Gode råd: Sådan gør du, hvis du frygter, dit barn tager stoffer

En 15-årig pige døde torsdag aften, formentlig af en overdosis amfetamin. Har du mistanke om, at dit barn bruger stoffer, er der gode råd til at håndtere det.
Foto: colourbox.dk

Gode råd: Sådan gør du, hvis du frygter, dit barn tager stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhver forældres værste mareridt blev til virkelighed for Jasmin Leschøtt Christensens mor torsdag aften, da den kun 15-årige pige døde af en overdosis amfetamin.

Går du selv med en mistanke om, at dit barn eksperimenterer mere end godt er? Så følger her en række gode råd fra den private non-profit organisation Drug Rebels. Du kan læse mere om unge og stoffer på www.drugrebels.dk/.

Se din frygt i øjnene og drop selvbebrejdelsen

Det gavner ikke dit barn, at du plager dig selv med spekulationer om, hvad du mon har gjort galt, og hvad du burde have gjort anderledes.

Dit barn har brug for forældre, som kan se frygten i øjnene og gøre det bedst mulige for ham eller hende.

Undlad kritik og trusler

Hvis du skal hjælpe dit barn ud af et misbrug, er det vigtigt at bevare kommunikationen. Hvis du fylder barnet med skyldfølelse, opnår du det modsatte af, hvad du ønsker.

Hvis du råber, kritiserer og truer, bringer du dit barn i forsvarsposition, så det bliver sværere at komme igennem med dit budskab og din hjælp.

Sæt grænser og sig nej

Du skal ikke være dit barns bedste ven.

Lige nu har dit barn brug for, at du påtager dig forældrerollen og gør det bedste du kan. Grænser er med til at skabe et kærligt og sikkert rum for børn og unge, så lær at sætte grænser og lær at sige nej - dit barn vil takke dig for det.

Læs eventuelt bøger som Jesper Juuls "Kunsten at sige nej med god samvittighed" eller deltag i kurser om emnet.

Forbered samtalen om stoffer

Det er hårdt og svært at tage samtalen om stoffer med dit barn.

Forbered dig på den. Tænk grundigt over det i fred og ro. Øv eventuelt samtalen med en ven eller din partner. Så bliver det lettere at være konstruktiv og undgå bebrejdelser, der får dit barn til at trække sig væk fra dig.

Det kan f.eks. være en god idé at starte samtalen med at fortælle dit barn, at du elsker ham/hende. Vær specifik og ærlig omkring dine bekymringer.

Vær rolig og lyt

Du har brug for at vide så meget som muligt om, hvad der sker i dit barns liv og hvilke valg han eller hun er i færd med træffe for at kunne vurdere, hvor stort problemet er og hvilken hjælp lige netop I har brug for.

Forsøg at være rolig, selvom dit barn måske bliver vred på dig. Prøv at undgå at blive fanget i et skænderi.

Vær bevidst om dine egne signaler

Følges dine ord og dine handlinger ad?

Vær bevidst om, hvordan du selv omgås alkohol eller partystoffer og overvej, hvilke signaler, der sender til din teenager.

Gode råd: Sådan gør du, hvis du frygter, dit barn tager stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce