Dyrlægeringen har startet en katteskole. Fyens.dk var med på skolebænken hos Tommerup Dyreklinik.

Tommerup St.: På kaffebordet står der fade med katteformede småkager drysset med guldglimmer. Der er også både Kitkat-chokolade og kattetunger at vælge imellem.

Vi befinder os hos Tommerup Dyreklinik, hvor der denne lørdag bliver holdt katteskole under temaet "leg intelligent med din kat". Det er et af Dyrlægeringens nyeste initiativer.

Her ser ingen skævt til dig, fordi du er en kattedame. Tværtimod.

De otte kursister, som kommer så langt væk fra som Slagelse og Horsens, lytter opmærksomt, mens veterinærsygeplejerske og katteskoleinspektør Yvonne Thomsen forklarer, hvordan kattetræning adskiller sig fra hundetræning.

- Ved hundetræning skal jeres hund lære at tjene jer. I skal lære at tjene jeres kat. Det er også derfor, den ikke behøver at være med i dag. Den er jo heller ikke et flokdyr, pointerer hun.

Hvis du aktiverer din kat, holder den sig sund, og det kan forebygge adfærdsproblemer, fortsætter Yvonne Thomsen.

Sådan gør du

Hvis du gerne vil aktivere din kat har Yvonne Thomsen tre forslag til, hvordan du begynder.

Du kan starte med noget så simpelt som at fjerne kattens madskål. I stedet kan du fodre katten på en måde, som kræver, at den bruger sin hjerne.

Du kan købe mange forskellige slags foderapperater, som er beregnet til katte. Nogle har pedaler, som katten skal trykke ned for at få sin belønning.

Men du behøver faktisk ikke at have pengepungen op ad lommen for at fodre din kat på en anderledes måde.

- Du kan bruge et paprør, for eksempel fra en køkkenrulle, siger Yvonne Thomsen.

Hvis du klipper små huller, der passer til størrelsen på foderet, i røret, og stopper enderne til med papir, skal katten skubbe til røret for at få maden ud.

Katteurt og sæbebobler

En anden måde at aktivere din kat er ved at give den sanseoplevelser.

Du kan for eksempel præsentere den for katteurt, foreslår Yvonne Thomsen.

To tredjedele af alle voksne katte reagerer på urten, som kan købes på planteskoler i potter eller som frø. Du kan også købe tørret katteurt hos din dyrehandler eller dyrlæge. Typisk reagerer katten ved at blive legesyg.

- Nogle mener, at katten bliver høj af katteurt, ligesom når mennesker tager stoffer. Men det er helt ufarligt, og virkningen fortager sig hurtigt, siger veterinærsygeplejersken.

Der er katteurt i meget kattelegetøj i butikkerne.

Du kan også stimulere din kats sanser ved at købe særlig sæbeboblevæske beregnet til katte. Det kan købes via internettet og fås både med bacon- og katteurtsmag, oplyser Yvonne Thomsen.

- Men husk at blæse sæbeboblerne væk fra katten og op i luften, så de daler langsomt ned. Ikke ind i hovedet på katten, formaner hun.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.