Familier kan blive ramt af nye regler

Nye regler fra 1. januar betyder, at det tilskud, som nogle forældre får bevilget til deres barns institutionsplads, fremover bliver opgjort på både måneds- og årsbasis, hvilket kan få økonomisk betydning for cirka 730 familier, vurderer Assens Kommunen.
Foto: John Fredy

Familier kan blive ramt af nye regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Kommune frygter, at flere forældre, der i dag får økonomisk fripladstilskud til et eller flere børn, vil blive berørt, efter at nye regler trådte i kraft den 1. januar

Assens Kommune: Mange forældre er glade for deres børns institutioner. Men nu kan cirka 730 familier i Assens Kommune, der i øjeblikket får økonomisk fripladstilskud, ende med at blive berørt af nye regler, der trådte i kraft med årsskiftet.

For kommunerne skal ikke længere blot opgøre beregningen af tilskuddet på årsbasis, men hver måned.

Det betyder, at hvis der sker en ændring i en forældres indkomst, så kan det få betydning for det tilskud, man får til sit barns institution flere måneder senere.

- Ved at gøre det på månedsbasis, kan der komme store udsving i folks indkomst, hvilket kan betyde, at tilskuddet kan svinge fra måned til måned, siger Susanne Schwartz, administrativ sagsbehandler i Assens Kommune, og giver et eksempel på problematikken:

Ser stadig på årsopgørelsen

- Hvis man er social- og sundhedshjælper og har haft nogle vagter mellem jul og nytår, så får man typisk mere i løn på grund af de tillæg, der er ved at arbejde i helligdagene. Der går efterfølgende tre måneder, før man får pengene udbetalt, fordi man skal have mulighed for at kunne afspadsere i stedet for. Derfor vil pengene først blive udbetalt i april, hvilket betyder, at det først bliver registreret i indkomstregistret 10. maj, og vi kan dermed først se indkomsten 12. maj.

- Hvis folk så skal betale penge tilbage, så skal vi partshøre dem, hvor de har en 14 dages frist. Når den tid er gået, så kommer det faktisk først med deres regning for juni. Men når sosu'eren får udbetalt pengene i april, så tænker personen; fint, nu har jeg tjent de her penge, så køber et eller andet til mig. Så bruger personen pengene og glemmer, at personen rent faktisk får en ekstra regning. siger Susanne Schwartz.

Hun oplyser også, hvis man tjener mere end cirka 1500 kroner en måned, så vil det automatisk blive reguleret, men ikke, hvis det er derunder. Dermed kan man også få sig en økonomisk overraskelse, når årsopgørelsen kommer året efter.

Har sendt breve ud

- Når årsopgørelserne rent faktisk kommer, går man også ind og tjekker, om det passer med det, de har fået i de enkelte måneder. Hvis folk nu har tjent 300 kroner mere i måneden, så bliver det til et stort beløb, når året er omme. Det vil gøre en forskel i forhold til tilskuddet, og de vil igen blive reguleret, siger hun.

Susanne Schwartz vil dog ikke kommentere konkret på, om hun ikke mener, at ændringerne blot er mere bureaukrati i bureaukratiet.

- Der er nogen, som har bestemt, at det skal være sådan, og sådan er det. Derfor vil vi blot oplyse borgerne om ændringerne, så de ikke bliver alt for overrasket, siger Susanne Schwartz, der samtidig forklarer, at der også reguleres, hvis folk skal have penge tilbage, fordi de har været berettiget til mere i tilskud.

Hun fortæller desuden, at kommunen i videst muligt omfang har forsøgt at informere alle berørte borgere:

- Vi har skrevet ud til de berørte familier. Men det kan være, at nogle personer ikke har modtaget brevet, og derfor er man mere end velkommen til at kontakte os, hvis man skulle have spørgsmål.

Familier kan blive ramt af nye regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce