Ferguson-nostalgi plejet i krosalen

Haarby Traktor og Motorkompagni var en driftig virksomhed i Haarby gennem flere end 40 år. Her er nogle af virksomhedens medarbejdere fotograferet foran udstillingslokalerne på Algade i 1965. Der er Giraffest i byen, så Simca-bilerne er udsmykket med blomster. Fra venstre er det Holger Rasmussen, Henning Madsen, Hans Pedersen, Ove Andersen, Henning Hansen og Mogens Olsen. Ingen af personerne var dog med på firmatræffet på Haarby Kro i går. Privatfoto
Foto: Sonnich Jensen

Ferguson-nostalgi plejet i krosalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I går mødtes 31 tidligere ansatte i Haarby Traktor og Motorkompagni på Haarby Kro

HAARBY: - Kan du så genkende mig?

- Ja-ja , det er da Rasmus ...

Sådan faldt ordene mellem Per Brok-Jørgensen, Haarby, og Rasmus Rasmussen, Faaborg.

- Og dér kommer Ole Snell. Det var da hyggeligt.

I går mødtes 31 tidligere ansatte hos Haarby Traktor og Motorkompagni i krosalen på Haarby Kro, og selv om flere af dem aldrig havde set hinanden før, så var der nok at snakke om.

For de havde allesammen på et eller andet tidspunkt været en del af et lille lokalt forretningseventyr, der begyndte i Fredericia lige efter Anden Verdenskrig.

I 1951 valgte det jyske firma at udvide forretningen med en afdeling på hovedgaden Haarby, og her specialiserede man sig ret hurtigt i det engelske traktormærke Ferguson.

Men mekanikerne havde ofte også fingrene i mejetærskere, Lambretta-scootere og engelske bilmærker som Vanguard og Mayflower.

I slutningen af 1950´erne gik det så godt med firmaets aktiviteter, at direktør Einar Brok-Jørgensen valgte at købe naboejendommen - den gamle saftstation, der var blevet overflødig efter at Assens Sukkerfabrik havde besluttet at nedlægge roebanen.

Her havde Haarby Traktor og Motorkompagni værksted, indtil saftstationen blev revet i 1983 for at give plads til et nyt posthus og en rutebilstation.

Af familiens slægtsbog fremgår det, at firmaet allerede ved den lejlighed viste ganske gode salgstalenter.

Købet af den gamle saftstation blev nemlig kun en realitet, fordi Assens Sukkerfabrik samtidig gik med til at købe en Scania Vabis-lastbil hos hovedfirmaet i Fredericia.

309 kroner i lønposen

Aage Jakobsen er 68 år i dag og bor på Nabben ved Haarby.

Han var ansat i Haarby Traktor og Motorkompagni i to og et halvt år fra 1962 til 1964.

Det sidste år lå der 309,82 kroner i den brune lønpose.

- Så købte jeg Ringe-rutebilen for 35.000 kroner og fortsatte med at køre ruten mellem Assens og Ringe, indtil den lukkede i 1982, forklarede Aage Jakobsen.

- Men jeg var skam meget glad for at være i firmaet, hvor vi fik lov til at lave alt muligt, tilføjede Aage Jakobsen.

For flere af de tidligere kolleger har arbejdet med Ferguson-traktorerne ført til en livslang kærlighed til mærket.

Flere kunne således berette, at de stadigvæk har en Ferguson-model stående derhjemme.

Det havde Jens G. Lange fra Helnæs også indtil for et par år siden.

- Men så valgte jeg at sælge den. Jeg havde ellers lavet den rigtig flot i stand, og jeg har da også hørt, at den har været i fjernsynet nede i Sønderjylland, sagde Jens G. Lange

Per Brok-Jørgensen var tredje og sidste generation, der fik lov at drive forretning i Algade, inden eventyret sluttede i 1994 og en Peugeot-forhandler overtog bygningerne.

- Han har haft ondt i maven i et par dage over at skulle møde så mange tidligere ansatte, afslørede hustruen Karin Brok-Jørgensen ved sammenkomsten på Haarby Kro.

Ferguson-nostalgi plejet i krosalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce