Gravstenene fortæller lokalhistorie


Gravstenene fortæller lokalhistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VISSENBJERG: Siden kirkegårdsleder Jørgen Pedersen tiltrådte for 11 år siden, har han gjort meget ud af at samle gamle gravsten, som udstilles ved kirken og i skel. De udgør et særligt kapitel på kirkegården og studeres ofte af de besøgende.

- Jeg synes, det er vigtigt at bevare de gamle gravsten, for de fortæller ofte lokalhistorie om folk med titler, som unge i dag slet ikke kender, siger Jørgen Pedersen.

Fra rundgangen kan i flæng nævnes maltgører, barbermester, træskomager og sognefoged.

De ældste gravsteder med sten er fra 1800-tallet, men ellers er det de mærkværdigste steder, at stenene endte, når gravene blev sløjfet. Kirkegårdslederen har således gravet mange op fra jorden. De er for eksempel blevet brugt til at stabilisere stier og veje, men efterhånden som de findes, sættes de i stand og kommer på den måde atter til ære og værdighed - i stedet for bare at blive trådt på!

Ellers er proceduren i dag, at gravstenene sendes til knusning, når gravstederne sløjfes.

Klog mand fra Rold

Jørgen Pedersen mener ikke, at der ligger mere landskendte personer i Vissenbjerg, men et af de mest besøgte gravsteder er "Den kloge mand" fra Rold, som folk valfartede til i 1800-tallet i håbet om at blive helbredt for en sygdom.

Der ligger også en lokal soldat, som faldt i kampen mod tyskerne den 9. april 1940. Og dyrlæge Hans Peder Nielsen, Skalbjerg, som ejede kirken indtil 1932, er blandt de prominente, lokale borgere foruden præsterne gennem tiden.

Gravstenene fortæller lokalhistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce