Genbrug: Snart skal madaffaldet også sorteres fra

Madaffald bliver nok det næste, som borgerne i Assens Kommune skal til at sortere fra restaffaldet. Arkivfoto: Morten Pape

Genbrug: Snart skal madaffaldet også sorteres fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det går godt med affaldssorteringen, lyder det fra Assens Forsyning. Men det er også nødvendigt, for i 2035 skal 65 procent af alt husholdningsaffald genanvendes.

Det ser helt godt ud for genanvendelsesprocenten i Assens Kommune. Med tæt på 47 procent er der ikke langt til de 50, som er det mål EU har udstukket for 2022.

De sidste tre procent, skal vi nok nå, siger Søren Rasmussen, drifts- og affaldschef i Assens Forsyning.

Men ikke uden nye fraktioner til genanvendelse.

- Det er svært at løfte os højere, end vi er i dag. Der skal meget til at flytte en procent. Affaldsmængderne i samfundet afspejler også forbrugsmønsteret i samfundet. Bare det at fastholde procenten er en kunst. For eksempel er der færre og færre aviser og reklamer. Der skal nye ting til i jagten på de sidste procent, siger han.

Ambitiøse mål

Det næste, vi skal til at sortere fra restaffaldet, er madrester. Det vil ifølge Søren Rasmussen øge genanvendelsen med 10-15 procent.

Hvordan det skal foregå, er det op til politikerne at beslutte.

Når man en dag finder løsninger på, hvordan sort plastik og mælkekartoner kan genanvendes, vil det også bonne ud på procenterne. Der køres forsøg på området i øjeblikket.

Madrester kan blive til biogas, biodiesel og gødning.

Men det stopper ikke med de 50 procent. Målet er, at 55 procent i 2025 og 60 procent af husholdningsaffaldet og lignende affald fra erhverv genanvendes i 2030.

I 2035 er det endvidere besluttet, at 65 procent af alt emballageaffald skal genanvendes.

- Det er meget ambitiøst, og jeg er overbevist om, at vi vil komme til at se en mere ensartet sortering, så man kommer til at gøre det på samme måde alle steder. Der er også ny lovgivning på vej, der fokuserer på en række fraktioner.

- Og så skal vi huske, at det ikke kun er forsyningsvirksomheder, der skal nå målet. Der er også udvidelse af pantsystemerne og producentansvarsordninger, der tæller med, påpeger Søren Rasmussen.

Genbrug: Snart skal madaffaldet også sorteres fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce