Fynsk vandværk med uvis skæbne: Har meget høje værdier af giftrest

Mandag oplyste Assens Kommune, at Melby-Kærum Vandværks boringer var lukket efter fund af for høje grænseværdier af nedbrydningsproduktet/ukrudtsmidlet desphenyl-chloridazon. Foto: Martin Kloster

Fynsk vandværk med uvis skæbne: Har meget høje værdier af giftrest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge miljømedarbejder og geolog i Assens Kommune, Laust Hvidtfeldt Lorentzen, var fundet af nedbrydningsproduktet/ukrudtsmidlet desphenyl-chloridazon ved Melby-Kærum Vandværk nogle af de højeste grænseværdier i landet, der er set.

Melby: Mandag oplyste Assens Kommune, at Melby-Kærum Vandværks boringer var lukket efter fund af for høje grænseværdier af nedbrydningsproduktet/ukrudtsmidlet desphenyl-chloridazon.

Miljømedarbejder og geolog i Assens Kommune, Laust Hvidtfeldt Lorentzen, fortæller til fyens.dk, at det er nogle af landets højeste værdier, der er målt.

- Jeg har snakket med overlægen fra Styrelsen for Patientsikkerhed tidligere i dag. Selv om det er høje værdier - og det er noget af det højeste, vi har set i Danmark, og han har set - så er der ikke som sådan noget af frygte, siger Laust Hvidtfeldt Lorentzen dog.

- Hvordan kan det være, der ikke er noget at frygte, når man lukker boringerne?

- Det er jo den holdning, man har i Danmark - der skal ikke være nogen pesticider i drikkevandet. Det er en politisk beslutning, man har taget. Den forholder vi os til, svarer Laust Hvidtfeldt Lorentzen.

Ifølge kommunens pressemeddelelse, som blev sendt ud i mandags, havde vandprøverne afsløret indhold af desphenyl-chloridazon på henholdsvis 2,4 µg/l (mikrogram/l) og 9,0 µg/l (mikrogram/l). Den tilladte grænseværdi er 0,1 µg/l(mikrogram/l).

Prøverne blev taget 23. november, oplyser Assens Kommune.

"Embedslægen henviser i den forbindelse til Miljøstyrelsens udtalelse om, at den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af stoffet for drikkevand er 50µg/l for små børn og 300µg/l for voksne", skrev Assens Kommune i pressemeddelelsen.

Da jeg fortalte det til min genbo, der er opsynsmand på vandværket, stod han bare og kiggede på mig som et stort spørgsmålstegn.
Kenneth Hartvig
Chloridazon
Chloridazon er navnet på ukrudtsmidlet Pyramin.Chloridazon blev tidligere brugt til produktionen af roer, rødbeder og løg, men har været forbudt i Danmark siden 1996.Udover ikke at være akut sundhedsfarligt, er Chloridazon heller ikke forbundet med øjen- eller hudirriterende, det er ikke allergifremkaldende eller skadeligt for arveanlæggene, ikke kræftfremkaldende, ikke skadeligt for forplantningen eller fostre, og er ikke skadeligt for centralnervesystemet.Kilde: Assens Kommune

Har intet hørt

Kenneth Hartvig, som bor lige over for vandværket, undrer sig over, han ikke har hørt noget om forureningen. Han hørte kun om det, fordi hans hustru havde læst det på Fyens.dk.

- Der er ikke nogen, der har hørt noget. Det er helt tilfældigt min kone, der læste om det og fortalte mig det. Da jeg fortalte det til min genbo, der er opsynsmand på vandværket, stod han bare og kiggede på mig som et stort spørgsmålstegn, fortæller Kenneth Hartvig.

- Jeg synes ikke, det er godt nok, tilføjer han og retter en kritik mod kommunen.

Ifølge Kenneth Hartvig blev vandværkets boringer først lukket tirsdag.

Han forstår ikke, man lukker boringer, hvis der ikke skulle være fare for noget.

- Vi har drukket af det vand. Vi har snart boet her i 10 år. Vi har vasket os i det og alt muligt. Jeg må da indrømme, man bliver lidt ængstelig, når de lukker boringer og de samtidig siger, det ikke er farligt, fortæller Kenneth Hartvig.

De berørte borgere er i stedet blevet koblet på en nødforsyning fra Assens Forsyning.

Laust Hvidtfeldt Lorentzen siger, han vil tage kontakt til vandværket, selv om det reelt kun er op til kommunen at informere om det, og det er vandværket, som skal kontakte de berørte borgere.

- Det er som sådan vandværket, der skal informere. Vi fra kommunen har sendt en pressemeddelelse ud og lagt det på vores Facebook og hjemmeside, siger han.

- Jeg skal lige have fat på vandværket, kan jeg høre, føjer han til.

- Hvad er udsigterne for sådan et vandværk?

- Det er jo en opgave for bestyrelsen og sætte sig ned og finde ud af. I det her tilfælde er der tale om et meget lille vandværk, som leverer til cirka lidt over 80 forbrugere. Så økonomien er nok ikke til, de går i gang med at etablere nye boringer. Det kan være, det lægger sig sammen eller under Assens Forsyning - eller prøver at købe vand fra Assens Forsyning, lyder vurderingen fra Laust Hvidtfeldt Lorentzen.

Uvis fremtid

Formand for Melby-Kærum Vandværk, Hans Hansen, forstår ikke, at grænseværdierne er så høje, siger han.

Han fortæller, der snart deles sedler ud til borgerne, der skal informere om det. Bestyrelsen samles til et møde torsdag. Da Hans Hansen først fik noget af vide mandag aften og skulle samle bestyrelsen, har der ikke været tid til at informere før nu.

Han tvivler på, at vandværket har råd til at lave nye boringer, hvorfor man kan blive tvunget til at købe vand andetsteds.

- Så skal vi finde ud af, hvad vi skal, fortæller Hans Hansen, der ikke kender vandværkets videre skæbne.

- Det skal tiden vise, siger han.

Fynsk vandværk med uvis skæbne: Har meget høje værdier af giftrest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce