De sidste to år har den økologiske svineproducent Hans Erik Jørgensen og hans kone Kirsten Rasmussen haft årlige overskud på omkring 6,5 millioner kroner. Hans Erik Jørgensen håber, flere fynske landmænd vil begynde at producere økogrise.

Jordløse: Lidt uden for Jordløse vrimler det med grise. Søer i massevis går rundt på markerne, mens smågrisene løber efter. På en mark ved skoven roder 65 grise rundt i jord og grene. De har aldrig prøvet andet, end at være udenfor.

Hans Erik Jørgensen og hans kone Kirsten Rasmussen omlagde i 2007 hele Risbjerg Landbrug til økologi. Det kostede i omegnen af 10 millioner kroner og var dengang lidt af et sats. Men i dag er ægteparret ikke i tvivl om, at det var en god idé.

- Vi skiftede for at udvikle og fremtidssikre vores landbrug, og de penge vi brugte til omlægningen har tjent sig hjem. Vi har aldrig haft det bedre økonomisk. Vi får en rigtig god afregningspris for vores grisekød, siger Hans Erik Jørgensen.

Han og konen har de sidste to år haft overskud i driften på omkring 6,5 millioner kroner årligt. Derefter skal der betales skat og afdrag til lån.

- Det er fedt, at man kan leve af at være økologisk landmand, og at der også ligesom for alle andre er mulighed for, at man kan tage en uges ferie ind i mellem. Jeg kan meget bedre lide at være økologisk landmand, og jeg tror også der er bedre økonomi i det i fremtiden end at være konventionel landmand, siger han.

- Fyn er et økologisk uland

Hans Erik Jørgensen producerer omkring 6000 slagtegrise årligt, og hvis han ville, kunne han sælge langt flere. Derfor mener landmanden også, der er alt for få økologiske svineproducenter på Fyn.

- Det har undret mig meget, der ikke for længe siden var nogle flere, der startede. Man kan leve godt af det, og der er fine områder til økologisk svineproduktion på Fyn. Fyn er et uland i forhold til økologi. Den andel af arealet på Fyn, som er økologisk, er væsentligt mindre end i resten af landet, siger han.

På trods af den store efterspørgsel har Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen ikke planer om at udvide deres grisebestand væsentligt.

- Vi vil hellere lave en lidt mere speciel produktion af for eksempel græsgrise. Det er grise, som aldrig har prøvet at være på stald og lever hele deres liv ude. Hvor mange vi laver af dem, handler om, hvor mange Friland (datterselskab til Danish Crown, red.) kan afsætte til for eksempel restauranter, siger Hans Erik Jørgensen.

Han har cirka 450 græsgrise i øjeblikket. Derudover har han 1000 slagtegrise, som står i store stalde med løbegårde, og omkring 1000 smågrise.

Tosset med udendørs dyr

Det er ikke kun økonomien, der gør, at den økologiske svineproducent er glad for at have omlagt sit landbrug.

- Jeg har altid været tosset med dyr, som er udenfor. Jeg nyder at se deres naturlige adfærd, og at de trives godt. Det er vigtigt, at man finder glæde i sit arbejde, når man lægger så mange timer i det. Jeg tager også mange billeder af dyrene. Der var en af søerne, der fik grise den anden dag, siger Hans Erik Jørgensen og viser et billede på sin telefon.

Udover sine flere tusinde grise har han også skotske højlandskøer og får, og parret producerer også flere afgrøder.

- Det er grisene, vi lever af. Men vi vil gerne have flere ben at stå på, så vi er mindre sårbare, siger han.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.

Mere om emnet

Se alle
Forbrugerekspert om flere økogrise: Vi går mere op i dyrevelfærd

Forbrugerekspert om flere økogrise: Vi går mere op i dyrevelfærd

Direktør i Friland: Vi vil gerne have flere økologiske grise

Direktør i Friland: Vi vil gerne have flere økologiske grise