Fyrtårn vil tjene penge på god energi

Der smiles i Fyrtårn Tommerup af formand John Skælbæk (t.v.) og tidligere centerleder på stedet, Søren Tagge. Hallen ønsker at foretage energiinvesteringer for derpå at kunne tjene på det over længere sigt. Men det kræver, at Assens Kommune skal stille med 960.000 kroner i tilskud og en kommunegaranti. Arkivfoto: Kim Rune

Fyrtårn vil tjene penge på god energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyrtårn Tommerup ønsker et ekstraordinært, særligt tilskud af Assens Kommune til optagelse af lån til energiinvesteringer i hallen. På den måde vil hallen i den sidste ende tjene nogle af de penge hjem, som man mangler.

Tommerup St.: 960.000 kroner.

Det er beløbet, som Fyrtårn Tommerup ønsker som et ekstraordinært, særligt tilskud af Assens Kommune til optagelse af lån til energiinvesteringer i hallen.

Årsagen er, Fyrtårn Tommerup er presset. Hallen har så at sige "for stor" succes i forhold til, hvad størrelsen af det kommunale driftstilskud er på. Fyrtårn Tommerup skal levere såkaldte 2600 foreningstimer pr. år efter en aftale fra 2012, men leverer 3748 timer. "Trykket" er ved at være for stort i forhold til vedligehold og renovering, skriver Fyrtårn Tommerup i deres tilskudsansøgning. Efterspørgselen på administration og teknisk personale, som øgede foreningsbookinger er årsag til, tynger derfor også budgetterne.

Fyrtårn Tommerup har ikke pengene til enegeriinvesteringer selv. Men ser det som en driftsmæssig gevinst på den længere bane. Det fortæller formand for hallen, John Skælbæk.

- Hvis man kan lave en besparelse, bare 100.000 kroner eller 150.000 kroner om året, som vi rent faktisk snakker om ved at optimere, er det logik i vores verden, siger John Skælbæk.

Kalkulen er derfor klar for John Skelbæk: Hvis Fyrtårn Tommerup får muligheden for at optage et lån med hjælp fra kommunen, så investeres pengene i energiforbedringer, som gør, at Fyrtårnet selv kan tjene pengene årligt ved at hente det hjem energimæssigt.

- Vi investerer for at tjene penge, forklarer John Skelbæk det.

Fyrtårn Tommerup
I 2007 vedtog byrådet en halstrategi for kommunens idrætshaller. De blev inddelt i kategorierne fyrtårne, fakler og lys. Som følge heraf blev Tommeruphallerne i 2012-2013 udvidet for 42 mio. kr. og omdøbt til Fyrtårn Tommerup. Den oprindelige svømmehal og idrætshal blev udvidet med en multihal, et idrætstorv og en multisal. Biblioteket flyttede også ind.Ved udvidelsen betalte kommunen 15 mio. kr. for hallen plus 7,5 mio. kr. for biblioteket, mens hallerne selv tilvejebragte 15 mio. kr. Lokale- og Anlægsfonden gav 4,5 mio. kr.

Centeret er drevet af Fyrtårn Tommerup Fonden.
Mogens Mulle Johansen, SF, kalder en kommunegaranti den næstbedste løsning. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Mogens Mulle Johansen, SF, kalder en kommunegaranti den næstbedste løsning. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Mulle: Den næstbedste løsning

LED-belysningen i hal 1 og hal 2 skal skiftes, genvinding af det varme vand i svømmehallen, blødgøringsanlæg i svømmehallens omklædning og fugtstyring i omklædningsrummene til hal 2 - det er altsammen ønskerne.

Fyrtårnets eget regnestykke siger, det giver en årlig besparelse på 87.000 kroner - og måske endda mere.

- Hvis vi skal være helt ærlige, synes jeg, at institutioner som os, som har det strømforbrug og det CO2-forbrug, vi har, skal gå forrest. Det burde næsten være et krav for kommunerne, at det var det, man ville have, synes jeg, fortæller John Skælbæk.

Et flertal i udvalget for Uddannelse, Børn og Familie (V, SF og DF) har allerede tilkendegivet gerne at ville være med til det. En af dem er udvalgsformand Mogens Mulle Johansen (SF).

- Hvis vi havde haft pengene, ville vi gerne have givet dem i tilskud. Så det næstbedste, vi kan tilbyde dem, er, at kommunen siger ja til at garantere for lånet, siger han.

Hvis noget af lånet skal være tilskud, så tages den ved budgetforhandlingerne, fortæller han.

Socialdemokratiet var som eneste parti i udvalget forbeholden.

Fyrtårn Tommerup. Arkivfoto: Kim Rune
Fyrtårn Tommerup. Arkivfoto: Kim Rune

Tør ikke tro på det endnu

Selv om kommunens administration anbefaler, der gives en kommunegaranti, så Fyrtårnet kan optage lån til formålet, og selv om der er et politisk flertal i udvalget allerede, og sagen skal igennem Økonomiudvalget og Byrådet, så føler John Skælbæk sig ikke sikker endnu.

- Vi tør ikke tro på noget, førend vi ser det, siger han.

Siden 2013 har det været hallerne selv, der skal sørge for at afsætte midler til vedligeholdelse via deres driftsbudgetter.

Fyrtårn vil tjene penge på god energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce