Forsker om sexchikane: Yngre kvinder siger fra

Karen Sjørup, forsker i blandt andet ligestilling, mener, at der er sket et generationsskifte blandt kvinder. For det er hovedsagligt yngre kvinder, som siger fra overfor sexchikane. Pr-foto

Forsker om sexchikane: Yngre kvinder siger fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den yngre generation af kvinder finder sig ikke i seksuelle krænkelser og siger derfra fra, mener ligestillingsforsker

Sexchikane, blufærdighedskrænkelse og seksuelle overgreb er i den grad kommet på dagsordenen i de seneste måneder.

Og det er ikke nødvendigvis, fordi der sker flere overgreb, fortæller Karen Sjørup, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet og forsker i ligestilling.

#Me Too
Det var Tarana Burke, der startede Me Too-bevægelsen. Det var i 2006, hvor hun ville rette opmærksomheden mod seksuelle overgreb mod især sorte kvinder. Hun er i dag direktør i Girls for Gender Eqyuity.Udsagnet 'Me Too' opstod i forbindelse med, at Tarana Burke talte med en ung pige, der blev udsat for seksuelle overgreb af hendes mors kæreste. Tarana Burke vidste ikke, hvad hun skulle sige, men har senere fortalt, at hun ønskede, at hun havde sagt 'Me Too'.

I oktober 2017 fik udsagnet i den grad liv på Twitter, da skuespilleren Alyssa Milano i forbindelse med Harvey Weinstien-afsløringerne skrev, at "hvis alle kvinder, der er blevet sexchikaneret, skrev 'Me Too', så ville folk måske få en idé om omfanget.

I løbet af den dag blev #MeToo brugt mere end 200.000 gange på Twitter og brugt flere end 4,7 millioner gange på Facebook i løbet af de første 24 timer.

Men det skyldes i høj grad, at der er kommet i en generation af kvinder, som siger fra. - Meget af det er også foregået tidligere, så vi kan ikke vide, om der er sket en stigning i det, men kvinder er blevet stærkere til at sige fra og har også tilstrækkelig autoritet til at sige fra. - Det er typisk den ældre generation, som mener, at det er noget, man må bide i sig, mens den unge generation bare ikke vil finde sig i det. Det er en generationsting. De ældre har siddet alene med mange mænd og har skullet bide meget i sig. Unge kvinder er mere en del af en generation, der er veluddannet, veltrænet og har stor selvtillid og kan sige fra.

Me Too

- Så yngre kvinder finder sig ikke bare i det?

- Det er i høj grad det, vi ser nu. Grunden til, at Me Too har kunnet sprede sig så meget også i Europa, er, fordi der er en ny generation, som ikke finder sig ikke at være ligestillede, og som ikke finder sig at skulle yde seksuelle servicer over for mænd, siger Karen Sjørup.

Me Too-bevægselsen startede på det sociale medie Twitter, efter 12 kvinder stod frem og fortalte, hvordan den magtfulde filmproducer Harvey Weinstien skal have begået seksuelle overgreb og voldtægt mod dem. Det har hjulpet andre kvinder til også stå frem.

- Det (at fortælle om krænkelser, red.) kan være enormt svært, hvis du står over for en, som skal ansætte dig, eller har betydning for dit liv eller karriere. Så er det svært at sige fra. Det er også det, der får folk til at tillade sig at gøre den slags ting. Det er ikke sådan, at det er en dyb indre trang hos de mænd, der gør de ting. Det er, fordi de har magten til at gøre det, fortæller Karen Sjørup.

Forsker om sexchikane: Yngre kvinder siger fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce