Her er der særligt smukt: Forskningsprojekt udvælger steder i Assens

Mette Boisen Lyhne og Cecilie Julie Nielsen er rundt på Helnæs for at lave kulturmiljø-screeninger. Det vil sige at beskrive kulturmiljøerne og bygninger. Her har de fået øje på et gammelt bindingsværkshus, som er en sulegård. En typisk måde at bygge gårde på på Fyn, forklarer Mette Lyhne.Foto: Kim Rune

Her er der særligt smukt: Forskningsprojekt udvælger steder i Assens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et forskningsprojekt stiller skarpt på kulturmiljøer i Danmark. To arkitekter vandrede derfor rundt på Helnæs i Assens Kommune for at notere sig naturen og bybilledet.

I løbet af den seneste måned har man forskellige steder i Assens Kommune kunnet spotte to arkitekter, som har taget billeder og noter af forskellige bygninger og naturskønne steder.

Realdania har nemlig sammen med Arkitektskolen i Aarhus søsat et forskningsprojekt, som skal sætte fokus på kulturmiljøer i forskellige kommuner landet over. Assens er sammen med Stevns, Rebild og Syddjurs kommuner de første til at være med. Mette Boisen Lyhne og Cecilie Julie Nielsen - de to arkitekter - skal besøge 30 kommuner i alt.

Ved Helnæs Mølle begynder Mette og Cecilie deres tur rundt på halvøen, som Mette kalder Helnæs.

- Det føles som en ø, selvom den er forbundet med fastlandet.

Turen går fra møllen gennem landsbyen hen til andelsmejeriet, rundt til den gamle brandstation og tilbage igen. Solen brager ned fra en skyfri himmel og glitrer i enkelte glasurbelagte tage, dem er der ellers ikke mange af herude. Det er hovedsageligt bindingsværkshuse med stråtag. Både Mette og Cecilie udbryder da også flere gange undervejs "Ej, se hvor fint" eller "Jeg skal lige have et billede af det her".

Kulturmiljø-projektet løber indtil 2021. Arkitekterne kan dog sætte flueben ved Assens Kommune allerede omkring sommerferien i år. Da er de efter planen færdige med den rapport, der bliver resultatet af deres undersøgelser.

Lige her, hvor vejen slår et sving, kan man se en gammel gård, et bindingsværkshus og et nyere hus i mursten. Og det er netop, når man kan se forskellige tidperioder i et område, at det bliver interessant.
Cecilie Julie Nielsen, arkitekt
De gik også forbi det gamle andelsmejeri. Mette Lyhne fortæller, at det er typisk for gamle mejerier, at noget af bygningen er trukket frem og dominerer forsiden, her er der en stor facade med vinduer. Sandsynligvis hvor de store baljer med mælk stod og andre maskiner. Foto: Kim Rune
De gik også forbi det gamle andelsmejeri. Mette Lyhne fortæller, at det er typisk for gamle mejerier, at noget af bygningen er trukket frem og dominerer forsiden, her er der en stor facade med vinduer. Sandsynligvis hvor de store baljer med mælk stod og andre maskiner. Foto: Kim Rune

Historisk værdi

Et kulturmiljø betyder et geografisk afgrænset område, hvor man mener, at der er særlig stor historisk værdi. Så det kan altså være mange forskellige områder. Mette og Cecilie koncentrerer sig hovedsageligt om områder, hvor der er nogle bygninger.

- Det er der, vi har vores primære fokus, netop fordi vi er arkitekter, siger Mette.

De er ikke nået mange meter væk fra Helnæs Mølle, før de pointerer, at man kan se på den vej, som løber igennem byen, at Helnæs er en vejby.

- Man kan se, at husene lægger sig helt ud til vejen. Og vejen bugter sig naturligt gennem landskabet. Modsat hvis man havde anlagt vejen i dag, så havde den været lige og derfor mere effektiv til at fragte folk gennem byen, forklarer Mette.

Det handler om, om der er en god landsbystruktur. Hvis der er mange gamle gårde tilbage i landsbyen, og hvis de er godt bevaret, så er der typisk god landsbystruktur, siger de.

- Lige her, hvor vejen slår et sving, kan man se en gammel gård, et bindingsværkshus og et nyere hus i mursten. Og det er netop, når man kan se forskellige tidperioder i et område, at det bliver interessant, uddyber Cecilie.

Foto: Kim Rune
Foto: Kim Rune

Hjælp til kommunen

Helt konkret skal de to arkitekter udarbejde en slags skabelon til landets kommuner, så de kan blive bedre til at gennemskue og udpege, hvilke områder er værd at bevare og måske endda poste flere penge i til at udvikle.

- Vi udpeger bevaringsværdierne, og så kan kommunerne eksempelvis se, hvilke bygninger er vigtige at bevare. Og vi kommer også ind på egenskaber, der er, og det betyder, at der er bygninger og områder, man sagtens kan udvikle, samtidig med at man bevarer det gamle, siger Mette.

Mens Cecilie sagtner en smule bagud for at tage flere billeder af det skønne Helnæs, kommer Mette med et eksempel på en bygning, som kan bevares og bruges på samme tid.

- Hos Plums Gård (i Assens by, red.) er der mange bygninger, som står tomme nu, og det er nogle enormt smukke industribygninger. Så der er kæmpe potentiale for erhvervslivet, der kan rykke ind. I stedet for at man bygger en masse nye kontorer eksempelvis her på Helnæs, i et område som ikke egner sig til industri, så kan man genanvende nogle af de bygninger, som allerede står.

Assens hurtigt ude

Videre gennem landsbyen falder snakken på forskellige typer af bindingsværkshuse, og begge arkitekter er meget opmærksomme på alt, de går forbi.

- Denne store gård har tilhørt en velhavende familie, kan man se, for den har mange skorsten. Og jo flere skorsten, jo længere hus, og jo flere tyende har man, og jo flere tyende man har, jo større bestand af kreaturer har man. Og så var det også dyrt at fyre dengang, siger Mette.

Mange kommuner har i forvejen en rapport over de på den ene eller anden måde vigtige områder. Men ofte er det for detaljeret, og der har taget mange måneder måske år at udarbejde dem.

- Og så bliver de næsten forældet, allerede når de er udgivet. Og hvis de bliver for detaljerede og går i dybden med for eksempel grundværdier, så får kommunerne ikke brugt dem, forklarer Mette.

Og noget tyder på, at kommunerne gerne vil bruge en sådan skabelon, de to arkitekter udarbejder.

- Der har været meget stor interesse for projektet, og mange ville gerne være med som de første kommuner. Og sammen med de tre andre, som blev vores pilot-kommuner, så var Assens en af de første til at kontakte os, siger Mette.

Her er der særligt smukt: Forskningsprojekt udvælger steder i Assens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce