Udover at teste fodboldtræningens fysiske og mentale påvirkning af skoleeleverne, skal projektet "Fifa 11 for Health" også lære eleverne, hvad en sund livsstil er.

Salbrovad: De næste 11 uger får 5. klasse på Salbrovadskolen præsenteret et nyt sundhedsbudskab om ugen som en del af forskningsprojektet "Fifa 11 for Health". De skal ugentligt spille fodbold 2 x 45 minutter i illustrerende øvelser, for eksempel ved at drible uden om alkohol, tobak og stoffer, og dermed øge deres viden om den sunde livsstil.

- Når man er fysisk aktiv, frigiver man signalstoffer til hjernen, og det har en positiv betydning for indlæringen. Det har også vist sig, at håndgribelige associationer har en positiv effekt på indlæringen, fortæller postdoc Malte Nejst Larsen fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, der står bag projektet i samarbejde med Dansk Boldspil-Union og det internationale fodboldforbund Fifa.

Fifa 11 for Health

Fifa 11 for Health er et landsdækkende forskningsprojekt, hvor skoleelever i 11 uger skal spille fodbold 2 x 45 minutter om ugen for at øge deres sundhedsviden.Det skal ske via boldøvelser, f.eks. skal eleverne drible uden om tobak, alkohol og stoffer.

Bag projektet står Syddansk Universitet, Dansk Boldspil-Union og det internationale fodboldforbund Fifa.

Skolens lærere er blevet uddannet til at føre eleverne gennem hver uges centrale sundhedsbudskab.

Projektet er oprindeligt fra Afrika og Sydamerika, og de danske forskere vil nu undersøge, om konceptet kan implementeres i Vesten.

Projektet stammer fra Afrika og Sydamerika, hvor det lykkedes at øge børns sundhedsviden, og som de første undersøger de danske forskere nu, om samme princip kan overføres til den vestlige verden. Noget kunne tyde på det.

- Et tidligere pilotstudie i Danmark viste fremgang i børnenes sundhedsviden i ni ud af de 11 sundhedsspørgsmål.

Den rigtige sport

Men det er ikke kun en undersøgelse af, om eleverne øger deres sundhedsviden med fodboldstøvler på. Elevernes fysiske og psykiske trivsel bliver testet før og efter de 11 uger.

- Vi måler på, om fodboldtræningen på forholdsvis kort tid kan forbedre børnenes fysiske tilstand og sociale trivsel. Vi måler på mange parametre, så vi får et bredt billede af det samlede program, som er et 100 procent implementerbart forløb, der fremover kan bruges på skolerne, siger Malte Nejst Larsen.

Her er fodbolden den helt rigtige sport.

- Da vi også er interesserede i at undersøge, om det er et koncept, der kan spredes til hele den vestlige verden, er fodbolden en aktivitet, der er kendt, og andre sportsaktiviteter kunne have sværere ved at vinde indpas. Derudover er der mange vendinger og accelerationer i fodbold, og der er evidens for, at boldspil har en positiv påvirkning på muskler og knogler.

Se Ida Belinda Pedersen fortælle om dagen

  • Af: