På hovedgaden i Tommerup Stationsby gemmer der sig en mytisk bog-labyrint, der trækker kunder til fra hele landet

Et par gange om året parkerer en knallert foran Tallerup Antikvariat på hovedgaden i Tommerup Stationsby. Ejeren har tøffet hele vejen fra Langeskov for at mæske sig i bøgerne i Henrik Frydenborgs antikvariat, der er ét af de sidste på Fyn.

Andre kunder kører fra Mors og Sønderjylland for at proviantere i forretningen, der ligner en undskyldning for sig selv, når man passerer den på vej gennem byen. Et par beskedne borde med brugte dvd’er til en 10’er og en bunke halvtamme bøger virker ikke just som en magnet på potentielle kunder. Det behøver de heller ikke, for stamkunderne ved, at antikvariater er som isbjerge: Der gemmer sig langt mere under overfladen, end man umiddelbart ser.

I tilfældet med Tallerup Antikvariat er det kun det yderste af tippen, der er synlig fra gaden. Henrik Frydenborg har udvidet flere gange, væltet mure, stablet og kategoriseret, så butikken i dag har plads til flere end 30.000 bøger. Foruden tusindvis af plader, dvd’er og cd’er.

Mange klassiske antikvariater har været specialiserede inden for jura og forskellige grene af fag- eller skønlitteratur. Hos Tallerup Antikvariat finder man alt mellem himmel og jord. Og lidt mere.

- Når man har butik et sted, hvor der ikke er frygtelig mange kunder, der tilfældigvis kommer forbi, er man nødt til at have lidt af det hele. Jeg har ikke kunder, der efterspørger dansk skønlitteratur fra 1700-tallet eller førsteudgaver til mange tusind kroner, siger Henrik Frydenborg.

Fuglebog er alle tiders hit

Han har svært ved at afgøre, om antikvariatet er specielt stærkt på nogen områder. Han har samlet forholdsvis meget sports- og lokallitteratur foruden et ret omfattende udbud af bøger om anden verdenskrig.

De mest efterspurgte forfattere er Jo Nesbø, Hanne-Vibeke Holst og svenske Liza Marklund samt Camilla Läckberg. Indimellem kommer der en periode, hvor interessen for danske forfattere som Karen Blixen, Johannes V. Jensen og Kirsten Thorup blusser op, men det er umuligt at forudse.

- Jeg havde faktisk forventet, at interessen omkring Klaus Rifbjerg ville blive genoplivet lidt efter hans død, men det er ikke sket, undrer Henrik Frydenborg sig, mens han henter alle tiders mest solgte bog i antikvariatet.

Det er en undseelig lille bog med Lademanns klassiske ru, røde omslag.

- ”Naturfører Fugle-atlas” til 60 kroner bliver revet væk, så snart jeg får en ny på hylden. Gennem mine 15 år med antikvariat i Tommerup er det med længder den mest efterspurgte bog, konstaterer Henrik Frydenborg.

Servicen er i top

Den mest eksklusive bog han har haft i butikken, var en sjælden fransk sag, som han solgte til et københavnsk antikvariat for 1000 kroner.

- Jeg har faktisk glemt, hvad den hed. Den dyreste bog, jeg har på lager i dag, er Krass Clements fotobog “Færgen” til 1100 kroner, siger Henrik
Frydenborg, da en kunde med en pose aflagte bøger afbryder.

Det er Tina Nielsen, der kører til Tommerup Stationsby et par gange om måneden for at bytte bøger og gå på jagt i den 150m2 store bogjungle.

- Der er ikke mange antikvariater som dette tilbage på Fyn. Jeg er på udkig efter krimier af Jussi Adler-Olsen og Camilla Läckberg, og jeg finder noget hver gang, jeg kommer. I dag har jeg også fundet en bunke bøger, som jeg har byttet mig til for aflagte kunst- og hobbybøger, siger Tina Nielsen.

Hun sætter pris på den særlige atmosfære i butikken og har kun ros til overs for Henrik Frydenborgs måde at behandle sine kunder på.

- Han ved enormt meget og giver sig god tid til at hjælpe, når man har brug for det. Det er få steder, man får så god service. Derfor kører jeg gerne fra Odense til Tommerup, konstaterer Tina Nielsen, der slæber to fyldte plastikposer med bogstav-guf med hjem.

Kører med post i fritiden

Den særlige atmosfære, Tina Nielsen taler om, mærker man instinktivt, når man træder ind i antikvariatet. Duften af det trykte og læste ord hænger i den let støvede luft mellem de overlæssede reoler, som man skal kante sig rundt om. Det er 10 år siden, Henrik Frydenborg flyttede sin forretning til de nuværende lokaler efter fire år længere nede ad gaden. Han garanterer, at han aldrig kunne finde på at flytte igen.
- Sidste gang jeg flyttede, havde jeg vel kun en tiendedel af de bøger, jeg har i dag. Alene tanken om at pakke det sammen, gør mig helt rundtosset, siger Henrik Frydenborg, der har boet i Tommerup Stationsby i 21 år.

At han fik idéen til at åbne et antikvariat kom, da han en dag fik tilbudt et stort parti bøger til en god pris.

- Jeg har altid haft lyst til at handle med ting, så i begyndelsen var planen, at jeg skulle sælge bøger ved siden af mit faste job. Dengang var det to-tre timer et par eftermiddage om ugen, hvilket løbende er steget til 25-30 timer om ugen. Det nærmer sig et fuldtidsjob, selv om jeg kører med post i Odense to dage om ugen for at få det til at hænge sammen økonomisk, siger Henrik Frydenborg.

I knæ over Anders And

Klokken ved indgangen bimler igen. Endnu en kunde trænger målrettet ind mellem reolerne. Lene Skaarup Ditlevsen fra Bregnemose er forbi butikken hver anden måned. Ofte mens døtrene er til svømning. Hun går mod hylden med havebøger og blomsterdekorationer, der befinder sig tæt på en magelig lænestol og en samling gamle landkort på den eneste væg uden en reol.

- Jeg finder typisk et par bøger hver gang, og jeg har da været heldig at falde over bøger, der er udgået eller udsolgt. I dag fandt jeg ikke noget i de genrer, så nu leder jeg efter ”Twilight”-serien på dansk, da mine piger ikke kan læse den på engelsk endnu, siger Lene Skaarup Ditlevsen.

Der kommer sjældent børn i butikken, hvilket både undrer Henrik Frydenborg og undertegnede, der som dreng slugte bøger, som var de vingummier. Jeg er ved at gå i knæ af begejstring, da jeg falder over en kasse med Anders And-blade fra 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne. Jeg finder et blad, der udkom to dage før min fødselsdag og falder i staver.

Man kan købe fire blade for en 10’er, og Henrik Frydenborg har samlet hele årgange med 52 blade, der samles for sølle 130 kroner.

Han kalder sin prissætning for ”moderat”, da han hellere vil sælge end at brænde inde med varerne. Det gælder både for bøger og lp’er, som efterhånden udgør over 20 procent af det samlede salg.

- Lp-salget er steget markant de seneste år, og det er ikke utænkeligt, at nogle af kunderne fra Moby Disc, der netop er lukket i Odense, kunne finde på at køre herud. Jeg har dog ikke tænkt mig at reklamere for at kapre Moby Disc-kunder. Jeg har altid brugt mund til mund-metoden, og jeg har stadig ikke fået lavet en hjemmeside. Men det skal jeg altså nå i år, konstaterer Henrik Frydenborg og går i gang med at sortere kassen med nyankomne byttebøger på disken.

Mere om emnet

Se alle
Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset