En Skovsby kom til Skovsby


En Skovsby kom til Skovsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et halvt hundrede deltog i vandring tilbage i tiden blandt gårdmænd og fattigfolk

SKOVSBY: Gunner Skovsby, Verninge, kunne egentlig lige så godt have heddet Nielsen, hvis ikke det var fordi, hans farfar Niels Nielsen i sin tid havde købt navnet Skovsby, fordi han netop stammede fra landsbyen af samme navn.

Det var i hvert fald med den viden i bagagen, at Gunner Skovsby onsdag aften var draget til Skovsby for ligesom godt og vel 50 andre at deltage i Vissenbjerg Lokalhistoriske Forenings byvandring.

Han ville finde ud af lidt mere om sine rødder.

For nutidens travle trafikanter er Skovsby mest et blåt skilt på Søndersøvej mellem Vissenbjerg og Morud.

En landsby kan man knap tale om. I 1600-tallet er der registreret seks gårde, først senere kom der huse til. I 1844 er der registreret 17 gårde, men så er Brønserud også talt med.

I 1901 bor der 233 mennesker i landsbyen.

- Vi kan hermed konstatere, at det er rigtigt, det går tilbage for landsbyerne, sagde Henriette Wielandt, der guidede på turen. Hun er "hende københavneren", der flyttede ind i fodermesterhuset til Højgård i 1974, og i dag den, der bortset fra Ernst Schneider (født 1925), har boet længst i i selve Skovsby.

K. B. Andersen på ferie

Første stop på byvandringen er Marens Gård på Søndersøvej 108, en af de ældste i sognet. Navnet hænger ved, selv om det i dag er Flemming og Annette Vang, der bor der og efter bedste evne forsøger at vedligeholde den gamle sulegård.

Nabogården Højgaard var oprindelig en firlænget bindingsværksgård, men det vidner kun en enkelt længe om i dag. Den går også under navnet sognefogedgården efter en af ejerne Mads Chr. Andersen, sognefoged fra 1924-54 og i øvrigt fætter til K.B. Andersen (1914-84), tidligere socialdemokratisk undervisnings- og udenrigsminister. Han var flere gange på ferie her, og måske var det i diskussioner med den ældre, konservative fætter, at den politiske interesse blev vakt.

Fra Højgaard går turen videre ad Rønholtvej, en grusvej, der blandt andet leder til Højen, Skovsbys og Brønseruds fælles jordlod, der kan dateres helt tilbage til 1664. En del har været lejet ud til græsning, og der har været gravet grus, men nok så vigtigt er højen blevet brugt ved de årlige oldermandsgilder på Mikkels-dag 29. september. De gennemføres stadig, men nu på Skallebølle Skole.

I dag er Højen lokalsamfundets åndehul hvor 40-50 mennesker hvert år mødes til sankthansfest.

Videre ad Rønholtvej med sin spredte bebyggelse nærmer vi os Skovsby Mark, folk herfra var ikke helt så fine som dem fra "det rigtige Skovsby".

Ingelise Pedersen, København, har nedskrevet erindringer om sin skolegang i Skovsby, der begyndte i 1941, og husker tydeligt forskellen på de velbjergede bønder, fra Skovsby og Brønserud, og dem fra marken og husmandsstederne. Dem fra marken skulle ikke tro, de var noget, så forsvandt deres taske, så de ikke fik læst lektier til næste dag, husker hun blandt andet.

Fra Kelstrupskov

Henriette Wielandt gør også holdt ved nr. 6, Valborgs hus og peger over på nr. 3, der oprindelig var bygget af træ fra den nærliggende Himmelstrupskoven, som ejeren selv fældede. I dag et moderne stenhus at se til, men indvendig skulle de gamle Himmelstrup-gulve være intakte.

Efter den gamle skole på Skovsbyvej 2 stopper vi ved en mark.

Her lå Marie Torskemunds faldefærdige hus. I dag er kun et billede tilbage på arkivet, som vidner om den fattigdom, som nogle i Skovsby måtte leve under. Heller ikke den gamle smedje, hvor "Christian Krybskytte" boede omkring 1930 er mere, men historierne om ham lever endnu, fornemmer man på flere deltagere. Vi er omtrent tilbage ved udgangspunktet, Hjørnegården, engang husmandssted, i dag landsbyens største gård med stor svineproduktion, før Gunner Skovsby hører navnet Niels Nielsen nævnt. Han havde giftet sig med en datter fra Skovsbygård, og det kunne godt være hans bedstefar, mente Gunner Skovsby. Han måtte dog hurtigt revidere sin opfattelse, da en anden Skovsby, der også deltog i turen, mente at vide, at Skovsby-slægten faktisk stammede fra en af de firlængede gårde i Kelstrupskov.

Hvorfor Niels Nielsen så tog navnet Skovsby - tjah, måske blot fordi det lød bedre end Niels Kelstrupskov.

En Skovsby kom til Skovsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce