I Glamsbjerg er der en duft af ost

Mejeristelev Linda Nielsen er i gang med at røre i den smeltede ost på Arla-fabrikken i Glamsbjerg
Foto: Hans Østergaard

I Glamsbjerg er der en duft af ost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARBEJDSPLADS: Nyt tårn på Arla-fabrikken udvider ostepulver-processen

GLAMSBJERG: Når vinden ligger næsten stille på en dag som i går, dufter der svagt af ost fra Arla Foods-fabrikken Cremo, der fremstiller ostepulver. Sådan lidt hen ad af en nyåbnet pose parmasan-ost.

- Vi har ikke fået nogen klager over lugten, siger fabrikschef Jens Kristian Møller.

Men hvordan er det for medarbejderne at arbejde i en liflig duft af ost?

- Vi tænker ikke videre over det. Man snupper måske et ekstra bad, hvis man synes det hænger ved, når man kommer hjem, siger levnedsmiddelteknikerne Heidi Jensen og Lisbeth Nielsen.

De er ved at bakse en flere kilo tung vareprøve i en papirspose op på en sækkevogn og har ostepulver på tøj og hænder.

Inde i smelteriet bruger mejeristelev Linda Nielsen en skovl til at røre i den varme, smeltede ost.

- Næ, lugten? Den vænner man sig til, siger hun.

Det nye tårn

Som en anden lyseblå Legoklods er et tredje tårn skudt op i løbet af efteråret i udkanten af Glamsbjerg, og i december tog man det i brug.

- Vores kunder stiller større krav til os, blandt andet om hurtigere levering. Tidligere skulle ostepulveret omkring en mellemhandler, der blandede pulveret yderligere. Den proces kan vi nu selv lave i det nye tårn, fortæller fabrikschef Jens Kristian Møller.

Med håret dækket af en hvid papirhætte sidder han i en hvid overtræksheldragt. Sådan går flertallet af medarbejderne klædt inde i produktionsområdet, og det er ikke videre smart, men effektivt i hygiejne-øjemed. Og netop dét tages meget alvorligt på Cremo.

I det nye tårn, afskærmet bag vinduer og døre, arbejder flere mænd i grønt tøj. Det er "grøn zone", hvor man er ekstra omhyggelig med henblik på hygiejne, og her kan det tage sin tid at komme i arbejdstøjet.

Fra gulv til loft

- Når medarbejderen møder om morgenen, tager han det hvide overtrækstøj på for at komme ind i selve produktionen. Derefter tager han inde i omklædningsrummet ved grøn zone alt tøjet af for at iføre sig det grønne tøj. Og ved fyraften er det sam-me tur igen - bare omvendt, fortæller Jens Kristian Møller.

- Det er nu bare en arbejdsgang, man bliver vant til, fortæller specialarbejder Bobby Christensen.

Inde i produktionsområdet er mænd i blå termodragter på småsnurrende gaffeltrucks ved at køre osten, der kommer ind fra andre ostefabrikker, ind i et kæmpestort kølerum.

Herinde er der ost i kasser fra stengulvet til loftet godt seks meter oppe.

- Den ost, vi bruger, kan man kalde for overskuds-ost. Det er for eksempel kanterne, der bliver tilbage, ef-ter at man har skåret de firkantede Malthe-oste ud. De kanter laver vi pulver af til blandt andet Kim' s Ostepops eller færdiglavede saucer, fortæller Jens Kristian Møller.

Han er klar over, at fabrikken ikke er kendt over det ganske land:

- Vi laver jo et industriproodukt, og det er måske ikke videre spændende, siger han.

I Glamsbjerg er der en duft af ost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce