Frygter stanken af gylle

Aase Wollesen (tv.), Elke Bliese og Helge Jensen vil komme til at bo meget tæt på den svinefarm, Jørgen Stougaard har ansøgt om at bygge. De kæmper for at forhindre svinefarmen.
Foto: Peter Leth-Larsen

Frygter stanken af gylle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboer er bekymrede for ny, stor svinefarm, men landmand mener, det er ubegrundet

KARLEMOSE: Aase Wollesen er glad for at bo på landet, for hun nyder at have både dyr og planter omkring sig.

Så hun blev ked af det, da Assens Kommune skrev til hende, at landmand Jørgen Stougaard har ansøgt om at bygge en ny, stor svinefarm et par hunderede meter fra hendes hus.

- Jeg var helt grædefærdig. Jeg flyttede hertil for naturens skyld, så det var ikke lige det, jeg havde regnet med, da jeg købte hus for to år siden, fortæller hun.

Dengang forhørte Aase Wollesen sig om fremtidige byggeplaner, men der var ikke noget på tapetet.

- Jeg spurgte til lokalplaner hos både kommunen og hos ejendomsmæglere. Nu siger ejendomsmæglerne, at de ikke en gang vil forsøge at sælge mit hus, hvis der bliver bygget en svinefarm så tæt på, siger hun.

- Jeg og de andre naboer risikerer at blive stavnsbundet i en stank af gylle.

Men det er der ingen grund til at frygte for, mener landmanden bag svinefarmen, Jørgen Stougaard.
Kortet her viser, hvor Jørgen Stougaard ønsker at placere sin nye moderne svinefarm med plads til næsten 13.000 dyr. Den skal erstatte hans nuværende svinefarm med plads til 4000 dyr, der ligger i udkanten af Køng. Grafik: Mikkel Damsgård
Kortet her viser, hvor Jørgen Stougaard ønsker at placere sin nye moderne svinefarm med plads til næsten 13.000 dyr. Den skal erstatte hans nuværende svinefarm med plads til 4000 dyr, der ligger i udkanten af Køng. Grafik: Mikkel Damsgård
Foto: Peter Leth-Larsen

Tre gange så stor

- Lugten fra stalden bliver ikke værre, end den er i dag fra min nuværende produktion. I ansøgningen er der beskrevet, hvordan jeg vil montere et moderne forsuringsanlæg, der vil dæmpe udledningen af ammoniak. Så alt i alt er det en nulløsning, forklarer landmanden, der er afhængig af en udvidelse.

- Mit anlæg er fra 1990'erne og er ekstremt slidt, så jeg er nødt til at bygge nyt for at opretholde produktionen, siger han.

I ansøgningen fremgår det, at den nye stald vil kunne rumme næsten 13.000 svin. Det er mere end tre gange så mange, som den nuværende stald med plads til 4000 dyr.

Men det er nødvendigt med en produktion af den størrelse, forklarer Jørgen Stougaard.

- Svineproduktion er mit levebrød, og for at bygge noget tidssvarende skal det have en vis størrelse for at være rentabelt, siger han.

De argumenter preller dog af på naboerne, der også er bange for, at svinefarmen vil give meget mere trafik.

- Den mængde svin vil betyde meget kørsel, når der skal hentes dyr, når der skal afleveres foder og køres gylle ud, siger Helge Jensen, og Aase Wollesen supplerer.

- Ja, de kommer til at tordne forbi lige uden for mit stuevindue, siger hun.

Men tværtimod vil trafikken ændre sig i positiv retning, fordi transporterne vil blive udnyttet bedre fremover, siger Jørgen Stougaard.

- Jeg kører allerede med køretøjer, der er så store som muligt, så størrelsen på transporterne vil ikke blive anderledes. Men i modsætning til i dag vil transporterne fremover være fyldt helt op og ikke køre halvtomme, forklarer han.

- Jeg mener faktisk, at den nye svinefarm vil være en gevinst. For dem, der er generet af trafik nu, vil blive mindre generet i fremtiden. Så de burde klappe i deres hænder. Og det er usagligt at frygte svinefarmen, for i ansøgningen er der beskrevet mange tiltag, der forhindrer, at naboerne vil blive generet.
Svinefarm
Jørgen Stougaard har i dag svineproduktion på Fladmosevej 12. Den nye stald skal ligge på Karlemosevej 22.

Produktionen udgør i dag cirka 4000 svin om året. Den nye svinefarm vil årligt kunne producere op til 12.790 svin.

Byggeriet kan begyndes i november 2008 og driften i marts 2009, hvis ansøgningen godkendes.

Kilde: Ansøgning til assens Kommune

Frygter stanken af gylle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce