Aase Beyer Clausen skriver bog om sin farfars 1. verdenskrig på tysk side

Aarup: Aase Beyer Clausens interesse for sin sønderjyske families historie er ikke ny. Men der skulle gå mange år, før end hun fandt forklaringen på, hvorfor de fire børn på et gammelt foto, så så triste ud.

- Det var tydeligvis et opstillet foto, så jeg undrede mig over udtrykket i deres øjne, siger Aase Beyder Clausen.

Gåden blev løst ved en fætterkusinefest for 10 år siden.

- Ved den lejlighed fandt jeg ud af, at min farfar Christian A. Clausen havde deltaget i 1. verdenskrig. Det var der ikke blevet talt meget om. Det viste sig, at fotoet var fra 1916 og sendt over til ham, da han opholdt sig ved Østfronten. Så børnene er simpelt hen kede af det, fordi deres far ikke er hjemme, siger Aase Beyer Clausen.

Børnene er Aase Beyer Clausens far og hans tre søskende.

En kusine fortalte, at hun havde 450 breve, som især Christian Clausen havde skrevet til sin familie derhjemme.

Efter års slid med at få "oversat" brevene til et forståeligt dansk, begyndte Aase Beyer Clausen og ægtefællen Hans Walmar at lave en bog.

En bog om farfaren og hans tre brødres deltagelse i 1. verdenskrig.

En grum oplevelse for de fire, der alle var dasksindede sønderjyder.

Historien bliver foldet ud i dagens udgave af Fyens Stiftstidende.

  • Kolofon

    Af:

    Journalist ved Jyske Fynske Mediers Assens-redaktion. Uddannelse: Kontoruddannelse, historie og samfundsfag ved Aarhus Universitet, voksenunderviser ved Odense Seminarium. Arbejdet som bl.a. kontorassistent, postassistent, totalisatorfunktionær,vicevært, arbejdsmand, støberiarbejder, lærer på vuc og tekniske skoler og aftenskoleunderviser. Freelancejournalist på LokalAvisen Assens i 2000, og siden da som journalist i Fyens Stiftstidende-koncernen med arbejdssted i hhv. Tommerup St. og Assens. Stammer fra Aarhus, men har boet i Aarup siden 1997 og gør det sammen med kone, søn og kat.