Salbrovadskolen deltager i forsknings- og træningsprojektet "Fifa 11 for Health", som skal øge børns viden om sundhed, og hvor alle kan være med.

Assens: Da 4., 5. og 6. klasse fra Salbrovadskolen mødes i hallen ved middagstid, er de blevet målt og vejet, har fået testet deres balance, målt deres blodtryk og svaret på spørgeskemaer, blandt andet om deres sociale trivsel. Nu løber de frem og tilbage mellem orange kegler i et stadigt højere tempo, mens tre udsendte fra Syddansk Universitet noterer, hvornår eleverne fra 5. klasse ikke kan holde til mere og med røde kinder må sætte sig ud til siden.

De 11 sundhedsbudskaber

1. Spil fodbold

2. Respekter hinanden

3. Vær aktiv

4. Undgå alkohol, tobak og stoffer

5. Værn om din vægt

6. Vask dine hænder

7. Drik vand

8. Spis varieret

9. Kom i form

10. Tænk positivt

11. Fair play

Kilde: Syddansk Universitet via Fifa 11 for Health

For 5. klasse er en del af det landsdækkende forskningsprojekt "Fifa 11 for Health", som universitetet står bag. De næste 11 uger skal eleverne spille fodbold, nærmere bestemt småspil i mindre grupper, to gange om ugen, og så kommer forskerne igen med deres blodtryksmålere og spørgeskemaer for at se, om deres kondition og sociale trivsel er blevet bedre. Under boldøvelserne skal eleverne også øge deres sundhedsviden ved, at der indflettes 11 sundhedsbudskaber, for eksempel skal de drible uden om stoffer, alkohol og cigaretter.

Fifa 11 for Health

Fifa 11 for Health er et landsdækkende forskningsprojekt, hvor skoleelever i 11 uger skal spille fodbold 2 x 45 minutter om ugen for at øge deres sundhedsviden.Det skal ske via boldøvelser, f.eks. skal eleverne drible uden om tobak, alkohol og stoffer.

Bag projektet står Syddansk Universitet, Dansk Boldspil-Union og det internationale fodboldforbund Fifa.

Skolens lærere er blevet uddannet til at føre eleverne gennem hver uges centrale sundhedsbudskab.

Projektet er oprindeligt fra Afrika og Sydamerika, og de danske forskere vil nu undersøge, om konceptet kan implementeres i Vesten.

- Børn ved godt, at det er usundt at ryge, drikke og tage stoffer, og de seneste år har der været stort fokus i hele landet på mobning og på at have respekt for kammeraterne. Men det gør ikke noget at få det ud på sportspladsen, siger idrætslærer Jørgen Rasmussen, der har fået et kursus i "Fifa 11 for Health", og som skal være med til at udføre projektet på skolen.

Alle vil opleve succes

Jørgen Rasmussen mener, at det er de børn på skolen, som ikke er idrætsaktive, projektet vil rykke mest for.

- Der er meget småspil, og derfor kan de ikke gemme sig. De bliver tvunget på en god måde. Dem, der i forvejen står ude på fodboldbanen i frikvartererne, kan så til gengæld lære, at man ikke er bedre end den svageste spiller på banen, siger han.

Hans kollega, idrætslærer Jette Lundberg, er også med i projektet. Hun er også glad for, at alle elever kan være med.

- Alle vil opleve succes med projektet, det vil ikke kun være fodbolddrengene, siger hun.

- Hvis jeg som boldmongol og kvinde over 40 år kunne have det hammersjovt og blive begejstret over at spille fodbold på et tredageskursus, så kan alle. Vi bruger ikke så meget tid på sundhedsbudskaber i idræt, og alle børn kunne godt trænge til at lære at tænke mere positivt om sig selv.

Sjovt at blive testet

Det er ikke kun lærerne, der er begejstret for det nye projekt.

11-årige Ida Louise Kristoffersen fra 5. klasse er den sidste, der løber frem og tilbage under udholdenhedsprøven. Det er måske ikke så mærkeligt, for hun går til håndbold og fodbold flere gange om ugen, og motion betyder meget for hende.

- Det er rigtig sjovt at blive testet, for man bliver udfordret og hygger sig. Jeg synes, det er rigtig fedt at skulle spille mere fodbold, for det elsker jeg.

Klassekammerat 12-årige Ida Belinda Pedersen dyrker ikke idræt i sin fritid, men hun glæder sig meget til de næste 11 uger.

- Det bliver rigtig spændende at se, om jeg bliver gladere for fodbold, for det har jeg ikke spillet så meget.

Se Ida Belinda Pedersen fortælle om dagen

  • Af: