De hedder begge Leif, og de bor begge i dag i Odense. Men for over 50 år siden var Leif Rothmann og Leif Birkholm to af de flere hundrede københavnerdrenge, der hvert år blev sendt på feriekoloni på Torø. Onsdag eftermiddag var de for en kort stund tilbage ved øen for at genopleve minderne.

Torø Huse: Gennem forsamlingshusets vinduer kan man lige skimte Thorøgårds hvidkalkede mure fra hans plads omkring langbordet.

Selvom 77-årige Leif Birkholm hverken ser eller hører lige så godt, som han gjorde, da han som ung knægt var feriebarn og byggede huler omkring kolonien tilbage i 1952, husker han stadig drengenes sovesale og gården tydeligt.

Kolonierne på Torø

Efter købmand Harald Plums død i 1929 købte Københavns Kommunelærerforening (KK) 12. maj 1930 Torø for 92.000 kr. efter forhandlinger med Harald Plums dødsbo.KK indrettede ferie- og svagbørnskolonier i tre ejendomme på øen: Thorøgård, Skovhytten, som Harald Plum havde benyttet som sommerhus, og Vesterborg, der endnu ikke var bygget færdig, da KK overtog Torø.

Harald Plum byggede oprindeligt Vesterborg som et egnsmuseum for handel og søfart.

Skovhytten brændte i 1938, men blev opført året efter i ny skikkelse.

I 1960'erne og 70'erne dalede koloniinteressen, fordi velfærden steg. Men i 1990'erne steg den igen, og den har været støt stigende lige siden.

Der er i dag stadig Københavnerbørn på feriekoloni på Torø i skolernes sommerferie.

- Jeg hjalp bondemanden, og måtte derfor komme overalt på øen, så jeg lokkede de andre drenge med op på høloftet en dag. Lærerne kunne ikke finde os, og ingen sladrede, men da de senere fandt hø i vores træsko, måtte jeg gå til bekendelse, siger Leif Birkholm, der indrømmer, at der blev lavet mange drengestreger i de uger, københavnerdrengene var på feriekoloni på Fyn.

Også 69-årige Leif Rothmann blev af Københavns Lærerforening, der i 1930 købte Torø, sendt på koloni.

- Det første år var vi to kammerater afsted fra min klasse, året efter, fordi vi havde snakket så meget om det, var vi seks, siger Leif Rothmann, der tydeligt husker togturen helt ned til Thorø Huse, og hvordan drengene bagefter blev sejlet over på Færgemandens pram.

De to mænd udvekslede minder fra kolonierne på Torø til Café Stiften-arrangementet, hvor historiker og forfatter til bogen "Børnenes Ø - Thorø og dens tre kolonier", Nick Nyland, fortalte om koloniernes opståen og egne oplevelser som dreng på øen.

Ren badeferie

Lærerforeningen brugte Torø som koloni for københavnerdrenge, der trængte til en tur ud af hovedstaden.

- Jeg er glad for den tid, der var jo kun to timers skolegang om dagen, griner Leif Birkholm, hvis mor var enlig forsørger af ni børn. Derfor var han tre år i træk oplagt kandidat til at blive sendt uden for København for at få sul på kroppen.

Han har ikke været på øen siden, derfor tog han onsdag eftermiddag med til foredraget for at genoplive historierne fra barndommen.

- Selvfølgelig gik vi igennem isen på søen, og vi sloges også med kæppe, men hvis det ikke havde været en god tid, var jeg jo ikke kommet tilbage tre år i streg, siger Leif Birkholm, der fortæller om fodboldturneringernes vigtighed for drengenes interne hierarki og glæden ved havregrød med masser af sukker om morgenen.

Leif Rothmann genkender heller ikke historierne om drenge, der flygtede fra kolonierne, eller fortællingerne om ballademagere, der smadrede ruder.

- Hvis man gik et sted, man ikke måtte, skulle man sidde og kigge ind i flagstangen i gården, eller også blev man knebet i kinden, men det var ikke kendetegnet ved afstraffelse. Det gik meget ud på at spille fodbold og bade, og så røg vi visne blade rullet ind i toiletpapir, det smagte forfærdeligt, men det opdagede de aldrig, siger han.

Selvom meget har ændret sig siden da, bliver der stadig hvert år sendt københavnerbørn på sommerkoloni på Torø.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Torø-navne

Torø-navne