Genanvendelse: Der er fejl i over 20 procent af spandene


Genanvendelse: Der er fejl i over 20 procent af spandene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det går godt med at sortere emballageaffald fra restaffaldet i Assens Kommune. Men der er stadig noget at lære. Stikprøver viser, at der er fejl i over 20 procent af de grønne affaldsspande. Se videon her, hvor Gitte Hegelund fra Assens Forsyning, Affald og Genbrug, viser hvordan du sorterer korrekt.

1. april var det fem år siden, Assens Kommune indførte den såkaldte Duoflex-ordning, og alle husstande fik den todelte grønne affaldsspand til emballageaffald.

Det har ført til langt færre besøg på genbrugsstationerne, at en væsentlig del af det genanvendelige emballageaffald hentes ved gadedøren, men det giver også udfordringer at finde ud af at sortere rigtigt. Og selv om de fleste gør deres bedste, så viser stikprøverne, at der er fejl i flere end 20 procent af spandene.

Det udløste vrede reaktioner, da flere borgere i efteråret kunne fortælle, at de ikke fik tømt deres grønne beholder til genanvendeligt emballageaffald, fordi der var fundet fejl i sorteringen.

Så kan det også være lige meget, så putter vi alt i den grå spand, var reaktionen fra folk, der mente, at de gjorde meget ud af at sortere og derfor ikke fandt det rimeligt, at de blev "straffet" for enkelte fejltrin.

Det er nok for tidliget at konkludere, om de utilfredse borgere har gjort alvor af deres trusler, da der kun er et par måneder at måle på.

Mængderne, der går til genanvendelse, er ganske vist faldet, men det skyldes blandt andet, at papirmængderne er faldet meget. Papirmængderne udgør dog stadig 45 procent eller 1280 af de 2840 tons emballageaffald, der indsamles i den grønne affaldsbeholder.

Der er ikke meget, der tyder på, at folk er blevet mere trodsige, og drifts- og affaldschef i Assens Forsyning Søren Rasmussen oplever, at korrekt sortering er noget, de fleste går op i.

- Folk vil det gerne. De gør det overordnet set rigtig godt, selv om nogle synes, det er besværligt.

- Men der er også nogle, der vælger at putte genanvendeligt affald i dagrenovationsspanden. Ulempen er, at de selv og deres naboer kommer til at betale for det, og at man sender gode materialer, som kunne genanvendes, til forbrænding, siger han.

Stikprøver

Hvor meget emballageaffald, der går den vej, er der ikke overblik over. De sorte spande bliver ikke kontrolleret.

Det gør derimod de grønne. Og selv om det overordnet set går godt med at sortere, og Assens Kommune ligger på en genanvendelsespocent på 47, så er der hver uge i gennemsnit 304 grønne beholdere, der ikke bliver tømt på grund af fejlsortering.

- I de tilfælde er det ikke bare én ting, der er sorteret forkert, siger Gitte Hegelund, teknisk designer i Affald og Genbrug, som er en af de medarbejdere, der kører ud og løfter låget, før renovationsfolkene kommer.

Er der kun en enkelt eller få fejl i sorteringen, får man blot en seddel med forklaring på, hvad der var galt. Sådan en hilsen får 290 husstande om ugen.

Med 2500 tømninger på ugebasis konstateres der altså større og mindre fejl i knap 24 procent af spandene. Gik man hårdere til værks, ville man ramme dobbelt så mange, mener Gitte Hegelund.

Kontrol på kontrol

Resultatet af de stikprøver, som Affald og Genbrug gennemfører, sammenholdes med de fejlsorteringer, som renovationsarbejderne konstaterer.

- Er der store forskelle, beder vi vores underentreprenør om at forklare det, siger Søren Rasmussen.

Det er også et krav, at renovatøren sørger for billeddokumentation, når man lader en spand stå på grund af fejlsortering.

Kontrollen fortsætter på sorteringsanlægget hos Dansk Affald i Vojens. Er noget kommet forkert i byen, sendes der billeddokumentation retur.

Kontrollen er en del af processen, forklarer Søren Rasmussen. Det er en kvalitetssikring og en forsikring over for hinanden de tre parter imellem.

Den bruges desuden i forbindelse med informationskampagner, fordi den siger noget om, hvor der skal sættes ind. Samtidig giver det svar på rede hånd, hvis nogen ringer og vil vide, hvorfor deres spand ikke blev tømt.

Kan du slå en knude?

Plastik er en af de store udfordringer, når emballageaffaldet skal sorteres.

- Det har vist sig at være svært at skelne mellem hård og blød plast, siger Søren Rasmussen, der anbefaler denne enkle huskeregel: Kan du slå en knude på det, er det blød plast, og kan du banke på det, er det naturligt nok hård plast.

Se videoen på Fyens.dk/Assens, hvor Gitte Hegelund viser, hvordan emballageaffaldet sorteres korrekt

Genanvendelse: Der er fejl i over 20 procent af spandene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce