fik han en pibe og en pakke tobak i julegave af sin fars fætter. I dag i en alder af 84 år er han røgfri, og i gang med at trappe nikotintabletterne ned. Han skal ikke ryge igen, forsikrer han.

- Jeg smagte en cigaret i sidste uge, da en kammerat bød mig en, og det smagte ad pommern til, siger Ib og ligner en, der mener det.

Vi skal bare små to måneder tilbage, da Ib Christiansen 6. december tog den store beslutning og fra den ene dag til den anden kvittede de 30 daglige cigarillos, som piben og cigaretterne gennem årene var blevet erstattet af. Rygestop har ingen alder, så sundhedkonsulent Christina Lykke, Assens Kommune, der hjælper andre borgere med rygestop trådte til, og anbefalede Ib Christiansen at bruge nikotinerstatning for at komme godt i gang og få mildere abstinenser. Han skulle tage dem, når trangen meldte sig. sig. 15 til at begynde med. Nu er han nede på seks-syv stykker om dagen.

- Jeg smagte en cigaret i sidste uge, da en kammerat bød mig en, og det smagte ad pommern til.
Ib Christiansen, 84 år, ryger i 77 år
Ib Christiansens karriere som ryger begyndte allerede, da han var 7 år.  - Jeg stjal cigaretter fra min far, fortæller han. Foto: Lise Wolf
Ib Christiansens karriere som ryger begyndte allerede, da han var 7 år. - Jeg stjal cigaretter fra min far, fortæller han. Foto: Lise Wolf

Vigtig daglig støtte

Med på sidelinjen har han også SOSU-assistent Jette Vestergaard Johansen. Hun og Ib Christiansen har et godt forhold til hinanden, og selv om hun ikke længere arbejder i det hus, hvor Ib bor, kommer hun altid og og hilser på ham, når hun er på arbejde.

Ib Christiansen led af hjertekramper, og hun foreslog ham derfor et par gange at holde op med at ryge.

- Jeg spørger til, hvordan det går og hvor mange sugetabletter, han har spist i løbet af dagen. Det gik lidt langsomt nedad, og han fortalte, at det var fordi, han sov dårligt om natten, når han stod op vidste han ikke hvad han skulle lave andet end at tage en sugetablet. Så tænkte jeg, at han måtte have noget andet at putte i munden, fortæller Jette Vestergaard Johansen.

Så nu tager han indimellem en flødetablet i stedet for.

- Jeg sørger også for at støtte ham mentalt, bakke op og sige han er sej, fortæller hun.

Ib Christiansen er den første på et plejehjem, som Christina Lykke hjælper til ryggestop.

- Det er aldrig for sent, men man hører tit, at det er den sidste livskvalitet, der er tilbage, derfor er der ikke mange indsatser på plejehjem, siger Christina Lykke.

Men mon ikke Ib Christiansen ville skrive under på, at hans livskvalitet er forbedret. Han bliver ikke længere så stakåndet, får ikke så mange hjertekramper, og når han får dem, er de mere kortvarige.

Alle kan få hjælp

Assens Kommune tilbyder ryggestop-kurser til alle, der ønsker at kvitte tobakken. Tre før sommer ferien, tre efter. Rundt omkring i kommunen. På hold inde eller i naturen. Dag eller aften.

- Af og til er der også virksomheder der ringer og spørger, om vi kan lave et kursus for nogle medarbejdere. Det gør vi gerne, hvis de er seks-otte, det er også godt, at kolleger kan støtte hinanden, siger Christina Lykke.

Individuelle kurser som det Ib Christiansen har fået er også en mulighed, men de tilbydes fortrinsvis fremmedsprogede, eller hvis der er en særlig lægelig begrundelse for at det skal være her og nu, eller hvis personen ikke er så mobil.

De seneste tal er fra 2016, og de fortæller, at 68,8 procent eller godt og vel to tredjedele af deltagerne stadig var røgfri efter endt forløb. Efter et halvt år var det 39 procent, der fortsat holdt sig fra tobakken.

Ib har kvittet smøgerne efter 77 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce