Landmand Børge Jensen har brugt årevis på at fremavle kornsorter, som ellers er forsvundet fra de danske marker
Langsted: - Det hele starter her i køkkenhavens gode muld.

Landmand Børge Jensen står med lille pose med korn, som han skal til at så i sin og fruens have.

Børge Jensen former den ene hånd til en skål og hælder kernerne ud ganske langsomt.

- Se, det her er gammel dansk byg, som ikke har været i dyrkning siden 1984, forklarer landmanden og fordeler de cirka 20 kerner i en halvanden meter lang række.

Der er mange kornsorter, som ikke har været i jorden i årtier, og som Børge Jensen godt vil være med til at opformere.

- Det er den spæde start på en opformering. Til næste år har jeg måske korn nok til to rækker.

Børge Jensen har sået flere kornsorter i sin have og har gjort en videnskab til sin mission. Han er nemlig med til at bevare kornsorter, der ellers ikke bliver dyrket mere.

Vil bevare for eftertiden

Arbejdet med at fremavle kornsorterne bliver udført for Nordisk Genbank, som udleverer de små poser med kerner mod at få en større portion retur og dermed sikre de forskellige sorters overlevelse.

Incitamentet skal være ønsket om at bevare de gamle sorter.

Børge Jensen får ikke penge for sit arbejde.

- Hvis der var betaling, ville idealismen forsvinde. Incitamentet skal være ønsket om at være med til at bevare de gamle sorter for eftertiden, forklarer den 64-årige landmand, som ikke er i tvivl om, hvorfor han er med i projektet.

- Det er nærmest som en evighedsmaskine, for jeg kan måske være med 10 år endnu, men det her fortsætter langt ud over mine grænser. Det sætter prikken over i´et, at det er en levende genbank, som kan reproducere sig selv, siger Børge Jensen.

Uendeligt projekt

Landmanden fra Langsted begyndte sit arbejde med at fremavle fire af de gamle kornsorter for knap 10 år siden, og dem er der nu så meget af, at de kan afsættes til ølbrygning.

- Jeg begyndte med 30 gram af hver, og nu er der 300 kilo, forklarer Børge Jensen og fortæller med slet skjult stolthed, at han for få dage siden har aftalt med Bøgedal Bryggeri ved Vejle, at de vil prøve at udvikle ny øl på de gamle sorter.

Men selv om dyrkningen af de fire slags korn til ølbrygning skulle vise sig at blive en succes, så stopper Børge Jensen ikke der.

For der er mange kornsorter, som ikke har været i jorden i flere årtier, og som landmanden godt vil være med til at opformere.

- Jeg kan måske komme op på at afprøve 100 forskellige sorter til dyrkning. Lige nu har jeg omkring 50, fortæller han.

- Ja, projektet er jo nærmest uendeligt. Måske kan jeg ikke nå langt i det store billede, men jeg kan da trods alt nå noget.
  • Fyens Stiftstidende