Hun er altid i dueslaget


Hun er altid i dueslaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HOBBY: Birthe Thomsen har arvet mandens interesse for de hurtige og kloge fugle
VERNINGE: Hr. Hitler og fru Klitgaard lever og har det godt. Det sørger Birthe Rullhøj Thomsen for. Hun passer og plejer dem så godt hver dag, at hun er 99 procent sikker på, at de vender tilbage til hjemmet på Fuglekildevej i Verninge, selv om de måske har været ude at baske med vingerne flere hundrede kilometer væk.

Vi taler om brevduer. For en halv snes år siden kendte Birthe Thomsen så godt som intet til de forunderlige fugle med den imponerende orienteringsevne, men så mødte hun Ernst i 1995, og det var kærlighed til både ham og hans duer ved første blik.

- Jeg havde aldrig prøvet at holde en brevdue i hænderne, før, fortæller Birthe Thomsen, der i dag er ejer af et helt dueslag med et halvt hundrede voksne brevduer, som gør det bemærkelsesværdigt godt i de ugentlig kapflyvninger fra maj til september. Det skyldes ikke mindst deres "madmor", som er eneste kvindelige medlem af Assens Brevdueforening.

Et liv med duer

I dag kan hun slet ikke forestille sig et liv uden brevduer. De kommer i første række, og hun kan sidde i timevis i udestuen "Due Odde" og studere de små hurtigflyvere, når de kurtiserer på dueslaget eller vender hjem fra konkurrencer.

Birthe Thomsen har arvet interessen for brevduer fra sin mand Ernst Stavensø Thomsem, som hun flyttede sammen med i 1998 i Verninge. De blev gift i 1999, men han døde kun et år efter, 59 år gammel.

- Ernst var på alle måder en stor mand, men ingen kunne tage mere nænsomt på en brevdue end han, siger Birthe Thomsen.

Også hendes første mand, Ole Rullhøj, døde i en forholdsvis ung alder, 54 år gammel. Sammen drev de vognmandsforretning i Øster Hæsinge, men pludselig stod hun alene med to døtre og en virksomhed.

- Jeg kunne vælge at gå i sort eller drive forretningen videre. Jeg valgte det sidste, siger Birthe Thomsen, der efter to-tre år som eneejer solgte den. I stedet blev hun hjemmehjælper på plejehjemmet i Hillerslev, hvor hun i en alder af 65 år er afløser i de 200 timer, som efterlønnen tillader.

Hendes første mand var meget interesseret i travheste og havde selv fem af slagsen, mens hendes anden mands store passion var brevduer. De holdt tidligere til i et par skurvogne i baghaven på Fuglekildevej, men i 1996 byggede han det nuværende, flotte dueslag, hvor Birthe Thomsen får masser af tid til at gå.

- Jeg køber ingen nye duer, men beholder dem jeg har, siger hun. Hendes ældste due, Gammelbuch, er fra 1991 og altså 13 år gammel. Af og til kommer der fremmede til, men hun mister også nogle.

Alle har numre og er ringmærkede, så man kan se, hvor de hører til, men selv om de bortfløjne bliver fremlyst og lukket inde i fem uger, er det sjældent, at ejerne henter dem. Birthe Thomsen har givet mange af sine duer navne, og for eksempel Hitler hentyder til, at det er en bortfløjen tysker.

For ikke at der ikke skal blive for mange brevduer, tages det ene af de normalt to æg fra duerne og erstattes af et plasticæg.

Brevduerne er for deres ejere en hel liden- og videnskab, men endnu har ingen kunnet løse mysteriet om, hvordan de kan finde hjem på så store afstande. Nogle mener, at det skyldes et særligt sted i hjernen, der reagerer på magnetiske felter, men det er aldrig videnskabeligt bevist.

- De har en hjerne, som siger sparto til alt, mener Birthe Thomsen.

Hun har selv i år mistet tre gamle og fem etårs duer i forbindelse med flyvninger, men det er ikke mange i forhold til, hvor mange hun har med i konkurrencer fra fjerne steder i Nordeuropa hver weekend i sommerhalvåret.

Hun vil håbe, at et af de fem børn eller otte børnebørn vil videreføre brevdue-interessen, som mangler lidt nyt, frisk blod.

Hun er altid i dueslaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce