Har ikke fået tømt skraldespanden i et halvt år

Her i skellet sætter Jette Andersen og Børge Bøgelund hver gang deres affaldsspand, men den er ikke blevet tømt siden nytår. Kommune og renovatør mener, den skal køres op til Østergade, der løber på tværs i baggrunden.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Har ikke fået tømt skraldespanden i et halvt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VISSENBJERG: Børge Bøgelund og Jette Andersen har om nogen lært at sortere deres affald det seneste halve år.

- Vi har fundet ud af, at det kun er juicekartoner, støvsugerposer og madrester, der ikke kan genbruges, siger Børge Bøgelund, der som regel kun fylder en enkelt affaldspose om ugen.

Ikke fordi der er gået sport i det, men af simpel nødvendighed.

Siden nytår, da den vægtafhængige affaldsordning blev gennemført i hele kommunen, er parrets affaldsspand ikke blevet tømt. Parret har heller ikke hørt fra Assens Kommune, siden det 7. april anmodede om et møde.

Jette Andersen og Børge Bøgelund bor Østergade 33 i Vissenbjerg. Et hus, der ligger tilbagetrukket fra vejen og med adgang ad en skrånende, privat vej tilhørende nummer 35. Den er belagt dels med asfalt, dels små perlesten.

De gør med deres spand, som de gjorde det med sækken før 1. januar. Sætter den ud til skel umiddelbart uden for deres bolig, men små 50 meter fra Østergade.

Det virker bare ikke, som det gjorde før 1. januar. Renovatøren vil ikke hente den.

- Vi har fået at vide, at det skyldes arbejdstilsynets regler, men det kan ikke passe, at de er ændret 1. januar, siger Børge Bøgelund.

Regler fra 1993

Det sidste har han ret i, oplyser Jan Nielsen, Affald og Genbrug i Assens Kommune. Arbejdstilsynets regler er fra 1993, og når sækken alligevel blev hentet, dengang Østergade lå i Vissenbjerg Kommune, skyldes det simpelthen, at man har taget lempeligere på dem.

Med storkommunen og flere renovationsarbejdere er der kommet mere fokus på sikkerheden.

Reglerne siger, at beholderen skal sættes frem til skel, og kræver samtidig et kørefast underlag af fliser eller asfalt. Samme regler gælder, hvis spanden mod ekstrabetaling skal hentes ved ejendommen, da er der tillige krav til vejens hældning, og skal en bil derned kræver det en vendeplads samt en vis vejbredde og frihøjde.

Skal den bakke ned, kræver renovationsfirmaet Meldgaard, at der er mindst tre ejendomme at bakke til.

Har ikke set uheld

- Det er meget at forlange en vendeplads.

- Men det er også meget at forlange, at en renovatør skal bakke for at hent en spand, de rimeligt nemt selv kan køre op til vejen, siger Jan Nielsen.

Men hvem tager ansvaret, hvis spanden vælter i vinden, og et barn samtidig kommer cyklende, spørger Børge Bøgelund, der ikke er parat til det.

Jan Nielsen har efter 18 års arbejde på området aldrig oplevet uheld af den slags, men skulle det ske, er det husstandens ansvar og ikke kommunens fastslår han.

- Hvis folk har opført sig forsvarligt, vil vi gerne være med i en dialog, siger han.

Krav på dokumentation

Parret er gjort opmærksom på de krav, der stilles, men Jan Nielsen, der har besøgt dem på adressen i marts, erkender, at man ikke har fået foretaget de målinger, der dokumenterer, at forholdene ikke er til en afhentning ved ejendommen.

Og hvad angår det møde, som parret har anmodet om, siger Jan Nielsen:

- Der har de ramt vores dårlige samvittighed. De skal en gang for alle have en opmåling med nivelleringsinstrumenter, som viser, hvor stor stigningen er. Vi har en gang fået foretaget målinger, vi ikke kunne bruge, og siden har den ene troet, at den anden tog sig af sagen.

- Vi er endt i et hul, erkender Jan Nielsen.

Afdelingen har ifølge Jan Nielsen mange lignende sager i øjeblikket, blandt andet fordi Arbejdstilsynets regler altid rejser tvivlsspørgsmål.

Har ikke fået tømt skraldespanden i et halvt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce