Karakteren DJ Harske Hubbi, der fik sit gennembrud sammen med Polle fra Snave, er blevet genoplivet og er igen efterspurgt indslag til fester. Nu har manden bag, Claus Skytte, skrevet Hubbis biografi. På fynsk.

Han var egentlig glemt og pakket væk bagerst i kælderen i København, DJ Harske Hubbi.

Men så ringede Jeppe fra Odense. Det havde han gjort flere gange siden 2002, men denne gang var det umuligt at sige nej. Jeppe var ellers blevet vant til at blive mødt med et 'nej', når han spurgte, om ikke snart Harske Hubbi ville komme og spille total i orden musiksmag-smag-smag. For det gjorde Hubbi ikke længere. Tøjet og pladerne var pakket sammen og gemt væk i kælderen.

Hubbi og Polle

I februar 2001 møder danskerne for første gang Polle fra Snave. Det er på hans 30-års fødselsdag i reklamer for teleselskabet Sonofon, der brugte Polle til at vise, hvordan sådan en mobilos fungerer - eksempelvis hvordan man skriver sms'er og får vittigheder sendt til mobilen.

- Jeg ka' ik' hitte u' af det, lød det ofte fra Polle, når han ringede til Sonofon for at få hjælp.

Reklamefilmene, hvori også Polles venner Heino og Jøgge og dj'en på værtshuset Giraffen Harske Hubbi var med, blev en sand landeplage. Derfor blev universet udvidet med en spillefilm, der fik navnet Polle Fiction. Den og reklamerne blev instrueret af Søren Fauli.

Filmen fik hug af anmelderne, men blev en publikumssucces. Således så 266.826 personer filmen i biografen i 2002.

I februar 2016 viste Haarby Bio igen Polle Fiction for en fyldt sal.

Bag Harske Hubbi står Claus Skytte, der er født og opvokset i Jordløse. Han bor i dag i København, hvor han rådgiver virksomheder om deleøkonomi. Han har også skrevet bøger om det. Tidligere arbejdede han med reklame og marketing.

I Polles univers vender Harske Hubbi plader på værtshuset Giraffen, hvor der også afholdes miss wet t-shirt-konkurrencer. Hubbi spiller udelukkende musik fra 1980'erne, og han er kendt for at have en total i orden musiksmag-smag-smag.

Men nu var spørgsmålet anderledes.

Vil du, kære DJ Harske Hubbi, ikke komme og vie mig og min kommende hustru?

Så var der kun ét svar: Ja.

Det blev startskuddet til et brag af en bryllupsfest og til, at DJ Harske Hubbi blev trukket ud af glemslen og nu er aktuel med en bog. Den er skrevet på syngende fynsk og bag den - og ikke mindst bag Harske Hubbi - står Claus Skytte, der ellers gør sig i branchen for rådgivning af virksomheder i forhold til deleøkonomier og har skrevet bøger om det.

Men nu er det altså Hubbi, som gør sig i bogform. Og har man hørt Hubbi sige "total i orden musik-smag-smag-smag", kan man tydeligt høre hans stemme igennem bogen. Undskyld; båwn.

- Det er skrevet 100 procent på fynsk lydsprog. Nu kan jeg se nogle af mine fans læser den og synes, den er fantastisk. Så de må kunne forstå den. Det har selvfølgelig været spørgsmålet, om den overhovedet kunne forstås af andre end mig selv. Men det kan det. Og nu laver jeg den som lydbog. Det bliver Hubbi, der læser den op, fortæller Claus Skytte.

Del af Polles verden

DJ Harske Hubbi blev "født" i 2001, da Claus Skytte blev bedt om at kreere nogle karakterer til et radioprogram på P3, som Mads Vangsø og Henrik Milling var værter på. Claus Skytte fandt på tre figurer: den ulykkelige fynbo, Mor Ulla og så altså DJ Harske Hubbi.

- Harske Hubbi blev et hit med det samme, fordi det var første gang siden 1980'erne, at der blev spillet 80'er-musik på P3. Så der var en hel ungdomsgeneration, som sagde "kan i ikke sige til ham klaphatten, at han skal lade være med at sige noget, men musikken er helt fantastisk".

Så stak det af for første gang. Claus Skytte blev spurgt, om ikke DJ Harske Hubbi kunne være del af det univers, som var ved at blive skabt på reklamebureauet Wibroe, Duckert og Partners for Sonofon. Omdrejningspunktet var Polle fra Snave, og inden længe var reklamefilmene landeplage.

Polle og hans venner havde så godt fat i folket, at der blev lavet en film, "Polle Fiction", som i den grad satte Snave og Haarby på Danmarkskortet.

Og så stak det af for anden gang.

Folk valfartede til for at se værtshuset Giraffen, pizzariaet, Polles hus og for at sikre sig et af de eftertragtede Snave-byskilte, som den daværende Haarby Kommune måtte erstatte i flere omgange. Og Harske Hubbi fik dj-jobs landet over.

Hypen døde dog, og noget nyt kom til. Harske Hubbi kom i en kasse og placeret i den københavnske kælder, mens Claus Skytte i årevis ikke skænkede ham mange tanker.

Indtil Jeppe skulle giftes, og det så stak af igen for Harske Hubbi.

Fynsk ordbog

For nu hitter Harske Hubbi igen.

Gammel kærlighed ruster ikke, blev Claus Skytte mindet om til bryllupsfesten, så han takkede også ja til at lade Hubbi spille på Kammerateriet i Svendborg. Der er flere spillejob i kalenderen for 2018 - blandt andet to aftener i træk på Bystævnet i Haarby og et stort halbal i Haarby til marts.

Claus Skytte fik også kontakt til skaberen af Harske Hubbis side på Facebook, og sammen fik de stablet tre omgange med fredagsfest sendt live via Hubbis side ud til 30.000 festglade fans, der bare havde det total olympisk over Hubbi og hans herlige fynskhed.

Et opslag med en fynsk ordbog blev delt 460.000 gange og fødte ideen med en bog skrevet på fynsk.

- Det er dejligt at få mit fynske frem igen. Jeg er fra Jordløse og har boet det halve af mit liv i Jordløse. Det er det, jeg finder frem igen.

Og det er Harske Hubbis kendte oneliners, som skal leveres. Også i dag. Derfor står den på blandt andet "chok-chok-chok" og "røgmaskin ffmpff, ffmpff, ffmpff".

- Det er dem, folk gerne vil høre, når jeg er ude at spille. Jeg skal bestemt ikke finde på noget nyt. Jeg skal holde fast i alt det gode gamle.

Noget at samles om

Claus Skytte har et bu' på, hvorfor efterspørgslen på Harske Hubbi er genopstået.

- Hubbi er bare glad. Der er ikke noget ondt skabt i ham. Han vil alle det godt, og han vil bare have, at alle kommer u' på dans'gulvet og ap mæ hænderne. Det er ikke en politisk eller ond figur. Han vil bare have, at folk har det godt, siger Claus Skytte, som fortæller, at mange af dem, der i dag er Hubbi-fans er dem, der var børn, da reklamerne og filmen fyldte mediebilledet.

- Han rammer i mange af dem deres barndomsminder. Det er lige som, da Poul Kjøller blev støvet af igen. Man mindes noget, man troede, man havde glemt, og pludselig har man en hel generation, hvor alle pludselig kan huske det.

- Det er meget vigtigt for os mennesker at have noget at være sammen om. Der er efterhånden så få ting, vi kan være sammen om, fordi vi alle er på hver vores sociale medier, hver vores kanaler. En ser noget på Netflix, en anden ser noget på HBO. Så der er ikke så meget, vi er sammen om bortset fra Dronningens nytårstale og en fodboldkamp i ny og næ. Men måske Hubbi bringer folk sammen.

For Claus Skytte har det været fantastisk at støve gode gamle Hubbi af igen.

- Det er en fest at opleve alle de glade mennesker. Jeg bliver helt rørt. Tænk sig, at der er mere i gode gamle Hubbi.

Det er total olympisk.

  • Petersen_Nina_Vibe

    Af:

    Lokalredaktør i Assens. Jeg har været på redaktionen i Assens siden oktober 2010. Fra december 2014 som redaktør. Jeg var i 2004-05 praktik på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var forbi Sportfyn og Odense-redaktionen. Siden har jeg i to omgange været på Sportfyn, været på redaktionerne i Otterup (nu Bogense), Nyborg og Ringe, på kulturen og lavet diverse tillæg.