På Fugleviglund Produktionsskole i Glamsbjerg er der tyve af de elever, der må stemme, som har sagt, at de ikke vil gøre det. Det harmonerer ikke med kommunens ønske om en høj valgdeltagelse blandt de unge. Derfor var eleverne inviteret til demokratiforedrag.

Glamsbjerg: Hvad er et udvalg? Hvor får jeg min stemmeseddel fra? Må jeg lægge et billede af mit kryds op på Facebook? Det er spørgsmål som disse, to udsendte fra byrådssekretariatet i Assens Kommune er taget til Fugleviglund Produktionsskole for at besvare.

I lokale 23 er der sat flere rækker stole frem, men de første elever, der møder op i lokalet, går langsomt forbi de første rækker. Der er mødt 35 ud af skolens 85 elever op, men gennem hele foredraget er de forreste pladser tomme.

- Vi ved godt, det ikke er et emne, der interesserer Jer, derfor har jeg taget bolcher med, så det hele glider lidt nemmere ned, siger Janne Kornbeck, direktionssekretær og lidt af en selvudnævnt valgnørd, til de fremmødte.

Udsigten til en belønning vækker begejstring hos eleverne, der retter sig lidt op i stolene. Men da Janne Kornbeck stiller eleverne det første af hendes mange spørgsmål, bliver der alligevel stille i lokalet.

- Kender I nogen politikere fra Assens kommune? Kender I så borgmesteren i Assens?

Én enkelt og meget forsigtig finger kommer frem.

Ved ikke nok

Idéen til arrangementet blev født da elevernes kontaktlærer, Lone Jensen, snakkede med dem om det kommende kommunalvalg. Her gav tyve elever udtryk for, at de vidste for lidt til at stemme. Det blev udslagsgivende. Skolen kontaktede kommunen, der onsdag gæstede produktionseleverne.

- Jeg har overvejet ikke at stemme, jeg følger ikke rigtig med i politik, det er ikke interessant, siger Jørgen Riis Nielsen, der er 19 år og blandt de elever, der havde sagt, at de ikke ville stemme.

I hans klasse går også Joachim Leschøtt.

- Jeg har ikke sat mig nok ind i det til at vide, hvad jeg skulle stemme på, og tror jeg heller ikke min stemme tæller så meget, siger 23-årige Joachim Leschøtt.

Den forklaring har forstanderen hørt før.

- Det skyldes meget uvidenhed. De er førstegangsvælgere, og de føler sig alle for lidt oplyste, og så er det jo også nemmere at lade være med at stemme, siger Inger Poulsen, forstander på Fugleviglund Produktionshøjskole.

Pigerne stemmer

- Hvor mange af jer har tænkt sig at stemme, lyder det næste af Janne Kornbecks spørgsmål til de unge.

Fem små fingre ryger i vejret. En af dem er Cecilie Schøn fra Ebberup.

- Det nytter ikke noget at brokke sig over tingene, hvis man ikke har stemt, siger hun.

Rikke Schmidt er 17 år gammel, og en af de eneste i lokalet, som ikke kan stemme endnu. Alligevel vidste hun allerede før foredraget, hvor hun ville sætte sit kryds.

- Jeg stemmer rødt. Jeg kan godt lide det med, at man skal hjælpe hinanden, og jeg synes, det er vigtigt at sætte et kryds, for det er vigtigt at blive hørt.

Også Cecilie Schøn, der er førstegangsvælger vil besøge et valgsted til november.

- Jeg er vokset op med, at man skal stemme.

Netop den forklaring hører man ofte fra eksperterne. Janne Kornbeck fortæller, at forskning viser, at hvis de unge stemmer, når de fylder 18 år, så vil de højest sandsynligt gøre det resten af deres liv.

Efter foredraget regner drengene, Joachim Leschøtt og Jørgen Riis Nielsen, dog stadig ikke med at stemme 21. november.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Stigende valgdeltagelse: Unge i Assens skal sætte valgrekord

Stigende valgdeltagelse: Unge i Assens skal sætte valgrekord

Forsker: Snak om noget, der faktisk interesserer de unge

Forsker: Snak om noget, der faktisk interesserer de unge