Fremtidens Assens: Erhvervshavnen udfases

Hoteludvidelse og boligbyggeri skal med tiden afløse erhvervshavnen i Assens. Der vil dog stadig være liv i havnebassinet. Planen foreslår en bynær "sommermarina", og Bågøfærgen vil fortsætte sin vante rute. Foto: Lise Wolf

Fremtidens Assens: Erhvervshavnen udfases

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et hotel og tre-fire boligblokke langs Nordre Havnegade, kan gøre det af med den havn, vi kender i dag. Udviklingsplan anbefaler mere lejlighedsbyggeri i Assens.

Assens: Boliger i stedet for erhverv på havnen i Assens. Det er fremtiden. Sådan lyder en af anbefalingerne i den udviklingsplan "Fremtidens Assens", som byrådet forventeligt sender i fire ugers høring sidst på måneden.

De fleste assenesere bor i rækkehuse eller villaer, og der er ikke bygget mange nye lejeboliger de senere år, fremgår det af udviklingsplanen.

I første omgang er det, som tidligere skrevet åbningstrækket, en ny havneplads med boliger, café og multitek i det tidligere rådhus, det handler om for at trække lidt mere liv ned i den del af byen.

Men der er også anbefalinger til den videre udvikling af havneområdet. Det står ikke direkte, at erhvervshavnen skal udfases, det er et åbent spørgsmål i planen, men sådan vil det nok gå, mener formand for Miljø, Teknik og Plan og for den politiske styregruppe for udviklingen af Assens, Dan Gørtz (V).

- Begrebet erhvervshavn er nok ikke til stede, hvis denne plan realiseres.

Det er altså nord for havnepladsen, at boligudviklingen skal ske. For værftet skal der værnes om, understreger både Dan Gørtz og borgmester Søren Steen Andersen.

- Havnen kan ændre status, men jeg har vist investorer rundt, og de mener, det er en force, at der er aktivitet i form af en færge og en kutter, siger borgmesteren.

Til gengæld understreger begge, at der fortsat skal være plads til værftet.

- Vi er stærkt opmærksomme på, at vi har et værft, der af og til beskæftiger 200 mennesker. Vi er i tæt dialog med det og klar over, hvor der skal tages hensyn, Søren Steen Andersen.

Planen i faser
Bag udviklingsplanen for Assens står Bark Rådgivning og Årstiderne Arkitekter. De giver i planen nogle råd til, hvordan udviklingen kommer i gang.Det anbefales at ansætte en udviklingchef til at sørge for fremdriften.

Udvikllingen gennemføres i faser:

1. Åbningstrækket: Havnepladsen med mediatek og boligbyggeri, der skal skabe liv og forbindelse mellem by og havn igangsættes med kommunal investering. Det skal få investorerne til at melde sig.

2. Nye havneboliger på Ndr. Havnevej og udvidelse af hotellet. Kommunen anbefales at sørge for jordbundsundersøgelser på forhånd.

3. Forberedelse af ferieby på jordbassinerne - trækker det ikke investorer til, kan alternativet være alternative boformer, eksempelvis bofællesskab. Området bindes visuelt sammen med havneområdet.

4. Forkortet og fortættet handelsgade. Sammenhæng mellem handelsgaden og kulturaksen (Tobaksgaarden, Plum og museet).

Hotel- og boligbyggeri

For at kunne fastholde dem, der allerede bor i Assens og trække nye borgere til, skal der være et mere varieret udbud af boliger, lyder anbefalingen.

Der er for eksempel ikke bygget mange etageboliger de seneste 10 år. Det bemærkes i planen, at kun syv procent af de boliger, der er bygget i Assens de seneste 10 år, er etageboliger. Og ud over havnepladsen er det altså blandt andet området nord for denne, som planen har øje for. Her skal der være plads, foreslås det, til udvidelse af Marcussens Hotel, eventuelt også til servicerede hotellejligheder og til boligbyggeri.

Men det kommer ikke til at danne en mur mod den øvrige by, forsikrer Dan Gørtz.

- Byen er en middelalderby. Byggeriet langs havnekajen skal være værd at se på også om 100 år, og man skal bevare kigget op gennem byen, så der ikke blokeres for udsyn. Hellere lidt mindre udnyttelse af byggeretten end ikke at tage hensyn til helheden, siger han.

- Investorerne er der

Assens Kommune sætter selv gang i udviklingen med åbningstrækket - der går ud på at skabe forbindelse mellem by og havn ved at trække mere liv ned mod havnen.

Det sker med en investering på 10 mio. kroner. Håbet er, at Realdania vil spæde til med lige så meget, svaret skulle komme i dag (mandag, red.). Hensigten er, at det skal sætte gang i en udviklingen og at også private investorer lader sig tiltrække.

Flere investorer har allerede vist deres interesse, fortæller borgmester Søren Steen Andersen (V).

Han tror på, at der kommer til at ske noget i løbet af de næste tre år.

- Investorerne tror på, at man kan få folk til at flytte til Assens, og vi har også forespørgsler på placering af boligbyggeri. Det er blevet sværere at forrente investeringer i de større byer, men vi skal også være klar på, at vi har vinden med os de næste to-tre år, siger han.

Planen er en ramme

Tanken med udviklingsplanen er, at den er et udtryk for de rammer, byrådet gerne ser, byen udvikler sig inden for, og at det skal gøre det nemmere for investorer at se, om projekter passer ind i den.

- Det er en ny stil med pejlemærkner og retninger, som vi tager dialogen ud fra med investorerne, siger Dan Gørtz.

Fremtidens Assens: Erhvervshavnen udfases

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce