I går var hundeførere til markprøve med deres hunde for at se deres jagtkvaliteter an

Vedtofte: Fløjten får et ordentligt pust, mens armene bliver ført op hovedet. Den 21 måneder gamle Korthåret hønsehund Zazu, der er i gang med at afsøge rapsmarken for fasanhøner, vender straks rundt for at komme tilbage mod sin fører, Gitte Schmidt Pedersen.

Men nærmest i splitsekunder herefter, hvor den vender rundt på fløjtet, begynder Gitte at svinge sine underarme mod venstre for at få hunden til at afsøge i den retning.

Alt imens dette foregår observerer Povl Bjarne Jensen alt omkring samarbejdet mellem Gitte og Zazu, men ser især på den Korthåret hønsehunds jagtlige egenskaber.

Det gør Povl Bjarne Jensen, fordi der i går var forårsmarkprøver for 10 hunde og deres førere ved Vedtofte, hvilket han var dommer på.

- Farten er god og stilen er acceptabel, lyder det blandt andet fra Povl Bjarne Jensen bedømmelse til Gitte Schmidt Pedersen om Zazus 20 minutters markprøve-præstation.

- Det er jeg sådan set godt nok tilfreds med, fordi det er jo stadig en ung hund, siger Gitte Schmidt Pedersen med et smil.

Hunden skal have jagtlyst

Formålet med markprøverne er at fremme interessen for jagten, og for at vurdere og fastslå de deltagende hundes jagtlige egenskaber og dressérbarhed til vejledning for avlsarbejdet.

For det er langt fra alle hunde, der kan blive til en god jagthund.

- Først og fremmest skal en jagthund vise jagtlyst. Dernæst er det vigtigt for en jagthund, der er godt trænet, at dens søg er i orden, når den slippes løs på en mark, siger Povl Mark Jensen, der i godt og vel 18 år har været markprøve-dommer, og fortsætter:

- Hunden skal også være i god kontakt med dens fører og være lydig. Desuden skal den have respekt for råvildtet og ikke for eksempel begynde at løbe efter en hare eller kat. For den skal kun gå efter fuglevildtet, hvilket den selvfølgelig heller ikke må forbigå.

Uundværlige for hinanden

Helt så stramt bliver Gitte Schmidt Pedersens hund dog ikke bedømt efter endnu, da den stadig er under 24 måneder gammel.

Men Zazu bliver dagligt trænet to gange fem minutter, og er ugentligt til to eller tre hundetræninger.

Derfor bliver det efterhånden et gedigent venskab, som bliver bygget op.

- Når man har brugt så mange timer på at træne sin hund, så ender man med at blive et rigtig godt team. Man kan nærmest ikke undvære hinanden, og hunden vil gøre alt for en. Derfor vil jeg heller ikke undvære det.

- Desuden er det dejligt at komme til jagt og have en hund, der er klar til det. Og der er markprøverne med til at skærpe både mig og hunden til, hvad der skal gøres bedre fra gang til gang. Samtidig er der en hyggelig ånd til markprøverne, hvor folk hjælper hinanden, men hvor der også er plads til lidt smådrillerier, hvis det ikke helt går som ønsket, siger Gitte Schmidt Pedersen.

  • Jensen_Claus_Bøge_(2015)_013

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyens Stiftstidende i Assens, hvor jeg skriver om stort og småt i hele kommunen. Samtidig har jeg fokus på det digitale på redaktionen. Tidligere har jeg arbejdet hos Ekstra Bladet og Metroxpress.