For at blive "med i tiden"

Elevfesten i Tommerup tiltrækker hvert år rigtig mange gæster, så de to jubilerende kusiner Dagny Brandgaard og Bodil Krohn spiste frokost med næsten 450 mennesker.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

For at blive "med i tiden"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 75 år siden var Tommerup stedet, hvor kristne unge dannede netværk, der varede i årevis

TOMMERUP: To af de lige omkring 450 deltagere i Tommerup Efterskoles årlige elevfest i går, fik måske en lille smule mere opmærksomhed, end de øvrige.

Dagny Brændgaard og Bodil Krohn er intet mindre end 75 års jubilarer.

- Det er i hvert fald første gang i min tid, at vi har sådan nogle med til elevfesten, siger skolens forstander, Jacob Carl Christensen.

Rigtig meget har forandret sig både på skolen og i det omgivende samfund, siden de to vestjyske kusiner, der i dag er 95 og 93 år, trådte ind ad skolens porte i 1933.

Dengang var skolen i Tommerup ikke en efterskole, men en højskole, stiftet i 1906 af fynboer med rod i Indre Mission.

- Jeg var 18 år, og det var første gang i mit liv, jeg var væk hjemmefra alene, fortæller Bodil Krohn.

Med sig havde hun skolekammeraten Vera, som hun også skulle dele værelse med, i de tre måneder, højskoleopholdet skulle vare.
Bodil Krohn har stadig mange billeder fra sit højskoleophold i 1933. Her er en gruppe af de unge piger forsamlede foran flagstangen, der også var første samlingspunkt ved dagens elevfest. fra Bodil Krohns fotoalbum
Bodil Krohn har stadig mange billeder fra sit højskoleophold i 1933. Her er en gruppe af de unge piger forsamlede foran flagstangen, der også var første samlingspunkt ved dagens elevfest. fra Bodil Krohns fotoalbum
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Horisonten blev udvidet

Højskoler tilbød ingen kompetencegivende eksaminer eller diplomer. Men det var heller ikke det, de to unge piger, eller de øvrige 155 elever den sommer var kommet efter.

- Sandbæk, forstanderen, var kendt over hele landet. Vi kom for at blive "med i tiden"; så man ikke sad hjemme og ikke kendte til noget, forklarer Bodil Krohn .

- Højskoleopholdet betød, at jeg blev mere lige mellem andre mennesker, føjer hun til.

I sommermånederne var alle eleverne piger, mens de unge mænd indtog skolen i vinterhalvåret.

Dagen var inddelt med skolefag, regning, læsning, sang og gymnastik, og der var også flere udflugter på programmet. Bodil Krohn husker bedst, at de lærte meget om fædrelandskærlighed og kristendom.

Dagny Brændgaard, hvis senere ægtemand også havde gået på skolen, har stadig hæftet, hvor hun skrev noter fra forstanderens foredrag om, hvordan kristne mennesker bør leve med hinanden.

Tommerupkredsen

Men højskoleopholdet handlede mindst lige så meget om at få en kulturel ballast og møde andre unge mennesker.

De mange unge piger holdt kontakten i mange år. I Københavnsområdet, hvor Bodil kom til at bo en stor del af sit liv, fandtes Tommerupkredsen, en forening af tidligere elever, der samlede familierne til juletræsfester og lignende.

Og så var der "Vandremappen". En bog, der gik på omgang mellem de tidligere højskolepiger og nu igen var spredt over hele landet. Her kunne de, når de en gang om året eller hvert andet år fik bogen sendt, skrive lidt om, hvad der var sket siden sidst, og læse, hvordan det gik de øvrige. Det lykkedes at holde bogen i rigtig mange år.

Det skete også, de besøgte hinanden, eller lagde vejen forbi skolen, hvis de af andre årsager havde ærinder, i de egne af landet. Men da 75 års jubilarene kom i dag, var det længe siden sidst.

- Det er jo tiden, der gør det, siger Bodil Krohn om at skolen nu i flere år har været efterskole, og tilføjer lidt vemodigt:

- Når det er en efterskole, er det ikke det samme mere. Det er slut. Men jeg tror, de lærer mere på skolen i dag.

For at blive "med i tiden"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce