Tre mænd fra Svendborg Uddybning ApS er ved at grave mudder og sand op af Assens Havn. Når arbejdet er færdigt, er havnen endelig igen strømlinet og kan klare at få større skibe ind til værftet.

Assens: Sidst Susanne Saj besøgte Assens var for to år siden. Hun lagde sig og vrikkede lidt, hvis bølgerne gik højt.

Uddybning af Assens Havn

I november besluttede Assens Byråd, at havnebassinet i Assens Havn samt et areal foran servicekajen ved Assens Marina skulle uddybes til 7,5 meter. Sand har hobet sig op, så dybden nogle steder er så lav, at større skibe ikke kan sejle ind til Assens Skibsværft. Nu er arbejdet i gang.Sejlrenden blev uddybet i 2015.

Byrådet har givet tilsagn om kommunegaranti på et lån på 3,8 millioner kroner til Assens Havn, til finansiering af dens andel af uddybningen.

Det er firmaet Svendborg Uddybning ApS, som står for arbejdet. Det strækker sig en til halvanden måned frem.

Nu er hun tilbage. Tilbage for at uddybe Assens Havn, der skal være 7,5 meter dyb, men ikke har været det i årevis.

I 2015 blev sejlrenden ordnet. For 2,6 millioner kommunale kroner er turen nu kommet til bassinet. Sidste gang var i begyndelsen af 1970'erne. Så det er på høje tid, da sand har hobet sig op som en øm byld. Erling Pedersen, direktør på Assens Skibsværft, har flere gange brokket sig over, der ikke blev uddybet, så større skibe, der stikker dybt, kunne komme ind til værftet.

Derfor er tre mænd fra Svendborg Uddybning ApS i fuld gang på slæbebåden Susanne Saj med at grave kubikmeter efter kubikmeter mudder og sand op. Det er Kasper og Jesper, men ikke Jonathan. Den sidste hedder Tonny. Tonny Holm, altmuligmand, og han er ikke i familie med skipper Jesper Holm.

- Det er omkring 40.000 kubikmeter i det hele, vi skal grave op, siger gravemester Kasper Kristensen.

- Vi laver lige spor, hvor vi tager en retning ad gangen. Det er ikke andet end frem og tilbage, tilføjer han.

Susanne Saj har en splitpram tilkoblet, som Kasper Kristensen læsser mudderet over i fra sin gravko på en anden pram ude i havnen. Dernæst fragter "frøken Saj" materialet ind til kajen, hvor lastbiler kører det væk.

Kvinden i buret

Arbejdet på Susanne Sej betyder, at mandskabet opholder sig på skibet en uge ad gangen og skiftevis laver mad. Mændene undgår fastfood, men de har da besøgt Havnegrillen, afslører en brochure på opslagstavlen.

- Vi vil hellere lave maden selv, siger Jesper Holm.

Han bor i Skagen. Allerede som 14-årig kom han ud for at fange fisk.

For at slå tiden ihjel er der fladskærms-tv på båden. Men det er også noget af det eneste. I disse #metoo-tider hænger der ingen plakater med letpåklædte - for ikke at sige ikke-påklædte - damer. Det eneste, der når hen i det kvindelige er en dvd-udgave af "Kvinden i buret". Den står på reolen. Og man må vel også sige, at disse mænd er "buret" inde på deres arbejde hver anden uge. Jesper Kristensen har dog en cykel, han kan bruge og bryde rytmen med til en bytur.

- Det er et meget stille og roligt arbejde. Vi har den frihed, vi gerne vil have. Der kommer ikke nogen og blander sig, siger han.

Det passer ham fint.

- Vi står op klokken 5.30. Så har vi som regel prammen klar, siger Jesper Holm.

Mandskabet arbejder til hen på aftenen.

Destination: Esbjerg

Det øverste lag af mudder køres til et depot i Esbjerg. Overfladen indeholder miljøfarlige stoffer. Vognmænd kører i noget, der ligner pendulfart med vognlæs fra Assens mod Vadehavet. De kommer fra Give, Brande og de steder, de taler jysk. Resten af sandet dumpes i Lillebælt, oplyser Jesper Kristensen.

Via sin computerskærm kan han nøjagtigt følge med i, hvor han stikker snuden i.

- Assens Havn er styg. Det er noget hårdt ler at grave i, siger han, da kranens fangearm sluger en bid assenesisk havbund.

Susanne Saj kan klare mange læs. Hun er sej.

  • Kloster_Martin_(2015)_020

    Af:

    Journalist på Assens-redaktionen. Har tidligere gennem 10 år været på størsteparten af avisens redaktioner på Fyens Stiftstidende, bl.a. Kerteminde, Odense, Kultur og SportFyn. Af interesser nyder jeg musik og fodbold, mens jeg også interesserer mig for samfundsforhold.

Mere om emnet

Se alle
Havnechef glad for uddybning af havnen

Havnechef glad for uddybning af havnen