En tur i tidsmaskinen


En tur i tidsmaskinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LOKALHISTORIE: På historisk byvandring med Suzanne Hestbæk
ASSENS: Jeg kommer fra Assens-området, og jeg har boet det meste af mit liv her på egnen. Ærligt talt troede jeg, at jeg kendte denne lille provinsby på Vestfyn. Men mandag aften blev jeg klogere.

Stiftstidendes udsendte mødte op foran turistinformationen i Assens sammen med 10 turister og to andre lokale for at deltage i en af Suzanne Hestbæks guidede byture. Sommeren over har der været stor interesse for turene. Jeg ville vide hvorfor.

- Når kirkeklokkerne ringer solen ned, så luk øjnene og forestil jer, at I er tilbage i middelalderen, indleder Suzanne Hestbæk aftenen med at sige.

Det kan lyde lidt skørt, men har man bare lidt fantasi, så virker det. Ikke mindst på grund af den dybe klang fra kirkeklokkerne, der har en nærmest hypnotisk effekt.

Kanonkuglen i tårnet

Udgangspunktet for turen er alt, hvad der ligger inden for den bymur, der beskyttede byen i middelalderen. Det er for øvrigt et overraskende lille område, der faktisk kun dækker det allerinderste af bykernen.

Men her er nok at se, viser det sig. Første stop er netop ved Vor Frue Kirke.

- Hvis I kigger op i kirketårnet, vil I se, at der sidder en kanonkugle, der har boret sig ind i murværket, fortæller Suzanne Hestbæk.

Og ganske rigtigt. Den er helt tydelig at se, og stammer fra den danske borgerkrig, også kendt som Grevens Fejde , i 1535, da Assens var belejret.

Kirken gemmer på flere gode historie. For eksempel historien om, hvordan man i middelalderen købte sig til et godt sæde i kirken, og at det ansås som et statussymbol, at have så gode pladser som muligt. Rent faktisk var det så eftertragtet at have den "rigtige" sæderække, at man kunne afdrage sin gæld ved at afgive gode sæder i kirken.

Willemoes også nævnt

Turen går videre og gruppen får fortalt, hvordan hjørnet af Kirkestræde og Østergade i middelalderen blev brugt som samlingsplads for en slags byråd. Det var også her, gabestokken stod.

Vi stopper også op foran Willemoesgaarden, hvor vi tager et hop frem i tiden til omkring år 1800 og hører historien om den lokale søhelt, der tog kampen op med englænderne og betalte prisen for det, da han blev dræbt ved Sjællands Odde i marts 1808, kun 24 år gammel.

Suzanne Hestbæk er ikke historiker, men dybt interesseret i lokal historie på det private plan. Hun formår at fortælle livligt, og turen er bestemt værd at bruge halvanden time på. Selv for en lokal.

Tilmelding til de guidede byture kan ske hos Assens Turist- bureau.

En tur i tidsmaskinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce