Et år til at udvikle sig i

Om lidt er eksamen overstået, og så bliver Aarupskolens ældste elever spredt for alle vinde. Lige nu er det mere oplevelser og personlig udvikling end en fremtidig karriere, der trækker.
Foto: Hans Østergaard

Et år til at udvikle sig i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterskolen er mere populær end både 10. klasse og gymnasiet blandt de 9. klasser, der går til eksamen nu

AARUP: Der stod mundtlig eksamen og dansk på døren og på programmet for Aarupskolens 9. årgang i går.

Selv om en enkelt ikke kunne sige sig fri for en smule nerver - "for når det er et fag, man har haft så længe, synes jeg, man skal kunne noget, så er det ikke nok for mig bare at bestå", som hun sagde - var stemningen afslappet, nærmest hyggelig på gangen uden for eksamenslokalet.

Flere var mødt op i god tid eller blev, efter de selv havde fået karakter for at støtte hinanden.

- Vi har et godt sammenhold i klassen, og jeg er da lidt ked af, at vi snart skal væk fra hinanden, indrømmer en af dem, Simone Pedersen.

For spredt bliver de, selv om det er et mindretal, der som hun selv har mod på at tage et år på highschool.

Det er mere efterskolerne, der trækker.

130 af de 411 elever i Assens kommunale 9. klasser er tilmeldt en efterskole et eller andet sted i landet. Det er næsten en tredjedel. Intet andet uddannelsestilbud er så populært for den årgang.

- Det skal jeg, fordi dér kan jeg dyrke en masse idræt, møde en masse mennesker og få nye venner. Mine søskende har gået på efterskole, og de synes bare, det er fedt, fortæller Jacob Hansen.

Kammeraterne omkring ham tilføjer, at det også handler om at komme lidt væk, blive mentalt udviklet og måske få lidt ekstra tid til at finde ud af hvilken uddannelse, man skal vælge.

Kun en af de fem unge, avisen taler med på Aarupskolen, har udsigt til at bruge næste skoleår i en traditionel 10. klasse - og kun måske. Line Pedersen er allerede tilmeldt en kreativ efterskole i Varde. Men det er ikke helt sikkert, at hendes mor har råd. Så det kan ende med et år på Vissenbjerg Skole i stedet.

I hele kommunen er der udsigt til i alt 102 elever i folkeskolernes 10. klasser, svarende til næsten en fjerdedel af årgangen.

Selv om de fem Aarup-elever altså ikke selv er specielt interesserede i almindelige 10. klasser, og det er begrænset, hvad de ved om planerne, er de bestemt ikke afvisende for tanken om et 10. klassecenter i Glamsbjerg fælles for hele kommunen og tættere både geografisk og indholdsmæssigt på gymnasium, handelsskole eller teknisk skole.

- Det tror jeg kan være godt. Det kunne godt være noget, jeg kunne vælge, hvis jeg ikke følte mig helt klar eller vidste, hvad jeg skulle vælge bagefter, siger Jacob.

Afstanden mellem Aarup og Glamsbjerg er ikke noget, de fem unge spekulerer på.

70 af kommunens elever i 9. klasserne, 35 af hvert køn, vælger at gå direkte videre til gymnasiet.

Det gør f.eks. 16-årige Tannie Sommer, som efter ferien begynder i en samfundsmatematisk 1. g.

- Jeg føler, at jeg er klar nu. Nej, faktisk er jeg ikke helt sikker på, hvad det skal bruges til. Det er de fag, jeg bedst kan lide, lyder forklaringen.
Her fortsætter de
I Assens Kommune afslutter 411 unge lige nu 9. klasse med en afgangsprøve.

Efter sommerferien vil 102 af dem fortsætte skolegangen i en af kommunens 10. klasser.

Efterskoler over hele landet vil modtage 130 af dem.

Gymnasier er vejen videre frem for andre 70.

Hhx har modtaget ansøgninger fra otte af dem.

Htx var valget for 13 unge.

Otte vil finde eller har fundet arbejde. Resten er fordelt på en stribe andre uddannelser.

Et år til at udvikle sig i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce